Din ce in ce mai multe persoane se plang de disconfort ocular, dar nu fac nimic asa incat sa rezolve situatia. Fara sa fiti expert, realizati ca problemele sunt asociate cu statul in fata computerului ore in sir in fiecare zi. Si problema se acutizeaza pe masura ce numarul de ore creste. Cu cat munca pe care o avem depinde mai mult de computer, cu atat suntem mai afectati, iar gradul de oboseala se accentueaza. Multe astfel de persoane continua sa stea cu ochii in monitor si dupa ce ajung acasa (un film pe computer, muzica noua sau cine mai stie ce altceva).
„Nisip in ochi”, lacrimare, vedere in ceata, migrene, senzatie de intepaturi sau presiune, ameteli – iata portofoliul sindromului vederii afectate de calculator. Vom incerca in randurile care urmeaza sa aflam care este cauza exacta, cum putem sa prevenim, dar si sa tratam aceasta problema din ce in ce mai raspandita la persoanele de varsta activa (20-45 de ani).
Lumina albastra – cauza disconfortului ocular
Daca v-ati intrebat care este cauza problemei, probabil ca ati gasit si raspunsul. Imaginile redate de monitor sunt formate din trei culori: rosu, albastru si verde. Dintre ele, culoarea albastra este cea mai obositoare, pentru ca ea afecteaza o zona a retinei numita macula, in care acuitatea vizuala este maxima. Culoarea albastra naturala din spectrul de culori nu ne afecteaza pentru ca avem protectie asigurata de cristalin. Nu acelasi lucru se intampla cu lumina albastra emisa de monitor.
Stilul de lucru
Nu putem sa dam vina numai pe monitoarele pe care nu le putem exclude din viata noastra. Si nici nu putem sa lasam problema nerezolvata. Dar putem sa ne schimbam stilul de lucru sau sa fim mai atenti la acele lucruri pe care pana acum nu le-am considerat decat detalii fara importanta, si anume:
Monitorul este de multe ori amplasat mult prea aproape de ochi. Pozitionarea corecta este la 50-60 cm distanta si la acelasi nivel cu ochii. Daca lucram frecvent cu documente este indicat sa avem un suport atasat de monitor asa incat miscarea ochilor sa nu se petreaca pe o distanta mare (acest lucru oboseste suplimentar ochii). Nu lucrati la computer cu lumina stinsa si nici nu-l amplasati in asa fel incat lumina naturala sa se reverse peste monitor. Lumina naturala trebuie sa vina din lateral, altfel nu va face decat sa va deranjeze. Potriviti intensitatea luminoasa a monitorului in asa fel incat sa va simtiti confortabil. Multe persoane inclina usor monitorul crezand ca le va fi de ajutor. De fapt, el trebuie sa stea drept. Ce spun medicii?
Cand va simtiti ochii obositi, clipiti des (pentru umezirea ochilor) si pret de cateva minute priviti la distanta. Oftalmologii recomanda chiar 10 minute de pauza dupa fiecare ora petrecuta in fata computerului. Cateva minute de gimnastica oculara nu pot decat sa va ajute: diminueaza senzatia de uscaciune si previn iritatiile. Consultarea medicului trebuie sa se faca o data la 6 luni in cazul celor afectati de disconfortul ocular. Sau la cel mult 1 an, dupa recomandarile Institutului National de Siguranta si Sanatate a Muncii din Statele Unite. Deci, nu lasati sa treaca anii peste problema pe care o aveti pentru ca treptat nu veti mai putea sa va concentrati, veti avea un randament scazut, iar disconfortul va deveni de natura fizica. Medicii recomanda frecvent folosirea lentilelor antireflexe.
Lentile protectoare
Daca doriti sa va protejati ochii, aveti la dispozitie doua tipuri de lentile. Unele sunt cele antireflexe, celelalte sunt cele speciale pentru lucrul la calculator. Primele se folosesc pentru diminuarea substantiala a reflexiilor parazite. Cele mai bune reduc reflexiile de la 8% pana la 0.5%. Lentilele speciale pentru calculator au un filtru de culoare adaptat la curba de sensibilitate a ochilor. Monitoarele performante sunt deja dotate cu ecrane de protectie, dar chiar si in cazul lor reflexiile parazite persista. Deci, nu trebuie sa renuntam la a ne mai proteja ochii si nici nu ne permitem sa incurcam cele doua tipuri de lentile. Ba mai mult, putem avea lentile speciale cu ambele tratamente (cu filtru de culoare, dar si antireflexe).
„Azi sunt ocupat, dar maine sigur am sa fac ceva in privinta asta”, va spuneti. Dar, de fapt, veti amana din nou vizita la medic. Nu mai pierdeti vremea pentru ca ochii sunt un bun de pret! Ganditi-va numai la acele lucruri foarte importante pe care nu le veti mai putea face daca nu vedeti bine. Iar acest lucru nu se va mai rasfrange doar asupra dumneavoastra, ci si asupra celor dragi.
Text: Cornelia Constantin
Consilier: Mariana Paraschiv,
Medic specialist oftalmolog
Policlinica „Ana Aslan”