Colica biliară este definită drept durerea care apare în partea superioară a abdomenului, în mod obișnuit din cauza obstrucției canalului cistic sau canalului biliar comun de către calculii biliari. Calculii biliari sunt așa-zisele „pietre la fiere”, fiind formațiuni care blochează canalul biliar și, prin urmare, împiedică transportul bilei din vezica biliară în intestinul subțire. Frecvent, durerea în colica biliară apare după o masă bogată în grăsimi. Aceasta stimulează secreția bilei necesară în special pentru a emulsiona grăsimile de proveniență alimentară. Contracția vezicii biliare duce la eliberarea calculului, obstrucționarea canalului biliar și apariția acută a durerii abdominale.
Colica biliară este o prezentare comună a blocării unui calcul în canalul cistic sau biliar comun. În termeni medicali, „durerea colicativă” este acea durere care „vine și pleacă”, ceea ce descrie și tiparul durerii de această natură – deseori apare după o masă copioasă, bogată în grăsimi. Cu toate acestea, durerea asociată prezenței unui calcul biliar tinde să fie constantă, așadar rareori are acest caracter colicativ. Tratamentul pentru colica biliară este în primul rând chirurgical, și presupune o tehnică laparoscopică de îndepărtare a calculului biliar. Obstrucționarea prelungită a arborelui biliar sau blocarea completă a acestuia poate duce uneori la colecistită sau colangită.
Colica biliară – cauze și factori de risc
Principala cauză pentru colica biliară o reprezintă calculii biliari. Aceștia se formează în vezica biliară, fiind compuși fie din colesterol, fie din bilirubină. Pietrele rămân în vezica biliară, caz în care nu provoacă simptome, sau pot pătrunde în canalul cistic sau canalul biliar comun, unde se blochează și provoacă durere atunci când vezica biliară se contractă. De obicei, colica biliară apare după mesele bogate în grăsimi, când vezica biliară se contractă în mod fiziologic pentru a elibera bila în duoden. Bila este necesară pentru digestia grăsimilor. Pietrele pot exista în mod normal în vezica biliară, fără a provoca simptome (colelitiază asimptomatică).
Colelitiaza asimptomatică nu ridică necesitatea unui tratament, deoarece simptomele de colică biliară lipsesc. Totuși, dacă prezența acestora duce la durere (în cadranul abdominal superior și drept), vărsături sau greață, persoana poate fi diagnosticată cu colelitiază simptomatică. Atunci când durerea se rezolvă de la sine – piatra trece prin canalul biliar comun în duoden sau ajunge înapoi în vezica biliară după obstrucția canalului cistic -, vorbim despre colică biliară. De obicei se recomandă un regim în colica biliară, cu limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi și asigurarea unui aport adecvat de fibre vegetale. Există și ceaiuri pentru a trata colica biliară.
Factori care cresc riscul de a dezvolta colică biliară
- vârsta (peste 40 de ani);
- sexul feminin (ca urmare a influenței estrogenului asupra formării calculilor biliari);
- diabetul;
- perioadele prelungite de post și repaus alimentar, pierderea rapidă în greutate;
- administrarea de contraceptive orale;
- obezitatea și sedentarismul;
- nivelurile crescute de colesterol și trigliceride;
- transplantul hepatic;
- bolile inflamatorii intestinale (cum ar fi boala Crohn);
- tumorile vezicii biliare (foarte rar).
Obezitatea și sedentarismul reprezintă principala cauză a formării calculilor biliari care, odată eliberați din vezica biliară, pot duce la colica biliară. Acest lucru este susținut de faptul că mare parte dintre calculii biliari sunt formați din colesterol. Primul ajutor în caz de colică biliară este reprezentat de repausul la pat și administrarea eventuală de antispastice și analgezice, pentru a reduce simptomele asociate. Acestea sunt principalele medicamente recomandate pentru colica biliară. Bineînțeles, persoana ar trebui să urmeze un regim alimentar cât mai sănătos, limitând aportul de grăsimi, deoarece acestea stimulează contracția bilei și, prin urmare, apariția durerii.
Colica biliară – simptome asociate
Colica biliară se prezintă de obicei cu dureri postprandiale, după mesele bogate de grăsimi. De altfel, durerea este descrisă drept una care „vine și pleacă” și tinde să se amelioreze în timp. Se localizează în cadranul abdominal drept, în partea superioară, dar poate iradia și spre spate. În cazurile necomplicate, simptomele de colică biliară sunt reprezentate de durere sau disconfort. Cu toate acestea, unele persoane se pot confrunta și cu grețuri și vărsături postprandiale. Foarte important este de făcut distincția între persoanele cu colică biliară și cele cu colangită acută sau colecistită, care se pot prezenta cu stări febrile, tahicardie sau chiar cu hipotensiune arterială.
