O dieta saraca in nutrientii principali (fier, vitaminele C, B12 etc.) poate duce la anemie. Asa ca nu este de mirare ca, la iesirea din iarna, multe persoane se pot confrunta cu o stare de oboseala, astenie si, desigur, anemie. Din fericire poate fi la indemana sa combateti anemia natural.
Deoarece primavara ne pune la dispozitie o multime de verdeturi proaspete, care sunt bogate in fier, in vitaminele C si cele din grupul B, in antioxidanti, sa profitam din plin de aceasta bogatie naturala deosebit de benefica pentru sanatatea noastra. Consumati verdeturile primaverii, pe cat posibil in stare cruda, proaspata, sub forma de salate (sau fierte timp scurt), sucuri proaspete, infuzii. Iata care sunt principalele noastre recomandari.
Urzicile
Urzicile au actiune detoxifianta, antianemica, tonica generala. Sunt bogate in fier, potasiu, magneziu, in aminoacizi esentiali, vitamine (A, cele din grupul B, C, K si E). Se pot utiliza sub forma de: salate – urzicile foarte tinere pot fi combinate cu papadie sau laptuci, cu putin ulei de masline si lamaie; suc de frunze proaspete; infuzie, doua-trei cani pe zi. De asemenea, se poate bea apa in care se fierb urzicile (inainte de a fi gatite).
Stevia
Stevia are rol depurativ, imbunatateste digestia, regleaza activitatea inimii. Este bogata in vitamina C, dar si in fier. Stevia diminueaza simptomele din astenie. Se poate utiliza sub forma de macerat din frunze si, desigur, mancaruri si ciorbe.
Spanacul
Este bogat in vitamine si minerale (in special fier si acid folic), combate starea de oboseala si anemia. Spanacul se poate utiliza sub forma de salata din frunze de spanac, cu suc de lamaie si putin ulei.
Alte ajutoare „de primavara”
Daca doriti sa combateti anemia natural, puteti apela cu incredere si la:
- Ceapa si usturoiul verde – pentru imbunatatirea imunitatii;
- Leurda, bogata in vitamine si minerale (potasiu, magneziu, calciu), fibre si antioxidanti are efect tonic cardiac;
- Nasturelul ajuta in combaterea anemiei;
- Loboda este o sursa de vitamine (E si K), minerale (potasiu, fosfor, calciu) si de fibre alimentare;
- Untisorul, bogat in vitamine si minerale, se utilizeaza sub forma de salata (in combinatie cu urzica, leurda) sau in ciorbe;
- Anghinarea stimuleaza producerea de globule rosii si combate anemia. Se consuma doua cani/zi de infuzie, timp de doua-trei saptamani;
- Salata din frunze de papadie, amestecata cu marar si patrunjel, ulei masline si putina zeama de lamaie, sau infuzie din frunze, doua cani/zi.
Ajutoare „perene”
Vitamina C naturala creste absorbtia fierului, deci consumati fructe de padure (afine, mure, zmeura, macese, coacaze), in stare naturala sau congelata si citrice. Sucurile proaspat preparate sunt un ajutor util in caz de anemie si stimuleaza formarea hematiilor: suc de sfecla rosie si morcovi (se poate adauga si drojdie de bere); suc de morcov si mar; suc de morcov, catina si lamaie, suc de ridichi si nasturel. Consumati migdale, nuci, seminte de susan negru, seminte de canepa – favorizeaza sinteza hemoglobinei.