Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Circulație periferică deficitară? Câteva trucuri pentru a o îmbunătăți

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, my.clevelandclinic.org, modernheartandvascular.com, cvmus.com
10 decembrie 2024
Share
Circulație periferică deficitară? Câteva trucuri pentru a o îmbunătăți

Prin circulație periferică deficitară putem înțelege diminuarea patologică a fluxului sanguin la nivelul extremităților corpului: membrele superioare și inferioare. O astfel de condiție ar putea compromite, în timp, livrarea oxigenului și substanțelor nutritive către țesuturile aferente. Apar, astfel, semne care indică probleme cu circulația sângelui, cum ar fi extremități mai mereu reci, întârzierea vindecării rănilor, parestezii (amorțeală, furnicături), durere, iar în cazurile deosebit de avansate de circulație periferică deficitară pot apărea și ulcere ischemice. Netratate, acestea se pot foarte ușor infecta și, astfel, se poate ajunge la complicații cu potențial deosebit de sever.

Circulație periferică deficitară – cauze și factori de risc

Persoanele care se confruntă cu circulație periferică sunt diagnosticate, deseori, cu afecțiuni ce duc la obstrucția sau disfuncția vasculară. Factorii primari implicați includ ateroscleroza, adică depunerea plăcilor de aterom la nivelul vaselor de sânge, vasospasmul sau insuficiența venoasă cronică, disfuncția microvasculară – cu alte cuvinte, vorbim despre boli arteriale periferice. De exemplu, boala arterială periferică cronică duce la formarea plăcilor aterosclerotice care, odată depuse, reduc diametrul vaselor de sânge, ducând la circulație periferică deficitară. Foarte mulți factori contribuie la apariția acestui fenomen, cum ar fi:

  • ateroscleroza și boala arterială periferică: ateroscleroaza este principala cauză care duce la circulație periferică deficitară. Aceasta afectează în special persoanele cu hipertensiune, cu diabet zaharat, dislipidemie și obezitate. Procesul aterosclerotic este accelerat de fumat, un factor de risc independent extrem de important;
  • bolile precum lupusul eritematos sistemic sau arterita Takayasu determină inflamație și, în acest context, contribuie la ischemie periferică și circulație periferică deficitară;
  • insuficiența venoasă cronică este frecventă la persoanele sedentare sau supraponderale. De asemenea, este o cauză frecvent întâlnită a circulației periferice deficitare;
  • stările de hipercoagulabilitate (trombofilia, sindromul antifosfolipidic) cresc, de asemenea, riscul de ocluzie vasculară și circulație deficitară. Disfuncțiile microcirculatorii (sindromul Raynaud, de exemplu), contribuie la reducerea fluxului sanguin periferic.

Diabetul zaharat, prin efectele hiperglicemiei cronice asupra endoteliului vascular, este o cauză comună pentru circulație periferică deficitară. Postura prelungită în poziția șezândă și statul în picioare, expunerea la frig și activitatea fizică insuficientă pot agrava în timp această afecțiune.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Diolex Gel, un produs special conceput pentru îngrijirea picioarelor, care îmbunatăţeşte tonicitatea vasculară, stimulează circulaţia sângelui şi oferă o senzaţie plăcută de răcorire a „picioarelor grele”.

Circulație periferică deficitară – trucuri pentru a o gestiona corespunzător

Înainte de toate, persoanele cu circulație periferică deficitară ar trebui să se adreseze medicului în momentul în care apar simptome specifice. Câteva dintre cele mai evidente semne sunt, spre exemplu, apariția venelor varicoase, crampele musculare, senzația de oboseală și greutate atât a mâinilor, cât și a picioarelor, precum și scăderea temperaturii acestora. În ceea ce privește ce medic se ocupă de circulația sângelui, chirurgul vascular este cel care dispune de experiența și pregătirea necesare pentru a investiga astfel de probleme. Așadar, în primă instanță ar trebui să se realizeze un consult de specialitate. Ulterior, se poate apela la trucuri și remedii cum ar fi:

Activitatea fizică susținută

În caz de circulație periferică deficitară, este foarte important să se adopte un stil de viață activ din punct de vedere fizic. Exercițiile care cresc ritmul cardiac și frecvența respiratorie, cum ar fi mersul pe jos în pas alert, alergarea ușoară, ciclismul, stimulează pompa musculară și, astfel, cresc fluxul sanguin și îmbunătățesc tonusul vascular. În caz de circulație periferică deficitară, s-a observat că programul de exerciții care include mersul intermitent (încet-alert) ajută foarte mult la îmbunătățirea tonusului, fără a apărea și claudicația intermitentă. Alte exerciții eficiente sunt stretching-ul și yoga, precum și antrenamentele de forță (cu greutăți conforme capacității).

