Colagenul este una dintre cele mai importante proteine din corp. Acesta contine o combinatie de aminoacizi intalniti in toate tesuturile si organele corpului. Aminoacizii care intra in alcatuirea colagenului includ glicina, prolina, hidroxiprolina si arginina, ce fac parte exclusiv din tesuturile de origine animala.
Colagenul ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si intarirea parului, insa producerea acestuia scade odata cu trecerea anilor. Pe langa varsta, exista si alti factori care duc la scaderea producerii colagenului, precum stresul, dieta dezechilibrata, tulburarile gastrointestinale etc. Colagenul este benefic pentru intregul corp, dar cel mai mult pentru piele. Pe masura ce inaintam in varsta, epidermul (stratul exterior al pielii) se subtiaza si isi pierde elasticitatea, ceea ce favorizeaza aparitia ridurilor si a altor semne de batranete. Cresterea nivelului de colagen poate ajuta pielea sa fie mai ferma, mai fina si poate ajuta regenerarea celulara. Insa, se pare ca acest proces nu este permanent sau ireversibil.
Beneficii pentru piele
In unele studii, s-a demonstrat ca utilizarea colagenului hidrolizat in doze de 2.5-5 grame in cazul femeilor intre 35 si 55 de ani, o data pe zi, timp de opt saptamani, a imbunatatit semnificativ elasticitatea si hidratarea pielii, fara efecte adverse. Aceste beneficii fac din colagen unul dintre cele mai bune ingrediente naturale pentru ingrijirea pielii. Mai mult, colagenul are proprietatea de a reduce celulita si vergeturile. Atunci cand pielea isi pierde elasticitatea si devine subtire, ca rezultat al lipsei de colagen, in acel moment celulita devine mai vizibila. Vergeturile apar in zonele sensibile – solduri, coapse, abdomen, sani –, cauzate, de asemenea, de ruperea fibrelor de colagen. Imbunatatirea elasticitatii pielii prin intermediul colagenului ajuta si la reducerea celulitei.
Retinolul: ce efecte are asupra pielii
Beneficii pentru sanatate
Colagenul are beneficii importante nu doar la nivelul pielii, ci al intregului organism:
- Oase si articulatii. Efectele sunt asemanatoare cu cele asupra pielii. In plus, unele studii au aratat ca acesta poate ameliora durerea articulara.
- Echilibru hormonal. Aminoacizii specifici din colagen pot imbunatati echilibrul aminoacizilor din corp, oferind sprijin in producerea naturala a hormonilor.
- Digestie. Persoanele care sufera de sindromul intestinului permeabil, afectiune in care toxinele pot trece dincolo de tractul digestiv, pot gasi o ameliorare cu ajutorul colagenului. Acesta metabolizeaza proteinele si vindeca leziunile peretilor celulari. Sanatatea precara a intestinului permite trecerea particulelor nocive in circulatia sangvina, unde se poate declansa o inflamatie.
- Metabolism si masa musculara. O marire a nivelului de colagen poate creste metabolismul prin adaugarea de masa musculara si conversia nutrientilor esentiali. Masa musculara este foarte importanta pe masura ce inaintati in varsta, deoarece sprijina postura, sanatatea oaselor. In plus, ajuta la scaderea in greutate prin arderea mai multor calorii. Atunci cand utilizati colagen, este important sa consumati si vitamina C, pentru a va asigura ca organismul poate converti colagenul intr-o proteina ce poate fi folosita.
- Sanatatea ficatului. Daca vreti sa va detoxificati organismul si sa va imbunatatiti fluxul sangvin, atunci colagenul este foarte util.