Inainte de a pleca in concediu, fiecare persoana trebuie sa treaca pe la farmacie, indiferent ca sufera sau nu de vreo afectiune. Mai ales daca destinatia este una îndepartata, este bine sa fiti pregatiti pentru orice situatie neasteptata si sa va asigurati un concediu linistit.
Persoanele hipertensive, cele care au suferit un accident vascular cerebral si chiar cele obeze trebuie sa treaca pe la medicul de familie inainte de a pleca in vacanta. Sub nicio forma nu este recomandata intreruperea tratamentului pe durata calatoriei. Cine isi alege destinatia in afara tarii este indicat sa se documenteze cu privire la zona respectiva, poate este nevoie sa faca anumite vaccinuri inainte de a parasi tara. Iata, asadar, ce ar trebui sa cuprinda trusa medicala pentru calatorie.
Produsele fotoprotectoare, obligatorii vara
Din bagaj nu trebuie sa lipseasca medicamentele uzuale: analgezice, antitermice, antialergice, lotiuni si creme impotriva arsurilor solare, o crema impotriva intepaturilor de insecte, apa oxigenata, leucoplast si comprese sterile. Nici antivomitivele nu au voie sa lipseasca din trusa de concediu, mai ales in cazul persoanelor mai sensibile, cu stari de greata sau rau de miscare. Insa existenta acestor medicamente este doar pentru stricta necesitate, asa ca trebuie sa evitati alimentele greu digerabile, grase ori picante.
Antidiareice si carbune activ
Daca destinatia vacantei este litoralul, pe lista trebuie trecut si carbunele activ, antidiareicele (intrucat principalul risc pe care il presupune sezonul estival este reprezentat de tulburarile digestive) si antibioticele cu spectru larg (pentru cei care au facut cistita sau sinuzita, de exemplu, si stiu ca sunt predispusi la reaparitia bolii). Si, fiindca diareea este asociata frecvent cu transpiratii abundente si deshidratare, este bine sa aveti la dumneavoastra saruri de rehidratare orala.
Lotiuni impotriva intepaturilor de insecte
Purtatorii de ochelari trebuie sa aiba la ei flaconase cu lacrimi artificiale, plus obiectele necesare curatarii lentilelor (dupa caz). Deoarece, in ultima vreme, s-a tot vorbit de muscatura de capusa, n-ar fi rau sa aveti in bagaj o lotiune impotriva acestor insecte si paianjenilor. Persoanele care stiu ca sunt alergice la intepatura de viespe sau albina trebuie sa aiba in permanenta hidrocortizon injectabil subcutanat, simplu.
Antitermice pentru febra
Pentru starile febrile este nevoie de antitermice: fie pastile, fie supozitoare. Pentru copii, cele mai bune solutii pentru scaderea febrei sunt supozitoarele, insa multe mame apeleaza la siropurile antipiretice. Pentru zgarieturi sau julituri este nevoie de substante dezinfectante (apa oxigenata, rivanol, iod), dar si de comprese sterile, leucoplast, vata.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Adriana Dica
Medic de familie, Centrul Medical FOCUS
Tel. 031/711.15.15.