Sindromul de colon iritabil este o afectiune gastroenterologica ce cauzeaza o serie de dureri abdominale neplacute. Netratata la timp, se poate agrava. Cele mai vizate sunt persoanele intre 25 si 45 de ani, majoritatea fiind femei.
Simptomele bolii includ: balonarea, constipatia, diareea, greata, varsaturile, senzatia de eliminare incompleta, depresia, starea de somnolenta, anxietatea si stresul. Toate aceste simptome pot afecta stilul de viata, insa este foarte important de stiut ca aceasta afectiune nu poate degenera in cancer de colon.
Cauzele sindromului de colon iritabil
Cauzele aparitiei acestei afectiuni nu se cunosc cu exactitate, insa ar fi bine sa evitati stresul, anumite mancaruri, orele de masa neregulate, abuzul de alcool, cafeaua sau dietele scazute in fibre. Cercetatorii incearca sa demonstreze ca oamenii care au acest sindrom au un colon foarte sensibil, din cauza unor posibile toxiinfectii suferite anterior, ceea ce mareste sensibilitatea intestinului. De asemenea, simptomele sindromului colonului iritabil sunt mult mai puternice la femei in perioada menstruala, atunci cand creste concentratia de hormoni sexuali in sange.
Solutii pentru ameliorarea sindromului de colon iritabil
Din pacate, nu exista un tratament standard, insa sunt cateva solutii care ar putea ameliora colonul iritabil. Printre ele, se numara si regimul alimentar. In primul rand, trebuie eliminate din alimentatie grasimile, iar mancarea trebuie gatita in cuptor, renuntandu-se la prajirea in ulei. Evitati bauturile carbogazoase si incercati sa mancati putin si des, nu mult si rar. Asigurati-va ca nu aveti intoleranta la lactoza, lucru ce poate fi des confundat cu sindromul colonului iritabil, cauza fiind lipsa enzimei care ajuta la digestia lactozei.
- Consumati fibre solubile. Fibrele reduc simptomele colonului iritabil si previn spasmele. Atentie insa la ce fibre consumati si in ce cantitate, pentru ca pot avea reactii diferite la fiecare persoana in parte. Fibrele solubile se gasesc in cartofi, mere, citrice, fasole uscata, ovaz, dar si in orz.
- Odihniti-va suficient! Somnul este un foarte bun ajutor in combaterea acestui sindrom, iar stresul trebuie indepartat prin terapiile de relaxare, mai mult decat necesare.
- Consumati probiotice, deoarece imbunatatesc flora intestinala si reduc simptomele! Cea mai naturala sursa de probiotice o reprezinta legumele radacinoase, spalate, dar necuratate de coaja. Iaurturile si bauturile probiotice sunt insa cea mai buna alternativa pentru obtinerea cantitatii necesare in organism.
Consultati specialistul!
Vizita la medic este absolut necesara, datorita faptului ca aceleasi simptome pot fi cauzate de boli mai grave decat cea a colonului iritabil, precum infectiile gastrointestinale. Tocmai de aceea, consultatia realizata de catre o persoana specializata pentru a stabili impreuna diagnosticul nu trebuie omisa.
Text: Ruxandra Raica
Sursa: www.bbc.co.uk