Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Coenzima Q10, antioxidantul-minune

30 martie 2018
Share
Coenzima Q10, antioxidantul-minune

Stiati ca producatia naturala a organismului de coenzima Q10 scade odata cu varsta? Specialistii spun ca diverse afectiuni, precum cancerul, diabetul, bolile de inima sau bolile cerebrale sunt legate si de nivelul scazut al acesteia.

Este folosita si in industria cosmetica, datorita proprietatilor antiimbatranire si este considerata, in general, un miracol pentru sanatate. Studiile arata ca dupa varsta de 30 de ani organismul produce tot mai putina coenzima Q10, iar asta inseamna ca trebuie sa consumati alimente si suplimentele bogate in aceasta.

Dar ce este coenzima Q10?

Q10, cunoscuta si sub denumirea de ubiquinona, este un antioxidant creat de organismul uman si stocat, in principal, în mitocondrii („uzinele energetice ale celulelor”). Contribuie la buna functionare a celulelor si se gaseste in cantitatile cele mai mari in inima, ficat, rinichi si muschi.

Factorii care contribuie la deficitul de coenzima Q10

Acestia sunt:

  • Varsta
  • Bolile mitocondriale
  • Deficientele nutritionale (de exemplu, deficit de vitamina B6)
  • Diverse defecte genetice in sintetizarea si utilizarea coenzimei de catre organism
  • Efecte secundare ale tratamentului cu statine etc.

Unde puteti gasi Q10?

Coenzima Q10 poate fi gasita in cantitati variabile in sardine si ton, alune, oua, broccoli sau in uleiul de soia. Tineti insa cont ca prepararea alimentelor la temperaturi mari inactiveaza Q10. Cea mai la indemana sursa de coenzima Q10 sunt suplimentele alimentare.

Coenzima Q10, suplimentul nutritional pentru inima

7 beneficii extraordinare ale coenzimei Q10

  • Reduce riscul de deces de cauze cardiovasculare

Un studiu international (publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov), realizat pe 420 de pacienti cu insuficienta cardiaca cronica, a demonstrat ca tratamentul pe o perioada de doi ani cu coenzima Q10 este sigur si reduce substantial riscul de deces.

  • Ajuta la prevenirea cancerului

Studiile arata ca pacientii cu cancer au un nivel scazut de Q10 in organism. De asemenea, specialistii subliniaza ca persoanele cu un nivel mic de Q10 au un risc cu peste 50% mai mare de a face cancer. Mai mult, oamenii de stiinta arata ca suplimentarea cu aceasta coenzima reduce riscul de recurenta a cancerului.

  • Aliat contra diabetului

In conditiile in care stresul oxidativ afecteaza celulele organismului, exista riscul instalarii bolilor metabolice, cum ar fi diabetul. Studiile arata ca suplimentarea cu Q10 regleaza nivelurile de insulina si glicemie si poate ajuta in prevenirea diabetului.

  • Protejeaza plamanii

Stresul oxidativ si o protectie antioxidanta insuficienta (nivel scazut de Q10) sunt factori ce pot duce la astm sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Cercetarile arata ca pacientii care sufera de boli pulmonare au un nivel scazut de Q10.

  • Ajuta la functionarea corecta a creierului

Disfunctiile mitocondriale duc la moartea celulelor creierului, iar asta inseamna o crestere a riscului de Alzheimer si Parkinson. Studiile arata ca leziunile oxidative la nivelul creierului duc, in timp, la afectarea memoriei, a functiilor cognitive si chiar a celor fizice. Un aport corect de Q10 ar putea incetini evolutia bolilor precum Alzheimer si Parkinson.

  • Ar reduce numarul migrenelor

Suplimentarea organismului cu coenzima Q10 scade in mod considerabil numarul migrenelor, arata un studiu realizat de Universitatea din Zurich (Elvetia), pe 42 de persoane. De asemenea, persoanele care sufera de migrene au un nivel sub cel normal al coenzimei Q10 in organism.

  • Mentine tineretea pielii

Pielea poate fi afectata atat de factori interni (afectarea celulelor sau dezechilibre hormonale), cat si de factori externi (factori de mediu, precum razele ultraviolete). Studiile arata ca aplicarea produselor cu Q10 protejeaza pielea, reduce stresul oxidativ si ridurile. Studiile arata ca persoanele cu un nivel scazut de coenzima Q10 sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului de piele.

Intrebati medicul pentru a determina doza zilnica necesara de coenzima Q10, in functie de nevoile organismului dumneavoastra.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.