Alimentația cât mai sănătoasă

Persoanele cu circulație periferică deficitară ar trebui să facă și modificări alimentare. La modul ideal, acestea ar trebui să se asocieze unui stil de viață cât mai activ. Dietele bogate în compuși antioxidanți naturali, acizi grași omega-3 și polifenoli susțin sănătatea vasculară. Astfel, deseori se recomandă:

  • aportul suplimentar de compuși antioxidanți și antiinflamatori naturali: fructe de pădure și spanac, fructe oleaginoase (în cantități adecvate), citrice;
  • consumul de alimente bogate în acizi grași polinesaturați, cum ar fi peștele gras, însă doar în cantități adecvate;
  • reducerea aportului de sare și grăsimi saturate (prăjeli, alimente procesate);
  • suplimentarea dietei cu L-arginină și citrulină, care susțin integritatea vasculară prin faptul că ajută la creșterea producției de oxid nitric, un puternic agent vasodilatator.

Schimbările dietetice sunt foarte importante la persoanele cu circulație periferică deficitară. La modul ideal, ar trebui să se apeleze la serviciile unui specialist, cum ar fi un nutriționist avizat.

Evitarea factorilor de risc care pot fi modificați

Un alt pas pentru a gestiona diagnosticul de circulație periferică deficitară îl reprezintă evitarea, pe cât posibil, a anumitor factori de risc asociați. Renunțarea la fumat, în primul rând, reprezintă un pas pur și simplu vital. Fumatul induce vasoconstricție acută și, în timp, susține procesul de aterogeneză (formarea plăcilor de aterom) prin potențarea stresului oxidativ cauzat de inhalarea fumului de țigară. Menținerea greutății corporale în limitele normale este la fel de importantă, întrucât obezitatea centrală (în special abdominală) crește rezistența vasculară. Persoanele care stau pentru perioade lungi de timp pe scaun sau în picioare ar trebui să facă regulat mișcare.

Stimularea circulației locale

Persoanele cu circulație periferică deficitară pot beneficia de metode specifice de îmbunătățire și creștere a fluxului sanguin periferic, cum ar fi:

  • masaj terapeutic: îmbunătățește drenajul limfatic și stimulează circulația venoasă la nivelul mâinilor și picioarelor. Pentru a obține rezultate, însă, sunt necesare mai multe ședințe. Este recomandat să se apeleze la mesaj terapeutic și persoanele cu circulație periferică deficitară și edem asociat;
  • băile fierbinți ajută la dilatarea vaselor care asigură circulația periferică. În unele cazuri, s-a observat că alterarea între băi calde și reci poate îmbunătăți răspunsul vasomotor în sensul promovării fluxului sanguin normal la persoanele cu circulație periferică deficitară;
  • compresia elastică: persoanele cu circulație periferică deficitară și vene varicoase pot purta ciorapi compresivi, care sprijină mecanic procesul normal de circulație a sângelui.

Aceste alternative de gestionare și tratament pentru circulația sângelui la picioare se dovedesc a fi eficiente atunci când se folosesc pentru o perioadă mai lungă de timp. Bineînțeles, acestea nu ar trebui să înlocuiască tratamentul de specialitate pentru circulație periferică deficitară, care a fost indicat de către chirurgul vascular.

Menținerea unei poziții ridicate a picioarelor

Persoanele cu circulație periferică deficitară ar trebui ca în momentul în care se așază în poziție de decubit dorsal (pe spate), să își sprijine picioarele pe o pernă, astfel încât acestea să se afle la un nivel deasupra nivelului inimii. Se recomandă ca zilnic poziția să fie menținută în jur de 20-30 de minute. Astfel, se îmbunătățește circulația sângelui la nivelul picioarelor. În momentul în care stăm în picioare, pentru a ajunge înapoi la inimă de la nivelul picioarelor, sângele trebuie să circule în sus, adică împotriva forței de atracție gravitațională. Ținând picioarele ridicate, se ameliorează această forță gravitațională și sângele poate ajunge mult mai ușor la nivelul inimii.

Asigurarea unei temperaturi adecvate în mediul ambiental

Persoanele cu circulație periferică deficitară prezintă o agravare a problemei în condiții de frig. Drept urmare se recomandă ca temperatura în mediul ambiental să fie una confortabilă, optimă, poate puțin crescută. De asemenea, persoanele cu circulație periferică deficitară ar trebui să își protejeze mâinile cu mănuși călduroase pe timpul iernii și să se îmbrace corespunzător. În egală măsură, persoanele cu circulație periferică deficitară ar trebui să poarte încălțăminte comodă și călduroasă, care nu strânge piciorul.

Tratamentul de specialitate

Tratamentul medicamentos este deseori esențial la persoanele cu circulație periferică deficitară, pentru a ameliora simptomele și preveni complicațiile asociate. Acesta include antiplachetare, vasodilatatoare, anticoagulante, în funcție de cauza care duce la circulație periferică deficitară. Chirurgul vascular este medicul specializat în stabilirea diagnosticului și tratamentului asociat.

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.