Coenzima Q10, numita si ubichinona, este o substanta implicata in producerea de energie si, de asemenea, un foarte bun antioxidant. Aceasta contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin cresterea productiei de energie la nivelul muschiului inimii. Coenzima Q10 previne formarea de trombi (cheaguri), ofera protectie impotriva efectelor radicalilor liberi si creste vitalitatea.
Prezenta radicalilor liberi in organism accelereaza procesul de imbatranire celulara. Specialistii afirma ca antioxidantii, cum ar fi coenzima Q10, pot neutraliza efectele radicalilor liberi si pot reduce, chiar preveni anumite efecte ale acestora.
Coenzima Q10 si beneficiile sale
Sanatatea inimii
Rezultatele unui studiu, care a examinat probele de tesut cardiac de la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva, au evidentiat valori scazute de adenozin trifosfat (ATP). Potrivit specialistilor, beneficiul suplimentelor cu Q10 este un factor-cheie in producerea de ATP (principala sursa de energie necesara contractiei musculare), contribuind, astfel, la cresterea capacitatii de efort a persoanelor cu insuficienta cardiaca congestiva.
Suplimentele cu coenzima Q10 mai sunt recomandate si in hipertensiunea arteriala, angina pectorala (durere la nivelul inimii), aritmii cardiace (batai neregulate ale inimii), prolaps de valva mitrala sau recuperarea dupa un infarct miocardic. Unele studii au aratat ca administrarea de coenzima Q10 la pacientii cu afectiuni cardiace poate reduce riscul de deces.
Hipercolesterolemia
Deseori, persoanele cu un nivel crescut de colesterol prezinta niveluri scazute de coenzima Q10. Pentru reducerea valorilor colesterolului este indicata administrarea de suplimente ce au coenzima Q10. In plus, specialistii afirma ca asocierea coenzimei Q10 cu Omega-3 reduce durerea musculara care apare in urma tratamentului cu statine.
Afectiuni ale sistemului imunitar
Suplimentele cu coenzima Q10, fie simple, fie in combinatie cu vitamina B6, cresc capacitatea organismului de a se apara impotriva infectiilor. Acestea contribuie la apararea organismului impotriva infectiei cu HIV, virus hepatic B, precum si impotriva tumorilor.
Bolile neurodegenerative
Coenzima Q10 poate contribui la prevenirea si tratamentul bolii Parkinson. In prezent, exista cateva studii in desfasurare care investigheaza legatura dintre coenzima Q10 si bolile neurodegenerative.
Boala parodontala
Principalele simptome ale parodontozei sunt: inflamatia, sangerarea si durerea la nivelul gingiilor. Studiile clinice sugereaza ca persoanele cu afectiuni gingivale tind sa aiba niveluri scazute de coenzima Q10 la nivelul gingiilor. Daca suferiti de boli gingivale, puteti lua suplimente cu coenzima Q10.
Descoperiti suplimentele pretioase pentru inima!
Doza zilnica recomandata de coenzima Q10
In functie de necesitatea fiecarei persoane si de afectiunile de care sufera, doza zilnica recomandata de coenzima Q10 variaza intre 30 de mg si 200 de mg.
Suplimentele, fie simple, fie in combinatie (de exemplu, coenzima Q10 cu Omega-3) pot contribui la prevenirea sau tratamentul unor afectiuni. Administrarea de coenzima Q10 poate avea si efecte secundare, precum dureri abdominale, greata, varsaturi, ameteli, cefalee (durere de cap), iritabilitate.
La persoanele aflate in tratament anticoagulant, administrarea suplimentelor cu coenzima Q10 trebuie sa se faca la recomandarea medicului specialist.