Termene-limita, criza de timp, relatii dificile. Stresul a devenit o constanta in viata noastra. Desi suna tentant sa consideram un factor de stres mai important decat altul, organismul percepe stresul in mod egal. Tocmai de aceea, strategiile de gestionare sunt esentiale in mentinerea sanatatii.
Efectele stresului se rasfrang insa cel mai mult asupra activitatii profesionale si asupra familiei, care nu mai reprezinta oaza de relaxare. In aceste conditii, suplimentele alimentare sunt un mod simplu si eficient de ameliorare a stresului, atata timp cat acestea sunt recomandate potrivit simptomelor. Stresul si efectele lui sunt adesea gresit intelese, trecand neobservate si, in consecinta, netratate. Din pacate, lipsa unui management al stresului a dus la o adevarata pandemie de sindroame anxioase si depresii, precum si la tulburari ale somnului. Dupa o perioada de stres intens, imunitatea poate scadea, facandu-ne mai susceptibili la anumite infectii.
Suplimente cu care poti trata insomnia
Lipsa somnului in perioadele de stres poate slabi sistemul imunitar si poate agrava starea de iritabilitate deja instalata. In loc sa va tot uitati la ceas, apelati la suplimente care cu siguranta va vor ajuta sa aveti un somn linistit:
- Magneziul ajuta corpul sa se relaxeze, ameliorand in acelasi timp starea de anxietate. Reduce stresul neuronal prin imbunatatirea mecanismelor celulelor nervoase (neuroni). Luati-l cu cel putin o ora inainte de culcare.
- Melatonina intervine in reglarea ritmului circadian. Formulele cu eliberare lenta functioneaza cel mai bine. In cazul persoanelor care au probleme frecvente cu somnul, se recomanda combinatia de melatonina si magneziu. Se administreaza cu o ora inainte de culcare.
- Extractul de valeriana se foloseste in perioadele de stres intens, deoarece compusii activi intervin la nivelul creierului pentru eliberarea unor substante care induc stari de calm si de relaxare. Se administreaza cu 30 de minute inainte de a merge la culcare.
Suplimente remedii pentru durerile de cap
Tulburarile de somn nu sunt singurul simptom al stresului. Multi se plang, de asemenea, de agravarea migrenelor sau a durerilor de cap. Suplimentele indicate in rezolvarea acestor neplaceri sunt:
- Vitamina B6. In conditii de stres, apare deficitul de vitamine B, dar lipsa de B6 (piridoxina) a fost considerata cauza tuturor tipurilor de dureri de cap. Cel mai bine ar fi sa se administreze B6 cu un complex de vitamine B. Si B2, alaturi de B6, este eficienta in combaterea durerilor de cap.
Durerile musculare pot fi tratate cu suplimente
Fie ca este vorba de durere la nivelul gatului, al umerilor sau al soldurilor, stresul va spori senzatia generala de durere. Tensiunea acumulata poate determina crampe musculare si chiar dureri de cap. Pentru a scapa de ele, aveti nevoie de:
- Acizii grasi Omega-3 pot actiona si ca antiinflamator – scad inflamatia similar antiinflamatoarelor nesteroidiene, dar fara reactii adverse. De asemenea, sporesc capacitatea de concentrare si ajuta la restabilirea echilibrului emotional.
- Curcumina. Exista diverse antiinflamatoare naturale care impiedica agravarea durerii in conditii de stres. Acestea includ curcumina, scoarta de salcie si de Boswellia Serrata. Curcumina face parte parte din familia ghimbirului si pare ca stimuleaza sistemul imunitar.
Perioadele de stres prelungit pot duce la aparitia anxietatii. Asemanator durerii, aceasta poate fi un semnal de alarma pentru persoana in cauza, avertizand-o ca organismul este suprasolicitat. Si in acest caz, puteti apela cu incredere la suplimentele cu magneziu.