Revista care te menține sănătos

Psihologie

Chisturile ovariene, simbolul unor neintelegeri in cuplu

15 mai 2024
Share

Orice femeie se naste la nivelul fiecarui ovar cu mai multe milioane de foliculi ovarieni. Insa, din aceasta suma remarcabila, doar trei-patru sute vor ajunge la maturitate. Atunci cand intram in perioada pubertatii, isi face aparitia menstruatia. Ei bine, la fiecare ciclu menstrual, cam la douazeci si opt de zile, unul dintre acesti foliculi ovarieni creste la suprafata ovarului si se sparge pentru a elibera un ovul in cea de-a paisprezecea zi.

Dupa ce misiunea sa a fost indeplinita, foliculul sufera un proces de atrofiere pana ajunge in stadiul de corp galben si apoi este resorbit.

Planul de mai sus este cel normal si sanatos desfasurarii in conditii optime a procesului de ovulatie. Atunci cand lucrurile nu se desfasoara conform planului, apar chisturile ovariene.

Cum apar chisturile ovariene?

Cu alte cuvinte, ovulul nu este eliminat de folicul sau este eliminat partial, ramanand niste resturi. Va invit sa ne imaginam cum arata un folicul. Ganditi-va la un saculet. Ce se intampla atunci cand ovulul nu este eliminat? Foliculul sau „saculetul” isi mareste dimensiunea din cauza ca ovulul poate creste in volum de la un diametru de aproximativ trei centimetri pana la unul de zece.

La fel se intampla si in cazul resturilor ramase din ovul care nu se dizolva, ceea ce va duce la umplerea foliculului cu lichid. Acest tip de chist ovarian este cel mai frecvent intalnit in practica medicala.

Simbolistica psihologica

Evident, vorbim despre un anumit mod de perceptie a ceea ce ni se intampla, a felului in care gandim si simtim. Este demonstrat stiintific ca procesul gandirii genereaza in creier secretia unor hormoni care deregleaza procesul natural al ovulatiei. Si fiindca vorbim despre o problema de sanatate la nivelul organelor genitale, vorbim despre ceva ce are legatura cu relatia de cuplu. Sau, mai bine zis, cu o problematica a relatiei de cuplu.

Poate ceva nu functioneaza asa cum v-ati dori, poate traiti o frustrare, o nemultumire sau poate comunicarea dintre dumneavoastra si celalalt este deficitara.

Ce puteti face?

Este important de mentionat faptul ca afectiunea se trateaza pe doua cai: medicala si psihologica.

Prima cale de actiune este cea medicala – controlul ginecologic. In functie de istoricul de evolultie a chistului, medicul va prescrie un tratament hormonal pe baza de anticonceptionale care inhiba ovulatia sau nu. De ce nu? Pentru ca unele chisturi dispar la doua-trei luni de la aparitie. Oricum, este necesara tinerea sub observatie a evolutiei chistului, mergand frecvent la control.

In cazul in care chistul, in ciuda tratamentului, continua sa creasca provocand dureri prin presiune organelor vecine, este posibil sa suferiti o interventie chirurgicala de extirpare a acestuia prin laparoscopie.

Toate aceste masuri medicale nu garanteaza ca nu vor mai aparea si alte chisturi. Este vital sa intelegeti ce mesaj doresc acestea sa transmita. Faceti pace cu dumneavoastra, descoperiti-va adevarata valoare si apreciati-va ca femeie. Invatati sa va iubiti pentru ceea ce sunteti si nu asteptati aprecierea celuilalt fara a o acorda dumneavoastra prima. Serviciile unui psiholog pot fi de un real ajutor.

Text: Ioana-Corina Marcu,

Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.