Venirea primăverii înseamnă mai multă lumină, soare, temperaturi crescute. Dar pentru persoanele mai sensibile reprezintă şi acutizarea unor afecţiuni, printre care şi aşa-zisa astenie de primăvară. Din fericire, natura are mai multe moduri de a ne ajuta.
De ce apare astenia de primăvară? Pe parcursul anotimpului rece am consumat mai puţine fructe şi legume proaspete, am făcut mai puţină mişcare; acum trebuie să facem faţă unor noi schimbări de temperatură, de presiune atmosferică, de umiditate, dar şi luminii in exces. Astfel, corpul este suprasolicitat, fiind supus unui stres suplimentar.
Simptomele asteniei de primavară sunt:
- stare de oboseală cronică;
- scăderea rezistenţei la efort;
- lipsa energiei;
- variaţii ale apetitului;
- dureri de cap;
- somnolenţă diurnă;
- scăderea capacităţii de concentrare şi memorare;
- tulburări de dispoziţie;
- stări depresive;
- astenie sexuală.
Astenie de primăvară, minunile din gradină
Ne vine în ajutor în primul rând o alimentaţie proaspată, sănătoasă, care să ne refacă necesarul de vitamine, minerale, antioxidanţi, să ne redea tonusul fizic şi psihic. De aceea, este bine să profităm de toată bogaţia de verdeţuri şi să le consumăm fără rezerve, deoarece au un rol important în combaterea asteniei, de întărire a sistemului imunitar şi de creştere a tonusului fizic şi psihic: urzici, leurdă, spanac, păpădie, lobodă, ştevie, lăptucă, morcovi, salată verde, ceapă şi usturoi verzi, pătrunjel, mărar, leuştean, busuioc, măghiran, consumate sub formă proaspătă, de salate sau sucuri, singure sau în combinaţie.
Condimente şi fructe uscate
Condimentele aromate – busuioc, maghiran, leustean, rozmarin, menta –, reprezinta, pe langa surse de vitamine si minerale, tonice si energizante deosebit de eficace. Prin continutul lor, reduc depresia si stresul, revigorand psihicul. Fructele uscate sunt si ele o sursa de energie: curmale, smochine, stafide, ce contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale. Combat astenia, anemia, energizeaza si revitalizeaza. Totodata, au proprietati antioxidante si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.
Verdeturile de primavara, izvor de sanatate
Vitamina C are rol principal
Este foarte important să consumăm multă vitamina C din surse naturale, deoarece ajută la creşterea imunităţii, fortificând organismul: fructele de pădure sunt tonice, vitaminizante şi mineralizante, măceşele conţin o concentraţie importantă de vitamina C, plus bioflavonoide, cu rol în creşterea imunităţii şi acţiune antioxidantă; combat cu succes starea de oboseală cronică. Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lămâia, grepfrutul, portocalele, pepenele galben, ardeiul iute, roşiile, guliile, spanacul, pătrunjelul, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida, broccoli.
Combateţi astenia cu vitamina C, spirulină şi ginseng!
Ajutor de-a gata
Preparatele naturale care ne vin în ajutor sunt:
- Tinctura de rozmarin are efect tonic general şi nervos, fiind un stabilizator psiho-emoţional.
- Coenzima Q10 creşte nivelul energetic al organismului, intensifică metabolismul, îmbunătăţeşte performanţele fizice şi intelectuale, combate depresia.
- Uleiul de catină conţine cantităţi substanţiale de vitaminele A şi C. Este energizant şi antioxidant.
- Plantele adaptogene îmbunătăţesc starea psihică, stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres, activează metabolismul, îndepartează starea de oboseală şi slăbiciune, luptă contra depresiei, anxietăţii, atacului de panică: ginseng, Rhodiola rosea.
- Sucul de Noni combate starea de astenie, reduce simptomele depresiei, întăreşte sistemul imunitar.
- Spirulina şi Chlorella au o compoziţie bogată, ce le conferă o acţiune detoxifiantă, energizantă, antianemică. Stimulează creşterea şi memoria, previn îmbătrânirea prematură.
Alte terapii de ajutor în astenia de primăvară
Gemoterapia este şi ea benefică în combaterea asteniei. Se pot folosi extracte de stejar, sequoia, cătină, mesteacăn, rozmarin, coacăz negru, măceş.
Nu uitaţi de aromoterapie, fie că folosiţi câteva picături de ulei esenţial de trandafir, lămâie, rozmarin, ghimbir, busuioc puse în lampa de aromoterapie, care energizează şi dinamizează în timpul zilei; fie ulei esenţial de lavandă, muşeţel, muşcata, bergamotă în apa de baie, înainte de culcare, pentru relaxare.
Consumaţi cu încredere preparatele stupului, sursă valoroasă de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale, enzime: mierea, polenul, păstura, lăptişorul de matcă.
Nu uitaţi, toate terapiile naturale trebuie recomandate şi supravegheate de către un specialist!