Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Combate afectiunile biliare cu remedii fitoterapeutice!

1 septembrie 2008
Share

Afectiunile vezicii biliare sunt deosebit de raspandite, afectand cu predominanta sexul feminin. Colecistul este mult agresat de aditivii alimentari, dar si de modul de preparare a alimentelor acasa. De aceea, este de un real ajutor sa cunoastem ce plante ne pot ajuta sa amelioram aceste neplaceri.

Afectiunile vezicii biliare sunt reprezentate de diskinezii biliare (hipo- sau hipertone), care, ignorate sau netratate corespunzator si la timp, pot provoca calculoza biliara si infectii la nivelul colecistului, cu efect negativ asupra intregului organism.
Deosebit de important pentru prevenirea aparitiei acestor tulburari este un regim igieno-dietetic adecvat, care include:
respectarea orarului de masa, cu mese in cantitati rezonabile; mestecarea corespunzatoare a alimentelor; cat mai putine grasimi si prajeli, carne grasa, mezeluri, branzeturi fermentate, oua, cacao, ciocolata, alcool, sosuri picante, maioneze, frisca, nuci; se va consuma suficient de multa apa.
Durerile abdominale, primul semn
Dischinezia biliara se manifesta de obicei prin jena sau dureri abdominale, senzatii de amar in gura, greturi, varsaturi si balonare. In acest caz, uleiul de masline este de un real beneficiu: 1-2 linguri, inainte de fiecare masa sau 1 lingura de ulei dimineata pe nemancate, amestecat cu putin suc de lamaie, dupa care se sta culcat pe partea dreapta aproximativ 30 minute. In caz de dischinezie hipertona, insotita de obicei de dureri, se pot folosi urmatoarele plante, cu efect antispastic: coada-soricelului, cimbrisor, salvie, rostopasca (1 cana/zi, din care se consuma cate 1 lingura la cateva ore), menta, sunatoare, coada-calului.

Plantele indicate pentru tulburarile hepato-biliare sunt cele coleretic-colagoge, care stimuleaza secretia de bila si contractia vezicii biliare, cu evacuarea consecutiva a acesteia: anghinarea, papadia, cicoarea, ghintura, rostopasca, fructele de maces, iarba mare, salvia, sunatoarea, florile de galbenele, ungurasul si volbura.

Colica si calculoza biliara
Colica biliara este o afectiune foarte frecventa a vezicii biliare produsa prin depunerea de colesterol, pigmenti biliari si saruri biliare in cavitatea vezicii. Produce dureri abdominale sub forma de colici si tulburari neurovegetative, mergand pana la infectii biliare.

Regimul alimentar

Bolnavii cu calculi biliari vor tine un regim strict timp de cativa ani pentru a evita tendinta de formare a noi pietre. Se vor evita mesele copioase, incarcate cu carnuri si grasimi.
Alimentele nerecomandate care favorizeaza formarea calculilor sunt: carnea de porc, oaie, rata, gasca, vanat si peste gras, grasimi animale, slanina, carnati, afumaturi, sunca, tocaturi, sardele, sosuri cu rantas si prajeli, oua fierte tari sau prajite, unt, smantana, frisca, maioneza, paine neagra si proaspata, ciuperci, legume bogate in celuloza grosiera (fasole boabe, varza, praz, mazare), nuci, alune, prajituri, cafea, condimente iuti, tutun, bauturi alcoolice. Sunt indicate cruditati si sucuri de legume, pe cat posibil neprelucrate termic (1-2 cepe pe zi, usturoi, salata verde, morcov, telina, tomate, patrunjel, marar, leustean, conopida, sfecla rosie, hrean, dovlecei etc.). Rezultate foarte bune il are tratamentul cu ulei de masline sau floarea soarelui (250 ml) in amestec cu suc de lamaie (250 ml stors de la circa 6 lamai). Tratamentul incepe seara la ora 20 cand se bea un paharel cu 50 ml ulei si un paharel cu 50 ml suc de lamaie; se repeta de 4 ori la intervale de 15 minute. Dupa fiecare ingerare de ulei si lamaie, pacientul va sta culcat pe partea dreapta si va tine o perna electrica incalzita pe zona ficatului.

Tratamentul fitoterapeutic
Fitoterapia utilizeaza specii de plante care au proprietatea de a diminua ritmul de formare si depunere a calculilor sau de a contribui la dizolvarea si eliminarea lor.
In faza acuta, dureroasa, se va incepe cu plante antispastice, calmante ale durerilor, iar apoi, imediat dupa ce durerile au incetat, se recomanda tratamentul cu plante care au proprietati coleretice, colagoge si hepato-protectoare:
infuzii de coada-soricelului, albastrele, lavanda, rostopasca (o jumatate de lingurita la o cana de apa; se beau 1-2 linguri, din 3 in 3 ore, in cursul unei zile), sunatoare, papadie, menta, urzica vie, ventrilica, maces (fructe), turita mare, asmatui. Aceste plante se consuma sub forma de infuzie calda: se prepara dintr-o lingurita de planta uscata la o cana de apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi; din matasea de porumb, uscata si maruntita (se recolteaza verde si apoi se usuca), se face infuzie cu 2 linguri la cana si se beau cate 2 linguri la interval de 2-3 ore. decocturi din radacini (de brusture, valeriana, lemn-dulce, frasinel, patrunjel), herba (de coada-calului), frunze (de anghinare); se consuma sub forma de decocot (1-2 lingurite de planta la 300 ml apa; se fierbe 5 minute). Actiune coleretica o are si uleiul de sunatoare (cate 20 picaturi de 3 ori pe zi in apa sau ceai) si cel de rozmarin – 2-3 picaturi in apa sau ceai. Un efect benefic il are si sucul de ridichi negre, proaspat extras: cate 50-200 ml pe zi, in combinatie cu suc de morcovi, pastarnac si patrunjel, pentru drenajul hepato-biliar.

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul BioLumiMedica
Tel.: 021/336.01.26

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.