Aorta reprezinta artera principala ce transporta sangele bogat in oxigen de la inima spre corp. Coarctatia de aorta reprezinta ingustarea aortei, ce duce la incetinirea sau blocarea fluxului sangvin. In multe cazuri, este asociata cu alte afectiuni cardiace si vasculare, reprezentand un risc aditional de complicatii.
Coarctatia de aorta este un defect congenital, ceea ce inseamna ca este prezenta la nastere. Apare din cauza unei probleme de dezvoltare a aortei in timp ce fetusul este inca in pantece. In cazuri rare, aceasta poate sa apara in urma unei traume. Coarctatia de aorta cauzeaza hipertensiune arteriala in partea superioara a corpului si hipoperfuzie (flux sangvin deficitar) in partea inferioara a acestuia. Cazurile severe se pot manifesta in perioada neonatala sau pot trece neobservate, fiind diagnosticate in copilarie sau mai tarziu.
Care sunt factorii de risc si simptomele?
Factorii de risc ce cresc sansele aparitiei coarctatiei de aorta includ:
- Sexul masculin
- Sindromul Turner
- Istoric familial de coarctatie de aorta
Coarctatia de aorta poate avea sau nu simptome. Acestea pot fi reprezentate de:
- Picioare reci
- Senzatie de lipsa de aer, in special in timpul exercitiilor fizice
- Crampe musculare dupa exercitii fizice
- Oboseala
- Epistaxis (sangerare nazala)
- Lesin
- Durere in piept
Manifestari in perioda neonatala
In cazurile neonatale severe, simptomele se manifesta in primele 3 saptamani de la nastere si include:
- Deficiente de hranire
- Letargie
- Tahipnee (accelerarea frecventei respiratorii)
- Insuficienta cardiaca congestiva si soc
- Tensiune arteriala mai mare la nivelul membrelor superioare in comparatie cu cea din membrele inferioare.
Simptome tardive – de cele mai multe ori, persoanele cu coarctatie de aorta nu prezinta simptome, iar diagnosticul se face de obicei prin examinare. Diagnosticul este, de multe ori, confirmat de prezenta unui murmur local la nivelul inimii sau de prezenta hipertensiunii arteriale.
Cum se diagnosticheaza?
Medicul va va intreba ce simptome aveti, precum si istoricul medical personal si familial. Va fi efectuat un examen fizic, inclusiv cel de auscultare a inimii. De asemenea, un diagnostic de certitudine poate necesita si:
- Radiografie pulmonara
- Imagistica prin rezonanta magnetica nucleara
- Tomografie computerizata
- Ecocardiografie
- Cateterizare cardiaca
Ce optiuni de tratament avem?
Discutati cu medicul legat de cel mai bun plan de tratament. Optiunile de tratament includ urmatoarele:
- Chirurgia – partea ingustata a aortei poate fi indepartata prin aceasta metoda. Cele doua capete sanatoase pot fi reconectate.
- Angioplastia cu balon – cu ajutorul acestei metode este introdus un cateter intr-un vas de sange de la nivelul piciorului ce ajunge pana in aorta. La acest nivel, este umflat un balon pentru a mari zona ingustata. In functie de caz, poate fi plasat un stent, pentru a mentine aceasta zona deschisa.
- Medicamentele – se vor prescrie: prostaglind E1, utilizat la nou-nascuti pentru deschiderea ductului aortic si imbunatatirea starii pacientului; diuretice, pentru a trata insuficienta cardiaca; medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale inainte de corectia fizica a coarctatiei.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie