Cianoza periferica este reprezentata de colorarea mainilor, degetelor sau a picioarelor in albastru. Acest lucru apare din cauza ca sangele bogat in oxigen nu ajunge la acest nivel. Temperaturile scazute, tulburarile circulatiei si bijuteriile stramte sunt cele mai frecvente cauze de aparitie a cianozei periferice.
Persoanele cu cianoza periferica pot observa urmatoarele simptome:
- Pielea degetelor, palmelor, mainilor in general, sau a picioarelor este de culoare albastruie
- Partea afectata este mai rece la atingere
- Colorarea revine la normal dupa incalzirea zonei afectate
Care sunt cauzele cianozei periferice?
Exista mai multe cauze care pot duce la aparitia cianozei periferice. Printre acestea se numara:
Sindromul Raynaud
Boala Raynaud este o afectiune in care degetele de la maini si de la picioare devin dureroase si se coloreaza in albastru sau alb la temperaturi scazute. Acest fenomen apare din cauza ingustarii vaselor de sange, ce impiedica patrunderea sangelui la extremitati.
Hipotensiunea arteriala
Hipotensiunea arteriala apare atunci cand nu exista suficienta presiune pentru a impinge sangele si oxigenul catre maini si picioare.
Hipotermia
Hipotermia reprezinta scaderea temperaturii corpului la un nivel ce pune in pericol sanatatea si este o urgenta medicala.
Afectiuni ale venelor sau arterelor
Daca aveti afectiuni ce implica vasele de sange, corpul poate sa nu aiba abilitatea de a oferi destul sange si oxigen mainilor si picioarelor. Unele dintre acestea sunt insuficienta venoasa, boala vasculara periferica sau anumite blocaje la nivelul venelor sau al arterelor.
Insuficienta cardiaca
In insuficienta cardiaca, inima se poate afla in imposibilitatea de a pompa sange la nivelul corpului in mod eficient.
Afectiuni ale sistemului limfatic
Acestea apar in cazul in care limfa nu este drenata in mod corespunzator. Prin urmare, tesuturile se pot umfla cu lichid limfatic si, astfel, impiedica ajungerea sangelui la extremitati.
Tromboza venoasa profunda
Tromboza venoasa profunda este cauzata de prezenta cheagurilor de sange care se formeaza la nivelul venelor membrelor inferioare sau superioare.
Socul hipovolemic
Atunci cand o persoana este in soc hipovolemic, corpul „trimite” sangele de la nivelul pielii catre organele interne.
Cianoza periferica, tratament
Tratamentul cianozei periferice depinde de cauza de baza. Se pot administra medicamente specifice in cazul in care exista afectiuni ale inimii sau ale plamanilor, pentru a imbunatati fluxul sangvin catre organe si tesuturi. Unele persoane necesita oxigenoterapie pentru restabilirea nivelului de oxigen.
In cazul in care aveti cianoza periferica, este recomandat sa opriti administrarea oricarui medicament care restrictioneaza fluxul sangvin, precum beta-blocantele, anticonceptionalele si unele medicamente pentru alergii, la sfatul medicului. In plus, este recomandat sa renuntati la fumat sau la bauturile si alimentele care contin cofeina.
Este necesar sa mergeti la medic daca observati simptomele cianozei periferice, insa este o urgenta medicala daca aveti:
- Dificultati de respiratie
- Durere in piept
- Transpiratii excesive
- Durere brusca sau amorteala a mainilor sau picioarelor
- Incapacitatea de a va concentra sau dezorientare
- Simptome asemanatoare cu gripa sau raceala