Specialistii ne indeamna sa facem sport pentru ca aceasta activitate fizica ne ajuta sa fim in forma si sa ne mentinem tineretea si sanatatea. In timp ce, in anii adolescentei si in cei imediat urmatori, organismul rezista cel mai bine acestor provocari, in cazul femeilor, acesti ani coincid cu aparitia menstruatiei. Ciclul menstrual presupune o serie de modificari prin care trece corpul unei femei pentru a o pregati de o posibila sarcina.
Pe langa toate aceste schimbari, femeile sunt afectate si de sindromul premenstrual (SPM) si dezvolta tulburari emotionale. Potrivit expertilor de la Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie, cel putin 85% dintre femei experimenteaza simptomele acestui sindrom.
Simptome care apar odata cu menstruatia
In cazul femeilor care fac sport, mai ales daca vorbim de sporturi de perfomanta, pot aparea tot felul de probleme in timpul menstruatiei, astfel capacitatea sportiva va fi afectata. Apar dureri musculare si articulare, dureri de cap, se acumuleaza kilograme in plus, nivelul de energie scade. Simptomele emotionale pot perturba activitatea fizica, in special in cazul competitiilor unde, pentru a castiga, exista mai multi factori decisivi. Printre aceste simptome se numara insomnia, lipsa de concentrare, starea de iritabilitate, lipsa poftei de mancare etc. Exista si forme mai severe ale sindromului premenstrual, care includ atacurile de panica, sentimente de disperare, lipsa de interes etc.
Fazele ciclului menstrual
Progesteronul si estrogenul duc la schimbari fiziologice ce pot fi exacerbate de exercitiile fizice atunci cand acestea sunt foarte intense. Sindromul premenstrual poate duce la aparitia ametelii, starilor de greata, crampelor musculare. Toate acestea cumulate ar putea afecta performantele sportive. Modificarile care intervin in timpul fazei luteale (perioada de la ovulatie pana la urmatoarea menstruatie) presupun si o crestere a temperaturii corpului. Asta inseamna ca, atunci cand se practica sport pe caldura, corpul transpira doar in momentul in care atinge o temperatura si mai ridicata.
Totodata, o crestere a ritmului respiratiei in timpul fazei luteale inseamna ca o cantitate mult mai mica de oxigen este disponibila pentru muschii implicati in executarea exercitiilor fizice. Desi unele dintre cele mai bune performante ale sportivelor din intreaga lume s-au inregistrat in toate fazele ciclului menstrual, un studiu realizat in Italia a indicat faptul ca sportivele care jucau fotbal feminin erau mai expuse riscului accidentarii inainte si in timpul menstruatiei. Nu este clar daca de vina au fost factorii fizici sau cei psihici ori o combinatie intre acestia.
O batalie psihologica
Mai multe jucatoare de tenis din lume, precum Petra Kvitova (Cehia) sau Martina Navratilova (fosta numarul unu), au declarat ca performantele le-au fost afectate de aceasta „problema” specific feminina. Andu Bobby George din India, campioana la saritura in lungime, a declarat pentru Scroll.in: „Eram intr-o forma de zile mari, dar menstruatia m-a facut sa ma simt mult mai slaba si nu puteam face nimic in privinta asta. Dupa acest eveniment, foarte multi oameni mi-au criticat performanta, insa nu puteam niciodata sa ma scuz in acest mod”. Unele sportive apeleaza la contraceptive orale sau la injectii pentru a controla menstruatia sau, pur si simplu, pentru a o opri in perioada competitiilor. Unele medicamente duc la retentia de apa, iar altele contin substante care sunt interzise, deoarece se crede ca imbunatatesc performantele.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Medicalnewstoday.com