Întrucât toamna, la fel ca primăvara, organismul face eforturi mari să se adapteze la schimbările de lumină şi la fluctuaţiile de temperatură şi fiindcă în această perioadă consumă mai multă energie decât de obicei, imunitatea poate scădea. Pentru a veni în întâmpinarea acestei probleme, trebuie luate măsuri.
Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena, comprimatele masticabile cu aromă de portocală, Naturalis Vitamina C 500 mg. Vitamina C contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar; protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ; creşterea absorbţiei fierului etc.
Imunizarea de toamnă se face, în primul rând, prin consumul a cât mai multe legume şi fructe proaspete, precum şi a altor produse pe bază de nutrienţi. Cele mai recomandate produse în această perioadă ar fi afinele şi strugurii negri, dar vitamina C se găseşte şi în măcese, goji, în usturoi sau citrice. Apoi, cine vrea să ia şi suplimente, ideal este să opteze pentru cele naturale, care conţin vitamine şi minerale organice. Există multiple suplimente alimentare pe bază de vitamina C, propolis, măceşe, afine, seleniu sau magneziu. Iată ce vă recomandăm.
Toamna pune la mare încercare sistemul nostru imunitar. De aceea, trebuie să ne protejăm organismul, însă o atenţie deosebită trebuie să acorde mai ales copiii, persoanele în vârstă şi femeile gravide, deoarece sunt în mod special predispuşi la răceala, ulcer gastro-duodenal reactivat, reumatism sau criză astmatică.
Spirulina sau produse apicole
În acest sezon, organismul poate fi întărit şi cu suplimente pe bază de spirulină sau printr-un consum regulat de ciuperci, puternic imunomodulatoare şi imunostimulatoare. Un rol important îl au şi germenii, dar şi produsele apicole, condiţia este să nu fie încălzite. În plus, în prevenţie sunt indicate şi preparatele homeopate, dar, poate cel mai important, trebuie luate măsuri în privinţa sedentarismului. Faceţi mişcare, chit că doar vă plimbaţi.
Un sistem imunitar puternic presupune şi evitarea spaţiilor poluate, renunţarea la fumat sau la consumul excesiv de alcool. Totuşi, dacă nu reuşiţi să mâncaţi foarte sănătos, vă puteţi asigura necesarul de vitamine şi minerale cu ajutorul suplimentelor alimentare. Totodată, puteţi apela şi la plante: echinacea, arnica, ginseng, măceşe etc.
Vitamina C şi propolis
Dintre cocktailurile de vitamine pentru toamnă, cel mai des întâlnite şi recomandate toamna sunt vitamina C şi propolisul, uneori şi vitamina B2. Asociate, acestea sunt indicate în profilaxia infecţiilor acute şi cronice. Pot fi un adjuvant excelent în tratamentul corizei (inflamaţia mucoasei nazale), rinitelor, dar şi în cazul polipilor nazali, rinofaringitelor, amigdalitelor, laringitelor sau chiar al astmului bronşic. Propolisul este un extraordinar complex de substanţe organice, cu acţiune antibacteriană, antifungică şi antivirală, proprietăţile lui putând fi comparate cu cele ale unui antibiotic natural.
Vitamina C şi zinc
Dacă vitamina C este un nutrient esenţial vieţii, implicat în metabolismul glucozei, colagenului, acidului folic şi anumitor aminoacizi, zincul, la rândul sau, controlează şi reglează procesele metabolice şi menţine integritatea celulelor. De asemenea, zincul stimulează activitatea cerebrală şi ajută la buna funcţionare a creierului. Vitamina C şi zincul au efecte asemănătoare, reuşind să se potenţeze reciproc în lupta contra numeroaselor boli. Atât zincul, cât şi vitamina C sunt recunoscute ca fiind extrem de eficiente în prevenirea răcelilor. În cazul în care acestea s-au instalat deja, suplimentele cu vitamina C şi zinc ajută la diminuarea simptomatologiei şi la scurtarea perioadei de convalescenţă.
Vitaminele C şi E
La fel ca vitamina C, şi vitamina E are rol în neutralizarea radicalilor liberi şi în reacţiile imunologice şi nu trebuie să lipsească din lista vitaminelor pentru toamnă. Indeosebi la vârstnici, la care se constată un declin al imunităţii, administarea de tocoferol (aşa cum mai e numită vitamina E) poate avea efecte benefice, vitamina potenţând formarea de anticorpi. Un studiu efectuat pe seniori a arătat că administrarea unor doze mici, dar pe o perioadă mai mare de timp, a dus la scăderea numărului de infecţii ale tractului respirator superior.
Vitaminele A şi D
Vitamina A are rol esenţial în asigurarea troficităţii mucoaselor şi tegumentelor şi în reglarea sistemului imunitar. În mod clasic, vitamina D a fost asociată cu profilaxia rahitismului şi a osteomalaciei, fiind un component de bază în ceea ce priveşte formarea şi menţinerea unui os sănătos. Cercetările moderne au fundamentat însă unele cunoştinţe mai vechi referitoare, de exemplu, la rolul vitaminei în apărarea antiinfecţioasă.