Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Cinci solutii pentru a avea dinti mai albi si mai sanatosi

22 decembrie 2015
Share

Sanatatea orala este foarte importanta, nu atat datorita rolului sau estetic, cat mai ales datorita faptului ca influenteaza covarsitor buna functionare a intregului organism. Dintii sanatosi si puternici pot fi mentinuti astfel prin practicarea unui set de obiceiuri bune ce includ periajul riguros, consumul anumitor alimente si evitarea altora, dar si vizita regulata in cabinetul medicului stomatolog.

 

Studii efectuate in ultimii ani la nivel national arata ca romanii nu acorda importanta cuvenita igienei orale. O cercetare realizata in 2014, de exemplu, dezvaluie ca majoritatea romanilor nu isi periaza dintii seara, ci doar dimineata, iar 10% dintre acestia chiar mai rar (de cateva ori pe saptamana sau mai putin), in conditiile in care problemele dentare afecteaza mai bine de 80% dintre romani (conform unui studiu publicat in 2012).

 

Prevenirea sau corectarea problemelor dentare este insa foarte importanta, dat fiind ca acestea pot declansa sau inrautati tulburarile cardiovasculare, pulmonare, bolile cronice precum diabetul, accidentul vascular.

 

Periati-va dintii de cel putin doua ori pe zi

Medicii stomatologi recomanda perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare, pentru a evita formarea tartrului, aparitia cariilor si altor tulburari orale (precum boala parodontala). Este important, in acelasi timp, sa utilizati si o tehnica eficienta de igienizare a dintilor: cu miscari blande, periati fetele exterioare, apoi pe cele interioare si nu uitati nici de limba. Un periaj cu adevarat folositor dureaza cel putin doua minute. Nu uitati, de asemenea, sa schimbati periuta o data la trei luni si, preferabil, sa optati pentru una electrica, mai eficienta decat cea clasica.

 

Folositi ata dentara in mod regulat

Periajul dentar trebuie insotit de folosirea regulata si a atei dentare si, pentru eficienta maxima, a periutelor interdentare. Ambele sunt utile pentru a indeparta resturile alimentare care patrund si se acumuleaza in spatiile dintre dinti si care nu sunt indepartate corespunzator in urma periajului obisnuit. In general, folosirea atei dentare este recomandata seara, insa, daca va aflati la risc de a dezvolta boala parodontala, de exemplu, nu excludeti varianta utilizarii acesteia inclusiv la primele ore ale zilei.

 

Consumati alimente care protejeaza sanatatea dentara

Daca va doriti un zambet impecabil si, mai mult decat atat, sa redati albul dintilor, este important sa folositi, pentru inceput, o pasta de dinti cu efect de albire. Eventual si cateva produse asociate: apa de gura si ata dentara cu efect similar. Le puteti spori insa eficienta si cu ajutorul dietei, optand pentru produse care impiedica inmultirea necontrolata a bacteriilor patogene. Astfel de alimente sunt merele, morcovii si telina, de pilda, care contribuie la eliminarea resturilor alimentare si, in plus, maresc productia de saliva, favorizand astfel mentinerea unui pH adecvat in cavitatea bucala. Lor li se adauga si ceapa, lactatele (laptele si branza, in mod special) si chiar ciocolata neagra, cu un continut cat mai ridicat de cacao si cat mai redus de zahar.

 

Aplicati remedii naturale pentru albirea dintilordinti albi

Sunt bine-cunoscute solutii precum periajul cu bicarbonatul de sodiu sau cu sare pentru albirea dentara si prevenirea cariilor. Functioneaza cata vreme nu recurgeti la aceste remedii naturale pentru albirea dintilor foarte des (riscati ca particulele abrazive sa lezeze smaltul dentar, favorizand, pe termen lung, formarea cariilor). Ati mai putea incerca sa inlocuiti clasica apa de gura cu otet din cidru de mere, care contribuie la indepartarea petelor dentare si la anihilarea bacteriilor periculoase din cavitatea bucala.

 

Vizitati medicul stomatolog o data la sase luni

Nu in ultimul rand, este esential sa vizitati regulat cabinetul medicului stomatolog care poate descoperi, in stadiu incipient, orice problema dentara, astfel incat sa evitati agravarea acesteia. Totodata, stomatologul este cel la care puteti apela pentru procedurile de albire dentara si de indepartare a tartrului acumulat.

 

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.