Fragii de padure (Fragaria vesca) au o aroma si o savoare deosebita, reprezentand fructe foarte gustoase care au si actiuni terapeutice. Le puteti afla doar din revista preferata, Farmacia Ta.
In primul rand, fragii au actiune astringent-antidiareica si diuretica, cu favorizarea eliminarii de acid uric si urati. Aceste calitati se datoreaza continutului in vitamine (in special vitamina C) si minerale (fosfor, fier), tanin, flavone, fragarina (fenol specific), ulei volatil. De la fragi se utilizeaza fructele si frunzele, sub forma de ceai, uscate si amestecate. Cura cu fragi proaspeti sau cu suc este benefica in caz de astenie, anemie, reumatism degenerativ, guta, constipatie, febra, afectiuni renale, circulatorii si dermatologice, precum si hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, afectiuni hepato-biliare. Frunzele de la fragi intra in compozitia ceaiurilor folosite in tratamentul litiazelor si hemoroizilor.
Fragii, recomandati in diabet, reumatism, afectiuni hepatice
Fragii au un efect benefic in diabet, reumatism, ateroscleroza si hipertensiune arteriala, datorita actiunii diuretice si detoxifiante. Puteti efectua o cura cu fragi de minimum 12 zile. Totodata, datorita actiunii depurative, fragii sunt indicati in alergie, acnee si dermatite de diverse etiologii (doar in cazul in care persoana nu prezinta reactii alergice la acest fruct). Deoarece au efect de drenaj hepato-biliar si de regenerare a celulei hepatice, fragii de padure au actiune benefica in afectiuni hepatice (hepatita cronica, ciroza). Puteti consuma suc de fragi, 3 pahare pe zi, pe stomacul gol. De altfel, fragii sunt indicati pentru tonificarea sistemului nervos. In acest caz, este recomandata o cura de 7 zile cu fragi. In ceea ce priveste constipatiile cronice, se consuma aproximativ 150-200 g de fragi, inainte de fiecare masa. In caz de oxiuraza, se consuma 500 g de fragi dimineata, dupa care nu se mananca nimic pana la ora pranzului. Tratamentul se repeta 10 zile.
Diabeticii nu trebuie sa depaseasca o cantitate de 300 g de fragi pe zi.
Intern
Puteti face o cura cu fragi proaspeti, care dureaza intre 7 si 10 zile. Astfel, consumati 150-300 g de fragi pe stomacul gol, la 4 ore distanta de mesele principale. Cea mai mare cantitate este bine sa fie ingerata dimineata, ca mic dejun, cand efectul de detoxifiere este cel mai puternic. Pot fi combinati cu miere, pentru accelerarea tranzitului intestinal. Pe durata curei este bine sa reduceti consumul de proteine animale (in special carnea), conservele, afumaturile, prajelile, alimentele cu aditivi sintetici, produse de patiserie si cofetarie, bauturile din comert.
Sucul de fragi se prepara prin zdrobirea fructelor (bine spalate in prealabil) cu o furculita, pana devin o pasta, dupa care se pun intr-un tifon curat si se storc cu mana, pana la obtinerea unui suc rosiatic. Se bea pe stomacul gol (cu 15-20 de minute inainte de micul dejun): 1 pahar la adulti si 1/2 pahar la copii.
Ceaiul de fragi poate fi consumat sub forma de infuzie: 1 lingurita de fructe si frunze la 1 cana de apa clocotita. Se lasa 20 de minute, se filtreaza si se administreaza 2-3 cani pe zi.
Extern
Datorita efectului de prospetime si luminozitate, de prevenire sau atenuare a ridurilor, fragii pot fi folositi sub forma de masca. Se zdrobesc fructele si se adauga un albus de ou (pentru tenul gras) sau 1 lingura de smantana (pentru tenul uscat). Aceasta compozitie se lasa 15-20 de minute.
De asemenea, fragii proaspeti sunt utili pentru decolorarea pistruilor si a petelor solare. Fructele se zdrobesc cu o spatula de lemn, se adauga putin amidon si 2-3 picaturi de lamaie. Crema obtinuta se aplica pe fata si se lasa 15-20 de minute, apoi se indeparteaza cu apa rece.
Atentie! Avand un efect terapeutic puternic, pot genera, in cazul persoanelor cu predispozitie, reactii alergice cutanate, digestive, respiratorii. De aceea, orice cura se incepe cu doze mici care vor fi crescute progresiv.
Dr. Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina de familie,
Competenta apifitoterapie,
Centrul Medical Med-As,
021/313.05.32