Clipitul nu numai ca previne uscarea ochilor, insa trimite, deopotriva, un semnal catre creier, care ajuta la detensionare. Clipitul natural al ochilor, atunci cand nu este un tic, raspunde unor nevoi biologice, indeparteaza eventualele reziduuri ale corneei.
In plus, umezeste ochii, practic ii curata. Insa, daca clipim mai mult de 1.200 de ori intr-o ora, se pare ca devine un reflex antistres, potrivit cercetatorilor japonezi.
Daca veti clipi, acest lucru va permite creierului sa se odihneasca pentru cateva fractiuni de secunda, „sa respire” pentru a functiona mai bine. In special atunci cand trebuie sa ne concentram asupra unei sarcini date, avem tendinta de a clipi mai putin. Cercetatorii au observat o schimbare la nivelul activitatii cerebrale cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica atunci cand un om clipeste foarte mult. In astfel de situatii, ariile cerebrale responsabile cu atentia se odihnesc. Asadar, daca vreti sa aflati cat de atenta este o persoana atunci cand ii vorbiti, cel mai indicat ar fi sa ii urmariti ochii.
Ruxandra Raica
Sursa: www.topsante.com