Omul modern se adapteaza cu usurinta la valorile impuse de societate: competitivitate, bunuri materiale, putere de consum. In aceasta ecuatie a eficientei sociale, atentia indreptata asupra propriului corp scade treptat.
Sentimentul ca timpul nu ne ajunge pentru indeplinirea indatoririlor profesionale ne determina sa stam peste program si sa amanam binemeritatele vacante. Cand organismul depune eforturi de adaptare din ce in ce mai mari, stresul devine cronic. Vacanta ne elibereaza de stres si ne ajuta sa dobandim o perspectiva mai relaxata asupra sarcinilor de serviciu si problemelor cotidiene. Un peisaj cat mai natural, departe de agitatia urbana, ne poate reconecta cu noi insine, ne ajuta sa ne redescoperim si sa vedem latura pozitiva si optimista a vietii.
Unele dintre efectele stresului asupra organismului
- Scade capacitatea corpului de a rezista la infectii;
- Creste tensiunea;
- Favorizeaza aparitia tulburarilor de somn;
- Afecteaza memoria;
- Provoaca tulburari digestive;
- Usureaza instalarea depresiei si a anxietatii;
- Duce la diabet sau boli cardiovasculare.
Motive care ne pot convinge sa plecam in concediu
- Consolideaza relatiile de familie. Studiile arata ca partenerii care se recompenseaza frecvent cu vacante au o viata de cuplu mai fericita. Relatiile dintre membrii familiei se intaresc, reusind sa treaca mai usor peste momentele dificile.
- Mentine sanatatea. Dupa o vacanta relaxanta, calitatea somnului se imbunatateste, iar nivelul de stres scade considerabil. Persoanele care s-au simtit foarte bine in concediu au declarat ca au un tonus pozitiv si la cinci saptamani dupa terminarea vacantei. Cercetatorii au demonstrat ca exista probabilitati mai mici de deces de cauze cardiovasculare la persoanele care isi iau doua concedii pe an.
- Cresterea performantei la locul de munca. Relaxarea din timpul vacantei scade probabilitatea de suprasolicitare la locul de munca si determina cresterea creativitatii si productivitatii. O minte odihnita este o minte eficienta. Unul dintre cele mai benefice efecte ale unei vacante reusite este cresterea calitatii vietii. Eliberarea de stres si de gandurile nedorite ne permite sa vedem lucrurile mult mai limpede si sa gasim solutii mult mai eficiente la problemele cu care ne confruntam atat la locul de munca, cat si in viata cotidiana.
Planificarea din timp a concediului, cu toate aspectele legate de transport si cazare, va ajuta sa evitati eventualele neplaceri care v-ar putea strica buna dispozitie. In acelasi timp, ramaneti deschisi la aventura si evenimente inedite care dau savoare calatoriei.
Psiholog Dana Comanescu