Revista care te menține sănătos

Nefrologie si urologie

Cistita – cum ne vindecam?

Dr. Ramona Constantinescu, medic medicina de familie
22 iunie 2023
Share
Cistita – cum ne vindecam?

In cistita tratamentul prelungit cu antibiotice poate sa ne faca mai mult rau decat bine. Incercati noi metode de tratament pentru cistita, fara efecte secundare. Cistita reprezinta inflamatia, acuta sau cronica, a vezicii urinare.

Cistita apare in mod deosebit la femei, din cauza uretrei mai scurte. Cele mai frecvente cistite sunt simple si apar ca urmare a infectarii cu bacterii din sfera intestinala (in special cu Escherichia Coli).

Simptome cistita

Cistita se manifesta cel mai adesea prin:

  • mictiuni frecvente, adica nevoia repetata de a urina;
  • dureri la nivelul abdomenului inferior;
  • usturimi la urinat si urina tulbure.

Daca nu este tratata, cistita se poate agrava local sau se poate extinde la rinichi, producand pielonefrita care, netratata, duce in timp la insuficienta renala cronica. Femeile sunt cele mai afectate de cistita, iar multe dintre ele sufera de asa-numita cistita recurenta, adica cistita care apare foarte des, uneori imediat dupa incetarea tratamentului.

Cistita – remedii naturiste simple si eficace

Timp de 3 saptamani se iau cate 5 picaturi de tinctura de ienupar pe zi. Tot 3 saptamani, dimineata, la pranz si seara luati cate o lingurita de tinctura de coacaze negre (o gasiti la magazinele de tip plafar). Atat pentru a preveni cistita, cat, mai ales, in timpul crizei, beti cate 3 cani pe zi de ceai de galbenele si ienupar. Plante ca urzica si strugurii ursului sunt utile atat pentru vindecarea infectiei care determina cistita, cat si pentru calmarea arsurilor care insotesc mictiunea. Acestea au proprietati antiseptice si antiinflamatoare. De la urzica se folosesc frunzele sau radacina, iar de la strugurii ursului, frunzele. Femeile insarcinate nu trebuie sa consume ceai de strugurii ursului.

Sucul de afine este un remediu folosit inca din antichitate in tratarea infectiilor urinare. Studiile moderne au confirmat ca afinele contin intr-adevar anumite substante care distrug eficient bacteriile, in special Escherichia coli, unul dintre germenii care sta cel mai frecvent la originea cistitei. Ca sa previi sau sa tratezi cistita, bea in fiecare zi 100 ml suc de afine, timp de 7-10 zile. Ceaiul de matase de porumb si cel de nalba elimina durerile specifice cistitei.

Diagnosticarea infectiilor urinare cu Escherichia coli

inainte-de-Preventia-cistitei-cateva-reguli-de-igiena-simple

Cistita, preventie. Cateva reguli simple de igiena

La baie sau toaleta, stergeti-va intotdeauna din fata in spate, pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anala spre zona urinara.

Evitati purtarea de lenjerie prea stransa, care determina aducerea bacteriilor catre uretra si favorizeaza inflamatia zonei prin frecare.

La reluarea activitatii sexuale dupa tratamentul pentru cistita sau dupa un timp mai indelungat de pauza, incercati acte sexuale de durata mai mica si urinati imediat dupa actul sexual, pentru a indeparta bacteriile ajunse, eventual, in zona uretrei.

Nu uitati sa beti cat mai multe lichide pe zi: ceaiuri diuretice, sucuri de fructe, apa plata. Atentie la apa minerala, deoarece nu toate sortimentele sunt bune pentru rinichi. Pentru o buna activitate a rinichiului consumati minim 2 l de lichide pe zi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.