Rozmarinul, sofranul, scortisoara reprezintala prima vedere doar numele unor banale condimente. Dupacum v-am prezentat si in editia trecuta a revistei, aceste plante si produse aromatice ofera, pe langa gust si aroma mancarurilor, si un plus de sanatate si vitalitate organismului. Sa continuam asadar periplul nostru printre beneficiile condimentelor…
Condimentele si plantele aromatice reprezinta o metoda relativ noua de intretinere si imbunatatire a sanatatii. Acestea nu ofera doar gust mancarurilor la care sunt folosite, ci, datorita proprietatilor terapeutice deosebite, ajuta organismul sa se apere si sa lupte impotriva diverselor boli.
Rozmarinul, un remediu naturist pentru oboseala
Bogat in uleiuri volatile si fenoli, rozmarinul poate fi utilizat sub diverse forme, avand numeroase beneficii. Inlatura oboseala, avand efect calmant si relaxant. Inhalatiile cu ulei de rozmarin combat racelile si tusea, inlaturand totodata si durerile de cap. Frunzele de rozmarin sunt adesea utilizate in scop diuretic si curativ biliar. Sub forma de spalaturi, ceaiul de rozmarin este benefic in tratarea ranilor deschise sau a reumatismului.
Nucsoara combate stresul
Provenind din semintele unei plante din Asia, nucsoara combate stresul si eliminastarile de neliniste. Mirosul ei ajutala tratarea guturaiului, desfunda nasul si elimina durerile de cap. Acest condiment isi dezvaluie proprietatile curative si in cazul tratarii afectiunilor sistemului nervos, inducand o stare de liniste. Cunoscuta pentru numeroasele proprietati terapeutice, nucsoara poate fi consumata si pentru combaterea oboselii. Sub forma de ulei provenind din seminte uscate, nucsoara trateaza si durerile reumatice si de muschi. Atentie! Nucsoara nu trebuie consumata in cantitati mari deoarece poate deveni toxica. Femeile insarcinate trebuie sa evite consumarea ei datorita uleiurilor pe care le contine.
Sofranul, „regele” condimentelor
Cunoscut ca regele condimetelor, sofranul este foarte pretuit datorita faptului ca la obtinerea unui gram de condiment este nevoie de aproximativ cinci flori. Produs in Spania si China, sofranul este considerat un bun stimulent digestiv, reusind sa imbunatateasca functiile ficatului si stomacului. Pe langa proprietatile sale, acest condiment scump reprezinta si un afrodiziac eficient, cu efecte rapide si durabile. Pentru un efect scontat, sofranul este indicat a se consuma sub formade pulbere, ce se aplica in cantitati mici sublingual, de patru-cinci ori pe zi. Utilizarea sofranului pe stomacul gol poate preveni instalarea starii de betie.
Ghimbirul inlatura tusea
Ghimbirul, provenit din Asia, este utilizat in cazul unei game largi de afectiuni. Astfel, ceaiul obtinut din acest condiment trateaza raceala, inlatura tusea, starile febrile si durerile de cap. Ghimbirul poate ucide celulele canceroase si ajuta la scaderea colesterolului. In functie de cantitatea consumata, poate avea efect constipant sau laxativ. Utilizat cu regularitate, ajuta digestia, neutralizeaza toxinele si elimina ametelile si raul de masina. Sub formade dulceata, ghimbirul se foloseste ca tonic digestiv sau ca antiinflamator faringian.
Mustarul regleaza activitatea hormonala
Bine cunoscutul mustar se regaseste sub diverse forme, toate avand proprietati terapeutice deosebite. Mustarul negru regleaza activitatea hormonala, in timp ce mustarul galben are proprietati antiseptice. Ca forme adiacente mustarului propriu-zis, faina de mustar se utilizeaza in combinatie cu lapte sau ca parte importanta in prepararea cataplasmelor ce se lasa sa actioneze pana cand zona in cauza incepe sa se inroseasca si sa apara o senzatie de arsura. Copiilor sub sase ani le sunt contraindicate cataplasmele cu mustar.
Scortisoara pentru buna dispozitie
Folositaincadin Evul Mediu, scortisoara are proprietati cu totul deosebite. Este folosita in combaterea gripei, ca afrodiziac, dar si in tratarea problemelor circulatorii. Infuzia de scortisoarase foloseste in cazul sangerarii gingiilor sau in tratarea spasmelor digestive. Pe langatoate acestea, ea reuseste sa indeparteze stresul si oboseala fizica, aducand multa buna dispozitie. In scopuri curative, scortisoara este adesea utilizata sub forma de bete, bine uscate, ajutand la prepararea unor siropuri utile in tratarea stomatitelor sau reglarea sistemului nervos.
Andreea Clucerescu
Consultant: Dr. Laura Margareta Bara
Consultant nutritie