Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Complicatiile intolerantei la lactoza

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
18 octombrie 2022
Share
Complicatiile intolerantei la lactoza

Intoleranta la lactoza este o conditie in care corpul intampina greutati in digestia lactozei. Persoanele care sufera de intoleranta la lactoza pot prezenta diaree, dureri de stomac si balonare, daca beau lapte sau consuma produse lactate. Unele persoane se nasc cu tendinta de a dezvolta intoleranta la lactoza, iar altele o pot dobandi in urma gastroenterocolitei sau a chimioterapiei. Singurul tratament pentru intoleranta la lactoza este de a evita lactoza.

Lactoza este un zahar intalnit in lapte. Aceasta nu poate fi absorbita de corp decat atunci cand este transformata in zaharuri mai simple, precum glucoza si galactoza. Aceasta schimbare apare atunci cand lactoza traverseaza de la nivelul stomacului pana la partea superioara a intestinului subtire si intra in contact cu o substanta numita lactaza. Lactaza este produsa de celulele care captusesc prima portiune a intestinului subtire. Daca exista o cantitate prea mica de lactaza la nivelul instestinului subtire, lactoza nu poate fi metabolizata si absorbita. Acest lucru duce la aparitia intolerantei la lactoza.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Carboment Naturalis, recomandat în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

Multe persoane nu prezinta semne si simptome pe termen lung

Bebelusii cu un deficit sever de lactaza se pot deshidrata si poate aparea malnutritia daca afectiunea nu este diagnosticata din timp. Laptele si produsele lactate sunt o parte importanta a dietei. Acestea contin o cantitate mare de calciu si vitamine, precum vitamina A, B12 si D. Lactoza este importanta, de asemenea, pentru absorbtia unui numar mare de minerale, inclusiv magneziul si zincul. Acestea sunt foarte importante pentru dezvoltarea si mentinerea oaselor sanatoase.

Intoleranta la lactoza poate impiedica mentinerea unui nivel optim de vitamine si minerale in organism. Aceasta duce la o greutate corporala scazuta si nesanatoasa, dar si la dezvoltarea anumitor afectiuni.

Intoleranta la lactoza

Osteopenia

Osteopenia reprezinta scaderea masei osoase, insa nu la fel de severa ca cea din osteoporoza. Aceasta reducere a masei osoase duce la fragilitatea oaselor si la cresterea riscului de fracturi. Nu toate persoanele cu osteopenie necesita tratament medicamentos. Medicul este cel mai in masura sa stabileasca densitatea oaselor, factorii de risc si, eventual, un tratament.

secundara_lactoza_inainte de OSTEOPOROZA

Osteoporoza

In mod normal, oasele sunt formate din proteine, colagen si calciu, substante ce le ofera forta. Oasele afectate de osteoporoza se pot rupe la un traumatism minor care, in mod normal, nu ar putea duce la fractura.

Osteoporoza este o afectiune caracterizata prin scaderea densitatii osoase, reducand, astfel, si forta acestora. Oasele devin fragile si sunt predispuse la fracturi ce se vindeca greu. Osteoporoza duce la oase anormale si poroase ce sunt compresibile, ca un burete. Aceasta duce la slabirea sistemului osos si la aparitia frecventa a fracturilor. Coloana vertebrala, soldurile, coastele si incheieturile sunt cele mai frecvente oase afectate de osteoporoza.

Afectiunea poate fi tinuta sub control sau vindecata cu ajutorul medicamentelor antiosteoporotice, insa doar dupa un consult medical si investigatii de specialitate.

Malnutritia

Atunci cand alimentele consumate nu ofera nutrientii necesari pentru functionarea sanatoasa a organismului, se poate discuta despre malnutritie. Daca sunteti malnutrit, este posibil sa va simtiti obosit sau depresiv, iar ranile necesita un timp mai lung de vindecare. Daca va ingrijoreaza faptul ca restrictiile dietei va cresc riscul de complicatii, este necesar sa consultati un nutritionist.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.