Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Colacei in jurul taliei? Risc major pentru sanatate

21 mai 2024
Share

O circumferinta abdominala crescuta este deseori considerata pretul varstei mai inaintate. In cazul femeilor, acest lucru este adevarat in special dupa menopauza, cand grasimea tinde sa se depuna mai ales la nivelul peretelui abdominal. Cercetarile au aratat ca grasimea abdominala prezinta riscuri crescute pentru sanatate.

Dar ce se afla in spatele colaceilor din jurul taliei? Greutatea corporala este determinata de balanta dintre caloriile ingerate si energia pe care o consumam. Alimentatia excesiva, combinata cu un nivel redus de activitate fizica, are ca rezultat acumularea grasimii in organism, inclusiv a grasimii abdominale. Varsta joaca, bineinteles, un rol important. Masa musculara scade cu varsta, in timp ce masa grasa, adipoasa, creste. Pierderea masei musculare scade, de asemenea, rata cu care organismul arde caloriile, ceea ce face mai dificila mentinerea unei greutati corporale normale.

 

Grasimea subcutanata vs grasimea abdominala

Multe femei observa cresterea grasimii abdominale odata cu inaintarea in varsta, chiar daca nu au o greutate corporala mare. Acest fapt este rezultatul nivelului de estrogeni care influenteaza distributia grasimii in organism. Tendinta de a castiga in greutate si de a depune grasime abdominala, cu o forma a corpului de „mar” si nu de „para”, poate avea, totodata, si o componenta genetica.

Problema este ca grasimea abdominala nu este limitata numai la tesutul subcutanat, ci include si grasimea viscerala, ce inconjoara organele interne abdominale. In timp ce grasimea subcutanata ridica probleme care tin de estetica organismului, grasimea viscerala prezinta riscuri serioase pentru sanatate. Se asociaza cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat tip 2, cancerului colorectal.

 

Femeile, mai predispuse la diverse afectiuni

Femeile cu exces de grasime abdominala au un risc mai mare de cancer la san si de litiaza veziculara (pietre la fiere). Studiile au aratat ca grasimea abdominala se asociaza, de asemenea, cu un risc crescut de moarte precoce, indiferent de greutatea corporala. De fapt, unele studii au demonstrat ca femeile care au o greutate corporala normala, apreciata pe baza indicelui de masa corporala, dar au o circumferinta a taliei crescuta, au un risc mai mare de deces de cauza cardiovasculara.

 

Cum se apreciaza grasimea abdominala?

Raspunsul este simplu: prin masurarea circumferintei taliei. Se plaseaza un centimetru in jurul abdomenului, chiar deasupra oaselor bazinului, se efectueaza un expir si se masoara circumferinta abdomenului. Pentru femei, o circumferinta de 89 cm sau mai mult indica o cantitate mai mare decat normalul de grasime abdominala si un risc crescut de boli cardiovasculare, hipertensiune abdominala si diabet zaharat tip 2. In cazul barbatilor, o valoare de 102 cm sau mai mare este considerata periculoasa.

 

Masuri prin care puteti elimina grasimea din jurul taliei

Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru reducerea grasimii abdominale:

  • Colacei in jurul taliei? Risc major pentru sanatateDieta sanatoasa, in care sa predomine legumele, fructele, cerealele integrale, lactatele degresate, carnea slaba, aportul scazut de grasimi saturate, care se gasesc in carnea grasa, lactatele integrale (unt, branza). Este de preferat sa consumati grasimi nesaturate, care se gasesc in peste, nuci, uleiuri vegetale.
  • Reduceti portiile de mancare.
  • Exercitiile fizice regulate sunt salvatoare. Puteti incerca activitate aerobica moderata (mers pe jos), cel putin 150 de minute pe saptamana, sau activitate aerobica intensa (jogging), cel putin 75 de minute/saptamana.
  • Este recomandat sa reduceti progresiv greutatea corporala (1 kg/saptamana) in locul unei reduceri rapide.

Stratul adipos se mareste atunci cand caloriile nefolosite de corp sunt depozitate sub forma de grasime. Acest exces de calorii poate proveni din orice aliment, la fel cum grasimea se poate depune in orice zona a corpului, nu doar pe abdomen.

 

Dr. Camelia Diaconu
Sef lucrari UMF „Carol Davila”
Medic primar boli interne,
Specialist cardiologie
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.