Revista care te menține sănătos

Nutriție

Fortificati-va organismul cu gutui!

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
5 mai 2023
Share
Fortificati-va organismul cu gutui!

Gutuile, denumite popular “mere de aur”, sunt fructe ale caror proprietati sunt recunoscute in medicina populara, ceea ce a dus la aparitia diverselor legende. Una spune ca “fructul oprit” din care a muscat Adam nu era mar, ci rodie sau gutuie.

Gutuia reprezinta un adevarat izvor de sanatate pentru organism, gratie compozitiei deosebit de bogate in vitamine si minerale. Gutuile contin provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru. Gutuile mai contin apa, zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales in seminte).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Ceaiul din gutui, impotriva racelii, tusei si raguselii

In medicina alternativa, gutuia este utilizata pentru proprietatile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante si tonice.

Medicina traditionala a folosit dintotdeauna gutuile ca remediu pentru diferite afectiuni. Astfel, ceaiul din gutui cu putin zahar reprezinta un remediu contra tusei si raguselii. Ceaiul din frunze de gutui, in amestec cu flori de tei, este indicat in amigdalite si raceli. Zeama din frunze de gutui se aplica pe rani infectate, iar ceaiul din samburi, in amestec cu zahar candel (glucida alimentara formata din cristale de zaharoza) si cu tarate de grau, este folosit contra tusei. Ceaiul din frunze uscate este adjuvant in caz de insuficienta cardiaca si in bolile de ficat.

Gutuia – adjuvant in afectiunile pulmonare

Cea mai importanta proprietate a gutuilor este aceea de fortifiere a organismului. De asemenea, printre beneficiile gutuilor se numara si faptul ca stimuleaza apetitul si, din acest motiv, gutuile pot fi consumate de persoanele anemice, slabite, aflate in convalescenta, de copii si batrani. Fructele, semintele si florile de gutui au caracter astringent si fortifica ficatul si pancreasul.

Gutuia este adjuvant in afectiunile pulmonare, chiar in tuberculoza. Altfel, consumul de gutui incetineste procesul de imbatranire si combate eficient cancerul. Gutuile sunt foarte bogate in acid citric si in pectina, cu efect benefic asupra sistemului circulator, determinand diminuarea tensiunii arteriale. Totodata, gutuile sunt indicate in astm, bronsite, colon iritabil, dureri articulare, eczeme, enterita, enterocolita, faringite, precum si in caz de hemoragii uterine si intestinale, hemoroizi, hepatita, hiperaciditate gastrica, hipertensiune arteriala, infectii respiratorii si insuficienta hepatica.

Gutuile sunt recomandate in iritatii gastrice, datorita taninului si pectinei din compozitie, avand actiune astringenta si emolienta la nivelul mucoasei digestive.

Beneficiile gutuilor – amelioreaza infectiile respiratorii si durerile articulare

Gutuile se pot consuma ca atare sau sub forma de ceaiuri (infuzie, decoct), suc proaspat, sirop, dulceata, jeleu, compot. Fructele isi pastreaza majoritatea proprietatilor si prin preparare termica. Fructul fiert, copt sau uscat imbunatateste sosurile pe baza de vin rosu si poate fi folosit ca umplutura pentru pui. Consumate ca atare, gutuile amelioreaza infectiile respiratorii si chiar astmul.

Sub forma de decoct, gutuile se folosesc in stari de greata sau dureri articulare. Cateva bucati de gutuie se fierb timp de 5 minute in 250 ml de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual indulcit.

gutuile remediu de uz intern

Gutuile – remediu de uz intern

Una-doua lingurite de seminte de gutui se pun la 100 ml apa si se lasa la fiert pana capata consistenta unei gelatine. Se ia cate o lingurita, in caz de bronsite, tuse, hemoptizie, hemoragii uterine. De asemenea, semintele de gutui oparite sunt un bun pansament gastric, iar fructul mestecat pe indelete reduce senzatia de greata. Lasate in apa 6-8 ore, semintele de gutui sunt un foarte bun laxativ, in special pentru copii.

Infuzia preparata din coaja gutuiului este utilizata in tratamentul ulcerului.
Infuzia de flori (30 g la 1 litru de apa) sau de frunze (50 g la 1 litru) calmeaza tusea convulsiva. In combinatie cu putina apa de flori de portocal, favorizeaza somnul.

Atentie! Semintele de gutui consumate in cantitate mare sunt otravitoare. Pot declansa insuficienta respiratorie. Nu lasati copiii sa consume mai mult de 3-4 linguri pe zi!

Gemul, dulceata si marmelada din gutui sunt recomandate in afectiunile inflamatorii ale intestinului. Toate soiurile de gutui au o influenta favorabila asupra psihicului, imbunatatind starea de spirit. Gutuile trebuie consumate in cantitati mici, de mai multe ori pe zi.

Sucul din gutuie se pregateste din fructe bine coapte. Are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, astringente si diuretice. Este recomandat anemicilor, cardiacilor, astmaticilor, dar si in afectiuni ale cailor respiratorii si ale tubului digestiv. Se bea in doze de 100 ml de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea meselor.

Beneficii gutui – pentru uz extern

Extern, gutuile au actiune astringenta. Semintele sunt emoliente, iar pulpa fructului este tonica. Se adauga 1-2 lingurite de seminte la 100 ml apa si se lasa la fiert pana capata consistenta unei gelatine. Se face gargara in caz de faringita, amigdalita, stomatita.

Compresele cu suc de gutuie se folosesc impotriva hemoroizilor si fisurilor anale.

Gutuile sunt des folosite in cosmetica, avand efect de reducere a ridurilor. Se lasa cojile de gutuie in rachiu tare la macerat, timp de 15 zile. Se aplica de 2 ori pe saptamana, pe tenul proaspat spalat. Din coji si frunze se prepara o infuzie care se utilizeaza, sub forma de comprese, impotriva ridurilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.