Colangita sclerozanta este o boala rara, ce afecteaza ductele biliare si ficatul. Inflamatia si fibroza ductelor biliare pot duce la ciroza (afectiune in care tesutul normal al ficatului este inlocuit cu tesut fibrozat). Exista diverse metode prin care se pot controla simptomele si eventualele complicatii ce pot aparea in aceasta boala.
Fibroza ductelor biliare duce la ingustarea acestora, avand ca rezultat acumularea bilei in ficat. Bila poate afecta celulele ficatului. Eventual, acest tesut fibrozat se poate raspandi in ficat si cauza ciroza si insuficienta hepatica. Ciroza este o boala ce progreseaza lent si, initial, poate sa nu dea simptome, insa complicatiile sale pot fi foarte severe. Cauza colangitei sclerozante nu este pe deplin cunoscuta, insa, uneori, genetica joaca un rol important. Aceasta apare la orice varsta, insa este mai frecventa la persoanele cu varsta peste 40 de ani. Este de doua ori mai frecventa la sexul masculin.
Care sunt simptomele colangitei sclerozante?
In cele mai multe cazuri, simptomele apar gradual, in saptamani sau chiar luni. Initial, boala este asimptomatica. Cele mai frecvente simptome ale colangitei sclerozante includ oboseala accentuata, prurit (mancarimi ale pielii), scadere in greutate si disconfort in abdomentul superior.
Icterul (ingalbenirea tegumentelor) apare in stadiile mai avansate ale bolii. Icterul apare din cauza acumularii de bilirubina, produsa in ficat si, in unele afectiuni hepatice, se raspandeste in sange.
Exista complicatii?
Exista mai multe complicatii ce pot aparea in colangita sclerozanta, precum:
- Deficitul de unele vitamine (A, D, E si K). Acestea sunt vitamine ce se dizolva in grasime (liposolubile). Bila ajuta la dizolvarea grasimii si la absorbtia acestor vitamine.
- Infectia ductelor biliare blocate. Aceasta se poate manifesta prin frisoane, febra si sensibilitate la nivelul abdomenului superior.
- Ciroza.
- Insuficienta hepatica.
- Cancerul ductelor biliare. Acesta afecteaza aproximativ 1 din 10 persoane cu colangita sclerozanta.
Cum este diagnosticata colangita sclerozanta?
Multe persoane nu au simptome in primele stadii ale bolii. Insa, uneori, este diagnosticata in urma unor teste de rutina, cand este suspectata o boala inflamatorie intestinala.
Aceste teste includ:
- Teste de sange ale functiei ficatului. Indica nivelul enzimelor si al altor substante produse in ficat. Aceste teste de sange ofera indicatii asupra functiei ficatului si indica sau nu o inflamatie a acestuia.
- Alte teste de sange pot fi efectuate pentru a exclude alte afectiuni hepatice, precum o hepatita.
- Este indicata o ecografie abdominala.
- Colangiograma este o investigatie ce efectueaza o imagine a ductelor biliare.
- Biopsia ficatului. Aceasta implica prelevarea unei portiuni de tesut al ficatului ce va fi examinata, ulterior, la microscop. Indica inflamatia si extinderea unei ciroze. De asemenea, biopsia evalueaza cat de avansata este boala.
Care este prognosticul in colangita sclerozanta?
Este recomandat persoanelor cu aceasta afectiune sa consume alimente sanatoase si sa evite consumul excesiv de alcool. Daca aveti deja o inflamatie a ficatului, precum colangita sclerozanta, alcoolul poate creste riscul de ciroza si viteza de aparitie a acesteia.
Progresia colangitei sclerozante este variabila. In cazul asimptomaticilor, prognosticul este mai bun, in comparatie cu cei care au simptome. Aproximativ 1 din 10 persoane cu colangita sclerozanta poate face, ulterior, cancer de ducte biliare, dificil de tratat. De asemenea, colangita sclerozanta are si riscul de a se complica cu cancerul de colon.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie