
Astenia reprezintă o stare patologică definită prin oboseală persistentă, scăderea capacității de concentrare, a performanței cognitive, slăbiciune fizică și scăderea rezistenței la efort. Poate să apară ca urmare a schimbărilor sezoniere (spre exemplu, astenia de primăvară și toamnă), a stresului prelungit sau bolilor cronice (în acest caz, vorbim despre astenia organică). În general, astenia asociată bolilor cronice necesită tratamentul cauzei subiacente. Totuși, în astenia de tip reacțional (de primăvară, asociată stresului), modificările specifice ale stilului de viață, precum și anumite remedii naturale cu rol tonic, adaptogen și revitalizant, sunt deosebit de eficiente.
Ce este astenia și cum apare?
Astenia poate fi descrisă printr-o stare generalizată, deseori nejustificată, de oboseală constantă și tulburări de dispoziție, lipsa motivației. Acesta poate fi de mai multe tipuri, în funcție de care este cauza declanșatoare:
- astenia de primăvară (sau de toamnă), cauzată de schimbările sezoniere care vin „la pachet” cu modificări climatice, de temperatură și presiune atmosferică, carențele nutriționale care s-au acumulat în timpul iernii;
- astenia postvirală, care poate să apară după infecții virale precum gripa, COVID-19;
- astenia psihică, asociată stresului cronic, epuizării emoționale, anxietății și depresiei;
- astenia postoperatorie, care apare după intervenții chirurgicale (de obicei majore), asociată cu refacerea organismului.
Simptomele, indiferent de tipul de astenie, sunt în general aceleași – lipsa energiei, dificultățile de concentrare, somnolență excesivă sau insomnie, iritabilitate, slăbiciune musculară. Cu toate acestea, există remedii care pot ajuta la ameliorarea acestor simptome și îmbunătăți nivelul de energie și starea generală de bine.
Remedii naturale pentru astenie
Există mai multe remedii naturale care s-au dovedit eficiente în gestionarea simptomelor și, de asemenea, în îmbunătățirea generală a stării de bine. Câteva dintre cele mai des utilizate remedii pentru astenie sunt următoarele:
Plantele adaptogene pentru combaterea oboselii
Plantele adaptogene sunt recunoscute pentru efectul lor benefic în a echilibra răspunsul la stres al organismului și în a îmbunătăți rezistența fizică și mentală, luptând împotriva asteniei. Aceste plante pot fi consumate sub formă de extracte (capsule, suplimente) sau ceaiuri și sunt remedii naturiste pentru astenie:
- Eleutherococcus senticosus (ginsengul siberian): este un tonic natural care crește toleranța la oboseală și rezistența la efort, stimulând în același timp și sistemul imunitar. Mai multe studii susțin că această plantă îmbunătățește performanțele fizice și cognitive;
- Rhodiola rosea (ruja, coroana regelui): are efecte benefice în reducerea stresului și, în egală măsură, în îmbunătățirea stării generale de spirit. Studiile arată că extractele acestei plante ajută la creșterea nivelului de serotonină și dopamină, având efect anxiolitic și antidepresiv;
- Withania somnifera (ashwagandha, ginseng indian): este o plantă folosită cu precădere mai ales în medicina ayurvedică, având efecte în reducerea oboselii cronice și în îmbunătățirea capacității de concentrare.
De asemenea, ceaiurile de măghiran, sunătoare și lavandă sunt remedii naturale pentru astenie. Acestea reprezintă o sursă benefică de vitamine și minerale care contribuie foarte mult la starea de bine generalizată. Pe lângă ceaiuri, aceste remedii pot fi administrate și sub formă de tincturi sau macerate la rece.
