Anxietatea reprezintă o tulburare afectivă, caracterizată prin apariţia unui sentiment de teamă, nesiguranţă, agitaţie psihomotorie însoţită de reacţii vegetative multiple – palpitaţii, transpiraţii, senzaţie de sufocare, ameţeală, tremurături, senzaţie de greaţă, de leşin.
Orice tulburare de acest gen trebuie imediat conştientizată şi tratată corespunzător. Netratată la timp şi corect, anxietatea poate avea efecte negative asupra vieţii de familie, vieţii sociale şi profesionale. În cazurile uşoare de anxietate, un medic apifitoterapeut vă poate recomanda un tratament naturist individualizat, cu plante care diminuează stresul, anxietatea, agitaţia. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva plante care induc o stare de relaxare, de calm, de echilibru psihoemoţional şi care redau buna dispoziţie.
Plante utile în anxietate
Iată care sunt principalele plante care ne vin în ajutor în caz de anxietate:
- Rhodiola rosea este o plantă cu puternice proprietăţi adaptogene, care scade secreţia hormonilor de stres şi, în consecinţă, reduce stresul şi anxietatea. În plus, stimulează secreţia de serotonină şi dopamină, care induc o stare de calm, de bine.
- Lavanda este una dintre cele mai eficiente plante cu efecte antistres, calmante, anxiolitice. Se poate administra intern, sub formă de tinctură, ceai, capsule cu ulei de lavandă sau extern. În acest din urmă caz, se adaugă câteva picături de ulei esenţial de lavandă în lampa de aromoterapie. Dar şi în uleiul de masaj sau în apa de baie.
- Busuiocul şi menta sunt tonice ale sistemului nervos, înlătură gândurile negative. Se administrează sub formă de infuzie sau pulbere.
- Sunătoarea este o plantă cu efecte antidepresive şi anxiolitice marcante, care se poate administra sub formă de ceai, tinctură sau capsule.
- Roiniţa (sau melissa) şi valeriana au efecte calmante şi relaxante, anxiolitice utile în special în cazul persoanelor stresate, suprasolicitate. Reduc starea de tensiune acumulată în timpul zilei şi favorizează somnul.
- Passiflora are efecte anxiolitice deosebit de puternice şi ajută la inducerea unui somn liniştit.
- Teiul calmează. Se poate consuma sub formă de ceai călduţ (infuzie, una-două căni/zi, ultima, seara înainte de culcare) sau se fac băi cu flori de tei.
Alte remedii pentru anxietate
- Produsele stupului (miere, lăptişor de matcă, polen) sunt tonice ale sistemului nervos, înlătură starea de astenie fizică şi psihică, anxietatea.
- Aromoterapia este benefică şi relaxează corpul şi mintea. Adăugaţi în lampa de aromoterapie sau în apa de baie uleiuri esenţiale de lavandă, bergamotă, sunătoare, iasomie sau trandafir.
- Gemoterapia are efecte deosebit de benefice şi durabile în timp. Se fac cure de două-trei luni, repetate la nevoie, cu extract din muguri de tei argintiu, muguri de salcie, mlădiţe de păducel, extract din muguri de smochin.
- Şedintele de reflexoterapie, masaj terapeutic, exerciţiile de respiraţie profundă (10-12 şedinţe) înlătură tensiunile nervoase, diminuează stările de agitaţie, anxietate, relaxează şi echilibrează.
Digestie sănătoasă pentru o stare neanxioasă
Să nu uităm că echilibrul nostru psihoemoţional este influenţat direct şi de sănătatea sistemului nostru digestiv, de echilibrul florei intestinale. De aceea, este bine să menţinem o digestie optimă. În cazul unor perturbări, specialistul ne poate recomanda cure periodice cu pre- şi probiotice, administrarea de extracte naturale de ghimbir, curcumă, cărbune medicinal şi enzime digestive (bromelaină, papaină).
Anxietatea: un pas înainte sau o piatră de picior?
Sfatul specialistului
În cazul în care stările de anxietate persistă, apelaţi la ajutorul unui medic psihiatru, a unui psihoterapeut pentru un tratament de specialitate. În acest caz, nu luaţi suplimentele naturale decât la recomandarea specialistului, pentru că ele pot interfera cu medicaţia alopată.