Citricele sunt fructele sezonului si nimeni nu poate nega acest lucru. Sunt zemoase, gustoase, sunt pline de vitamine si antioxidanti si sunt foarte sanatoase. Citricele ne ajuta in perioada sarbatorilor sa nu ne ingrasam, ne protejeaza impotriva diabetului tip II, reduc efectele daunatoare ale colesterolului si intaresc sistemul imunitar. Studii recente au demonstrat ca antioxidantii intalniti in citrice mentin oasele si articulatiile sanatoase pe masura ce inaintam in varsta.
Portocalele, de exemplu, imbunatatesc rezistenta osoasa prin reducerea pierderii masei osoase.
Fie ca le consumam proaspete, fie ca le consumam sub forma de suc, citricele reprezinta deliciul sarbatorilor si sunt mina de aur a sanatatii. Citricele contin cantitati mari de fitochimicale ce reduc riscul numeroaselor boli cronice, inclusiv obezitate, boli de inima, diabet si cancer. Hesperidina este o substanta naturala care se intalneste in citrice si este un bioflavonoid ce reduce hipertensiunea arteriala, scade nivelul colesterolului „rau” si reduce dezvoltarea tumorilor. Grepfrutul in special contine un flavonoid, numit naringina, ce promoveaza arderea grasimilor si protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi.
Citricele sunt in topul listei fructelor care contin acid folic, o vitamina solubila in apa care sustine o varietate de procese in organism, precum producerea de globule rosii in sange, regenerarea celulara etc.
Citricele intaresc sistemul imunitar
Toata lumea stie ca citricele sunt bogate in vitamina C, antioxidant necesar in ceea ce priveste buna functionare a sistemului imunitar. Vitamina C ajuta la producerea globulelor albe, cheia pentru a lupta impotriva infectiilor. O singura portocala pe zi ofera unui adult necesarul de vitamina C de care are nevoie. Asa ca pentru a preveni racelile care afecteaza o mare parte dintre oameni in sezonul rece, consumati o salata de citrice sau un fresh de citrice, mai ales intre pranzurile bogate pe care le luati de sarbatori.
Citricele, bogate in potasiu si benefice in dieta
Contin cantitati considerabile de potasiu. Este foarte important in mentinerea echilibrului electrolitic din organism, pentru o buna functionare a inimii, muschilor, nervilor si rinichilor. Datorita nivelului de potasiu, un consum regulat de citrice, nu doar de Craciun, reduce riscul hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral.
Sa nu uitam ca reprezinta si o alegere perfecta in cazul programelor de pierdere in greutate. Suntscazute in calorii si pline de fibre dietetice, in special pectina. Aceasta incetineste absorbtia intestinala si digestia alimentelor, ceea ce duce la aparitia senzatiei de satietate mult mai repede, reducand astfel riscul exagerarii atunci cand ne asezam la masa.
Dupa alergatura si epuizarea de sarbatori, citricele va ofera energia necesara, astfel incat sa va bucurati de petrecerile care urmeaza. Aceste fructe ofera, de asemenea, o varietate de nutrienti ce ajuta in cazul unor simptome, precum cele prezente la menopauza.
Ruxandra Raica
Surse: besthealthmag.ca; dailymail.co.uk