Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Cine are nevoie de remodelare gingivala?

Dr. Zamfirescu Bogdan-Gabriel, medic dentist, Clinica Imperial Dent, www.imperialdent.ro
4 iunie 2018
Share
Cine are nevoie de remodelare gingivala?

O gingie sanatoasa este de culoare roz pal, ferm atasata de dinti la baza coroanei dentare, care nu sangereaza. Gingivita este inflamatia gingiei produsa de placa bacteriana si tartru la persoanele cu o igiena bucala inadecvata. Netratata, evolueaza spre o afectiune mai grava, boala parodontala (parodontoza).

Aceasta este responsabila de aparitia retractiilor gingivale de cauza infectioasa. Este imperativ ca inainte de orice interventie de reconstructie gingivala sa se stabilizeze boala parodontala. Exista cauze de retractie gingivala si de natura neinfectioasa. De exemplu, traumatizarea gingiei, trauma ocluzala, bruxismul sau lucrarile dentare incorect concepute si realizate. La anumite persoane, musculatura buzelor si obrajilor poate fi inserata, atasata prea aproape de gingie, determinand, din cauza tractiunilor repetate, retractii gingivale. Retractia nu este singura modificare de contur ce poate aparea la nivel gingival. Exista si cazuri cand gingia poate creste in volum, acoperind o buna parte din coroana dentara sau chiar integral.

Preveniti parodontita! Igiena orala corecta va ajuta

Metode de reconstructie gingivala

Remodelarea gingivala urmareste – prin metode chirurgicale si nechirurgicale (injectarea de acid hialuronic) – incercarea de a rezolva modificarile de contur, atat in scop functional, cat si estetic.

  • Gingivectomia

Este procedura chirurgicala prin care se indeparteaza o portiune din gingia situata in jurul unuia sau mai multor dinti. Ea reprezinta tratamentul de electie in cazul maririlor in volum, dar se utilizeaza si ca metoda de indepartare a tesuturilor gingivale infectate din boala parodontala (adica a pungilor parodontale), dar si in situatiile ce necesita alungiri coronare. Acestea din urma sunt utile in cazurile in care este necesara realizarea unor coroane, dar dintii nu au o inaltime suficienta, dar sunt utile si in scop estetic, in cazul in care se doreste imbunatatirea asa-numitului „zambet gingival”, in care gingiile sunt vizibile excesiv in timp ce persoana rade sau zambeste.

  • Operatiile cu lambou

Prin lambou se intelege un fragment de gingie decolat de osul alveolar, pe care, in mod normal, il acopera, printr-una sau mai multe incizii; fragmentul decolat nu este desprins in totalitate de restul mucoasei, el fiind ulterior repozitionat astfel incat defectul (de exemplu, retractia gingivala) este redus.

secundara_gingii_inainte de Grefele de tesut moale

  • Grefele de tesut moale

Medicul recolteaza un fragment de gingie, total desprins de restul mucoasei, de obicei din palat („cerul gurii”) si il aplica peste zonele de retractie, imbunatatind, astfel, aspectul dintilor si favorizand reacoperirea radacinilor dentare.

  • Procedurile de regenerare

Sunt o varianta de operatii cu lambou, in care se aplica fie granule osoase cu scopul de a mari volumul osos, fie membrane de colagen si diferite proteine stimulatoare, dar si combinatii ale acestora, pentru a favoriza regenerarea osului si a gingiei pierdute in urma bolii parodontale.

Pasta de dinti: 7 criterii dupa care o alegem

  • Injectarea de acid hialuronic

Se realizeaza prin infiltratie la nivelul papilei interdentare si urmareste marirea volumului gingiei la acest nivel, acoperind „triunghiurile negre” si imbunatatind, astfel, aspectul estetic.

Cum se realizeaza interventiile

Inaintea oricarei interventii se utilizeaza un anestezic local. Medicul parodontolog realizeaza o igienizare a cavitatii bucale si trebuie sa va asteptati, de asemenea, la intrebari legate de medicatie sau boli cronice ce pot influenta actul medical. In timpul procedurii, inciziile se realizeaza fie cu bisturiul, fie prin intermediul unui laser. Sunt folosite tehnici prin care tesuturile sunt sectionate, uneori fiind necesara reatasarea gingiei cu ajutorul firelor de sutura. In perioada de recuperare exista posibilitatea ca pacientii sa simta dureri mici pana la moderate, avand o durata de 4-7 zile.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.