Copiilor le este adesea prescrisa codeina, pentru ameliorarea durerii dupa o interventie chirurgicala de eliminare a amigdalelor palatine sau pentru tratarea apneei. Cu toate acestea, unii copii pot prezenta un risc sporit de a dezvolta reactii adverse grave, care pot duce pana la deces, dupa ce li s-a administrat codeina. Asta, chiar si in cazul in care aceasta a fost in cantitati cuprinse in intervalul dozelor recomandate.
Food and Drug Administration (FDA – Administratia Medicamentelor si Alimentelor din SUA) a revizuit unele rapoarte recente de cazuistica medicala, dupa inregistrarea a trei decese si a unui caz in care viata a fost pusa in pericol in cazul unor copii carora li s-a administrat codeina pentru ameliorarea durerii dupa interventii chirurgicale. Agentia avertizeaza publicul ca pericolul exista in cazul unor copii al caror ficat converteste codeina in morfina in cantitati mai mari decat cele normale.
FDA vrea ca parintii si cei care au grija de ei sa fie constienti de semnalele de avertizare care ar putea indica faptul ca, in unele cazuri, copilul lor are probleme de respiratie din cauza acestui nivel superior de morfina.
Agentia incearca sa determine daca au existat si alte cazuri de supradozaj accidental sau deces in cazul copiilor care au luat codeina, si daca au existat incidente de acest gen atunci cand copiilor li s-a administrat codeina dupa alte tipuri de interventii chirurgicale, spune Bob Rappaport, director al Diviziei de Anestezice, Analgezice si Produse ce dau dependenta (DAAAP) din cadrul Centrului de Evaluare si Cercetare a Medicamentelor din cadrul FDA.
Problema codeinei
Codeina este un analgezic opioid utilizat pentru a trata durerea usoara pana la moderata. De asemenea, este utilizat pentru a reduce tusea, de obicei in combinatie cu alte medicamente. Codeina se prescrie fie singura, fie in combinatie cu acetaminofen sau aspirina, ori este parte componenta a unor medicamente pentru tuse si raceala.
Codeina este transformata in morfina de catre o enzima din ficat. Unii oameni au variatii genetice care fac ca aceasta enzima sa fie supra-activa, ceea ce duce la convertirea codeinei in morfina mai rapid si mai complet decat in cazul altor persoane. Cele cu acest gen de metabolism ultrarapid sunt mult mai susceptibile de a avea cantitati mai mari decat in mod normal de morfina in sange, dupa ce au luat codeina. Nivelurile ridicate de morfina pot duce la dificultati de respiratie care, uneori, pot fi letale.
Intre unu si sapte oameni din 100 au aceasta caracteristica de metabolism ultrarapid, dar cazurile sunt mult mai frecvente in randul unor grupuri etnice. 29% din populatia Africii de Nord si cea etiopiana au aceasta caracteristica, precum si 6% din afro-americani, caucazieni si greci.
Singura modalitate de a sti daca cineva are aceasta caracteristica de metabolism ultrarapid este de a face un test genetic. In SUA exista asemenea teste emise de FDA, pentru verificarea metabolismului ultrarapid.
Decesele s-au inregistrat in cazul unor copii care s-au dovedit a avea acest tip de metabolism ultrarapid, cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani. Toti copiii au primit doze de codeina cuprinse in intervalul de doze tipic. In aceste cazuri, semnele de supradozaj cu morfina au aparut in prima ori a doua zi dupa ce copiii au inceput sa ia codeina.
Semne de pericol
FDA avertizeaza ca, atunci cand este prescrisa pentru a trata durerea dupa o operatie, codeina nu ar trebui sa se administreze automat, ci numai in cazul in care copilul chiar are nevoie de ajutor pentru a face fata durerilor. Oricum, copiii nu ar trebui sa primeasca mai mult de sase doze de codeina intr-o zi.
Parintii si persoanele care au copiii in grija ar trebui sa ii monitorizeze mult mai atent dupa o interventie chirurgicala, mai ales dupa ce s-au intors acasa, pentru a observa semnele unei supradoze de morfina.
Exista o serie de simptome care arata asta:
– Somnolenta neobisnuita si trezirea foarte greoaie;
– Dezorientare sau confuzie;
– Respiratie zgomotoasa, respiratie cu „suspine” ori reprize de respiratie adanca, intrerupte de pauze anormal de lungi;
– Albastreala pe buze sau in jurul gurii.
„Cel mai important lucru este ca persoanele care ii ingrijesc sa sune imediat la urgenta ori la unitatea medicala in care copilului i s-a administrat codeina daca observa probleme de respiratie in cazul copilului”, spune Rappaport.
Discutati cu medicul pediatru care va ingrijeste copilul daca aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la codeina. Medicii americani au fost sfatuiti de catre FDA sa prescrie cea mai mica doza eficienta si pentru cea mai scurta perioada de timp atunci cand prescriu medicamente care contin codeina.
Mircea Doaga
Sursa: everydayhealth.com