V-ati gandit vreodata ca nu doar dragostea, ci si stresul poate trece prin stomac? Ei bine, daca analizati mai atent situatia, veti observa ca nu o singura data ati prezentat o „criza” la nivelul tranzitului intestinal, manifestata prin durere, crampe, balonari.
Din punct de vedere medical, termenul de „colita”, ca atare, defineste o afectiune inflamatorie la nivelul colonului, desemnand un anume tip de boli inflamatorii sau colite determinate, cum sunt, de exemplu, boala Crohn sau colita ulcerativa, ori colite nedeterminate.
Cele mai frecvente simptome pentru care pacientul care are colita se prezinta la medic sunt tulburarile de tranzit intestinal persistente, cum ar fi diareea sau constipatia, dar si balonarile sau durerile abdominale nesistematizate, avand caracter de jena, crampe ori apasare.
„Colitele”, manifestari ale sindromului de intestin iritabil
In practica medicala, acestea pot fi tulburari functionale la nivelul tubului digestiv, dar pot da de gol si afectiuni mai grave. In ceea ce priveste tulburarile functionale, considerate „colite”, acestea sunt de fapt manifestari ale sindromului de intestin iritabil.
Stilul de viata dezordonat intretine afectiunea
Ritmul alert al vietii actuale duce la o rata crescuta a stresului si la un program dezordonat care, practic, „hranesc” bolile. Astfel, obiceiul de a manca pe fuga sau o singura data pe zi, fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta nesanatoasa bazata pe alimente prajite sau de tip fast-food, toate sunt implicate in aparitia sindromului de intestin iritabil.
Care sunt simptomele?
Deoarece sindromul de intestin iritabil este o tulburare ce poate aparea si din cauza stresului, mai este considerata si „boala oamenilor stresati”. De obicei, dupa debutul afectiunii, simptomele devin mult mai dese si mai deranjante, cu mentiunea ca nu apar in acelasi timp si pot diferi de la o persoana la alta. In timp ce un pacient poate manifesta diaree, altul poate prezenta tot timpul constipatie, durere sau balonari.
Poate fi insotita si de greata sau febra
In momentul in care aceste semne apar insotite de altele, cum ar fi greata, febra, lipsa poftei de mancare sau crampele abdominale, vorbim deja de o criza. De aceasta data, diagnosticul poate fi de enterocolita care, adesea, este determinata de infectii virale sau bacteriene si necesita prezentarea la medicul specialist si, ulterior, tratament. De asemenea, vizita la medic este obligatorie si in cazul in care aceste simptome sunt insotite de alte semne, cum ar fi scaderea nejustificata in greutate sau prezenta sangelui in scaun.
Tratamentul este asimptomatic
Tratamentul „colitei” sau sindromului de intestin iritabil se adreseaza in primul rand simptomatologiei care predomina. Totodata, dieta face parte integranta din etapa de vindecare. De aceea, este foarte important sa consultati medicul in aceasta privinta.
Ce ne recomanda specialistul?
Incercati sa va organizati timpul astfel incat sa nu sariti peste cele trei mese zilnice obligatorii si ar fi de preferat sa luati si cele doua gustari dintre mese, care pot consta in fructe. Nu uitati de activitatea fizica, odihniti-va mai mult, respectati orele de somn si evitati, pe cat posibil, stresul.
Specialistii au observat si faptul ca aceasta afectiune are o incidenta mai mare la persoanele anxioase sau depresive.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Sandica Bucurica,
Medic specialist gastroenterologie,
Clinica MedLife Favorit