Dieta echilibrată
Un alt remediu poate deseori subestimat în ameliorarea asteniei este dieta echilibrată. Important de știut este că, în timpul iernii, în general există o predispoziție evidentă spre carențe minerale și vitaminice, precum și spre o alimentație haotică și dezechilibrată. Deficitele nutriționale, mai ales cele de fier, magneziu, vitamine din complexul B, vitamina D și acizi grași omega-3, spre exemplu, pot agrava simptomele de astenie sau pot sta chiar la baza apariției acestora. Așadar, se recomandă adoptarea unei diete care asigură un aport alimentar adecvat de:
- fier: spanac, linte, carne roșie slabă, ouă;
- magneziu: nuci, semințe, banane, ciocolată neagră (în vederea asigurării unui aport adecvat în fiecare, se recomandă suplimentarea cu bisglicinat de magneziu);
- vitamine B (B1, B6, B12): cereale integrale, leguminoase, carne de pui și de pește.
O dietă echilibrată, care asigură un aport alimentar complex și complet, reprezintă un remediu foarte la îndemână, cu eficiență dovedită.
Suplimente naturale pentru vitalitate
De asemenea, mai multe suplimente naturale reprezintă remedii eficiente în caz de astenie:
- lăptișorul de matcă, bogat în vitamine, aminoacizi esențiali și minerale, cu efect energizant și de îmbunătățire a imunității;
- polenul de albine, care conține enzime și antioxidanți naturali ce stimulează metabolismul, reduc starea de oboseală;
- păstura;
- coenzima Q10, care crește nivelul energetic al organismului;
- tinctura de rozmarin;
- sucul de Noni;
- suplimentele cu spirulină și Chlorella.
Aceste remedii ar trebui, de altfel, integrate într-o dietă zilnică adecvată și, de asemenea, nu ar trebui să înlocuiască o alimentație corespunzătoare.
Ceaiuri energizante și revigorante
Alte remedii benefice pentru astenie sunt ceaiurile naturale, cum ar fi:
- ceaiul de ghimbir și lămâie;
- ceaiul verde, care conține L-teanină, un aminoacid care îmbunătățește concentrarea și care reduce stresul;
- ceaiul de rozmarin;
- ceaiul de talpa gâștei, sunătoare, lavandă.
De preferat, ceaiurile se beau fără zahăr sau îndulcite doar cu puțină miere. Se poate adăuga și zeamă de lămâie, pentru un surplus de vitamina C.
Uleiuri esențiale pentru revitalizare
Nu ar trebui subestimată eficacitatea aromaterapiei în combaterea asteniei. Uleiurile esențiale, care trebuie diluate înainte de a fi folosite, au efect energizant și revitalizant. Cele mai comune sunt:
- uleiul de mentă, care stimulează atenția și reduce oboseala mentală;
- uleiul de lămâie, care îmbunătățește starea de spirit, concentrarea, reduce oboseala;
- uleiul de lavandă, care ajută la relaxare și îmbunătățește calitatea somnului.
Uleiurile esențiale pot fi aplicate chiar pe piele, după diluarea într-un ulei purtător, sau ar putea fi folosite prin aplicarea într-un difuzor de aromaterapie.
Exercițiile fizice și expunerea la soare
Într-adevăr, starea de astenie nu merge prea bine mână în mână cu activitatea fizică. Pe de altă parte, activitatea fizică face parte din categoria acelor remedii pentru astenie care nu trebuie să fie trecute cu vederea. Este accesibilă, iar efectele se resimt aproape imediat. Activitățile fizice recomandate în caz de astenie includ:
- mersul pe jos (ușor sau la pas alert), plimbările în aer liber;
- jogging-ul ușor;
- yoga, stretching-ul;
- exercițiile de respirație.
Exercițiile de tip cardio, care cresc frecvența cardiacă și respiratorie, au impactul cel mai mare când vine vorba de ameliorarea asteniei. Expunerea la soare în timpul activității fizice ajută la biosinteza vitaminei D, care poate fi deficitară după sezonul de iarnă.
Odihna și igiena somnului
Din categoria de remedii pentru astenie face parte și odihna și somnul corespunzător. Pentru a obține un somn cât mai de calitate, se recomandă evitarea ecranelor (telefon, televizor, laptop) cu cel puțin o oră înainte de culcare, iar ultima masă ar trebui luată cu cel puțin două ore înainte. Se recomandă stabilirea unui program regulat de somn, crearea unui mediu potrivit odihnei (în ceea ce privește luminozitatea, liniștea, temperatura).
Foto: shutterstock.com