Revista care te menține sănătos

Știri

Sindromul ovarelor polichistice ar putea semnala predispoziția către declin cognitiv

Mădălina Cristea; surse: sciencedaily.com, neurology.org
6 februarie 2024
Share
Sindromul ovarelor polichistice ar putea semnala predispoziția către declin cognitiv

Pacientele diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) au mai multe șanse de a avea probleme de memorie și gândire la vârsta mijlocie, comparativ cu femeile care nu au acest diagnostic. Concluzia le aparține cercetătorilor de la University of California, San Francisco, și a fost publicată recent în Neurology. Oamenii de știință menționează că acest studiu nu indică faptul că SOP ar putea duce la declin cognitiv, ci doar o posibilă legătură între cele două afecțiuni.

SOP este o tulburare hormonală, manifestată prin nivel crescut de androgeni (hormoni masculini) și menstruație neregulată. Alte simptome pot include hirsutism (creșterea excesivă a părului), alopecie, acnee, infertilitate, probleme cu greutatea, anxietate, dureri pelvine sau insomnia.

SOP și rezultate scăzute la testele de atenție

“Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare de reproducere destul de frecventă care afectează până la 10% dintre femei”, atrage atenția autoarea studiului, Heather G. Huddleston, profesor la University of California.

“Rezultatele noastre indică faptul că pacientele cu această afecțiune au memorie și abilități de gândire mai scăzute decât femeile care nu au SOP. Totodată, prezintă modificări subtile ale creierului. Aceste aspecte ar putea afecta calitatea vieții, succesul în carieră și stabilitatea financiară”, explică Huddleston.

Rezervă online și ridică Naturalis Ginko Biloba din cea mai apropiată farmacie Catena. Acesta este un supliment alimentar care conține extract standardizat din frunzele arborelui Ginkgo biloba, originar din Asia. Ginkgo biloba conține un număr mare de substanțe bioactive care ajută la menținerea memoriei și a funcției cognitive odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul a cuprins 907 participante. La începutul cercetării, femeile aveau între 18 și 30 de ani. Starea lor de sănătatea a fost urmărită timp de 30 de ani. La finalul perioadei de urămărire, specialiștii au efectuat teste pentru măsurarea memoriei, a abilităților verbale, a vitezei de procesare și a atenției. Totodată, la momentul testării, 66 de participante aveau SOP.

Într-unul dintre testele de măsurare a atenției, participantelor s-au dat liste de cuvinte scrise în culori diferite. Ele au fost rugate să precizeze culoarea cernelii, și nu să citească cuvântul propriu-zis. Spre exemplu, cuvântul „albastru” ar putea fi afișat cu roșu; astfel răspunsul corect ar fi roșu. În urma centralizării rezultatelor acestui test, cercetătorii au descoperit că pacientele cu POS au avut un scor cu aproximativ 11% mai mic, comparativ cu femeile care nu au acest diagnostic.

De fapt, la modul general, pacientele cu POS au avut scoruri mai mici decât cele fără această afecțiune la trei dintre cele cinci teste. Scorurile slabe au fost înregistrate la testele pentru memorie, atenție și abilități verbale.

sop, sindromul ovarelor polichistice, declin cognitiv, probleme de memorie,

SOP și semnele timpurii ale îmbătrânirii creierului

După 25 de ani de la începerea studiului, s-au efectuat scanări ale creierului pentru 291 de participante. Dintre acestea, 25 aveau POS. Prin scanări, cercetătorii au analizat integritatea substanței albe din creier.

Cercetătorii au descoperit că pacientele cu cu sindromul ovarelor polichistice aveau o integritate scăzută scăzută a materiei albe, ceea ce poate indica semne timpurii ale îmbătrânirii creierului.

Specialiștii menționează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări. De asemenea, sunt necesare și studii suplimentare pentru determina schimbările pe care pacientele le pot face pentru a-și reduce șansele de a avea probleme de gândire și memorie.

sursă imagini: Shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.