Persoanele cu colică biliară vor acuza în general durere doar în cadranul superior drept, uneori o ușoară sensibilitate în momentul palpării acestei zone. Distensia abdominală și sensibilitatea fără atingerea zonei sunt simptome de colică biliară mai puțin frecvente. Icterul nu este observat atunci când piatra blochează ductul cistic. Totuși, poate să apară atunci când este blocat canalul biliar comun, din cauza creșterii bilirubinei directe. Pe de altă parte, această constatare ar ridica suspiciunea unei obstrucționări mai severe a arborelui biliar, ceea ce ar putea indica o potențială colangită, mai degrabă decât o colică biliară (care, prin comparație, este relativ obișnuită).
Tratament colică biliară
Tratamentul pentru colica biliară este, în primul rând, chirurgical. Managementul medical poate fi abordat și implică abordarea strictă a unei diete sărace în grăsimi și administrarea diferitelor medicamente pentru colica biliară – antispastice și analgezice. Acidul ursodeoxicolic, care este administrat oral, este folosit pentru a ajuta la dizolvarea calculilor biliari. El poate fi prescris de către medicul specialist. Intervenția chirurgicală de colecistectomie (îndepărtarea vezicii biliare prin laparoscopie) rămâne standardul de aur în ceea ce privește tratamentul. Există și procedura numită litotriție extracorporală cu unde de șoc, însă riscul ce recidivă a calculilor este crescut.
Persoanele cu colică biliară nu necesită, neapărat, spitalizare. Simptomele asociate pot fi foarte ușor gestionate printr-un regim alimentar sărac în grăsimi, ameliorarea durerii și antispastice și pot fi monitorizate în ambulatoriu pentru o perioadă de timp, astfel încât să se aibă în vedere o eventuală colecistectomie laparoscopică. Totuși dacă persoana cu colică biliară are și simptome foarte severe – dureri abdominale puternice, grețuri, vărsături – care par să nu se amelioreze în urma administrării de medicamente, tratamentul chirurgical poate fi avut în vedere. Schema de tratament pentru colica biliară se individualizează în funcție de variabilele fiecărei persoane.
Colica biliară – complicații și riscuri asociate
În sine, colica biliară nu ridică neapărat risc de complicații, ci este mai mult vorba despre faptul că pietrele pot obstrucționa complet ductul biliar. În lipsa tratamentului, se poate ajunge, chiar dacă rar, la diferite complicații: pancreatita, colangita, colecistita sau chiar perforația vezicii biliare. Calculii biliari pot migra în ductul hepatic, și se poate ajunge chiar la afecțiunea numită insuficiență hepatică. Icterul mecanic reprezintă o altă posibilă complicație a colicii. Iar în acest caz refluxul biliar ridică necesitatea unui tratament cât mai rapid. Pancreatita poate să apară ca urmare a faptului că pietrele pot obstrucționa ieșirea canalului coledoc în duoden.
Perforația vezicii biliare poate duce la peritonită acută (inflamația membranei care are rolul de a acoperi peretele abdominal și organele interne). De obicei perforația apare din cauza prezenței unui număr pare de calculi biliari. Conținutul vezicii biliare se răspândește și, deoarece are un pH foarte acid, afectează peritoneul și țesuturile învecinate. Peritonita este o urgență medicală și necesită tratament chirurgical, întrucât poate pune în pericol viața unei persoane. Totuși, dacă se inițiază tratamentul (de cele mai multe ori curativ, fără risc de complicații), vor scădea foarte mult și eventualele riscuri pe care prezența calculilor biliari le ridică asupra stării de sănătate.
Sfaturi pentru prevenție
Pentru a preveni durerea asociate colicii biliare, în primul rând este recomandat să se limiteze, pe cât posibil, riscul de a dezvolta calculi biliari. Limitarea consumului de grăsimi (și mai ales cele saturate sau de tip trans); practicarea regulată a activității fizice și evitarea sedentarismului reprezintă principalele modalități prin care se poate evita formarea calculilor biliari. Totuși, în cazurile în care pietrele la fiere deja există, este recomandat să se evite pe cât posibil consumul de alimente bogate în grăsimi și mesele copioase. Bineînțeles, acestea nu ar trebui să fie excluse complet din alimentație. Însă ar trebui consumate cu moderație și atenție, fără a face excese.
Foto: shutterstock.com