Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Chist ovarian. Simptome. Tratament. Complicaţii

Irina Gache; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, my.clevelandclinic.org, mayoclinic.org, healthline.com, webmd.com, womenshealth.gov
27 iunie 2024
Share
Chist ovarian. Simptome. Tratament. Complicaţii

Un chist ovarian este o formațiune umplută cu lichid, dezvoltată pe sau în interiorul unui ovar. Multe chisturi ovariene trec de la sine și sunt inofensive, dar unele pot da simptome supărătoare și pot necesita intervenție medicală. În unele cazuri, mai grave, poate fi nevoie și de atenție medicală de urgență și este important să știți ce trebuie să faceți. Este esențial să înțelegeți ce simptome are un chist ovarian și la ce manifestări clinice să fiți atente, pentru o diagnosticare timpurie și tratament personalizat.

Chist ovarian. Câte tipuri există

Chisturile ovariene pot fi încadrate în două categorii principale:

1. Chisturi ovariene funcționale

Un chist ovarian funcțional poate fi, la rândul său, de trei tipuri:

  • Chist folicular – Se formează atunci când un folicul (sacul în care este ovulul) nu eliberează ovulul și continuă să crească.
  • Chist Corpus Luteum – Apare după ce foliculul eliberează ovulul, iar sacul se închide și se umple cu lichid.
  • Chist Theca Lutein – Acesta apare de obicei după tratamentul infertilității cu hormoni. Hormonii stimulează creșterea ovulelor în ovare și, ca efect secundar, se pot dezvolta chisturi.

2. Chisturi ovariene patologice

Un chist ovarian patologic poate fi şi el de trei feluri:

  • Chist dermoid – Chistul dermoid conține țesuturi precum păr, piele sau dinți, deoarece se formează din celulele care produc ovulele umane.
  • Cystadenomas – Acest tip de chist ovarian se formează din țesut ovarian și poate conține fluid sau mucus.
  • Endometrioame – Aceste chisturi apar la persoanele care suferă de endometrioză, afecțiune în care țesutul similar cu mucoasa uterină crește în afara uterului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

chist ovarian simptome, chist ovarian, simptome,

 Chist ovarian – simptome comune

Deși multe femei cu chist ovarian sunt asimptomatice și descoperă întâmplător că-l au la un consult ginecologic de rutină, altele pot cauza o varietate de simptome. Printre acestea:

1. Durere pelvină

  • Este adesea unul dintre cele mai comune semnale și poate fi o durere ascuțită sau surdă în partea inferioară a abdomenului.
  • Poate fi o durere constantă sau intermitentă. Adesea este corelată cu ciclul menstrual. Este o idee bună să vă notați zilele cu simptome, pentru ca medicul să le poată pune în contextul perioadei de ciclu menstrual.
  • Durerea poate fi resimțită ca un disconfort ușor, dar poate deveni și severă și debilitantă.

2. Disconfort abdominal și balonare

  • Poate apărea o senzație de plenitudine sau presiune în abdomen, indiferent de dietă și cantitatea de alimente consumate.
  • Balonarea vizibilă și gazele pot fluctua.

3. Perturbări ale menstruației

  • Sângerările menstruale pot deveni mai abundente.
  • Pot apărea sângerări în afara perioadei de menstruație.
  • Menstruații dureroase sau schimbări în fluxul și durata lor.

4. Durere la contact sexual

  • Persoanele cu chist ovarian pot simți durere în timpul sau după actul sexual, în lipsa altor factori sau afecțiuni.

5. Dezechilibre hormonale

  • Unele chisturi ovariene, asociate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) pot determina dezechilibre hormonale.
  • Simptome ale dezechilibrelor hormonale pot include o creștere în exces a părului, acnee și creșterea în greutate.

Chist ovarian – complicații

În anumite situații, chisturile ovariene pot ajunge să dea complicații, care necesită ajutor medical.

Chisturi sparte

Un chist ovarian care se rupe poate provoca o durere abdominală bruscă și severă. Principalele complicații pot fi hemoragie internă și potențialul de a dezvolta o infecție. Simptomele pot include durere pelviană ascuțită, febră și stări de greață.

Torsiune ovariană

Dacă chistul este îndeajuns de mare, poate face ovarul să se miște din poziția obișnuită și să crească riscul de torsiune ovariană. Acest fenomen poate întrerupe alimentarea ovarului cu sânge și apar dureri pelviene severe, stări de greață și vărsături. Torsiunea ovariană este o urgență medicală.

Endometrioame

Endometrioamele, chisturile asociate cu endometrioza, provoacă dureri pelviene cronice de intensitate mare, mai ales în timpul perioadei de menstruație. Acestea pot duce la probleme de fertilitate și necesită intervenții chirurgicale.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

Persoanele care suferă sindromul ovarelor polichistice au multiple chisturi de mici dimensiuni pe ovare, dezechilibre hormonale și cicluri menstruale neregulate. Această afecțiune poate duce în timp la alte probleme de sănătate, precum diabetul de tip 2, infertilitate și boală cardiovasculară.

chist ovarian simptome, chist ovarian, simptome,

Opțiuni de tratament pentru chisturi ovariene

Opțiunile de tratament disponibile depind de tipul, mărimea și simptomele chistului.

Monitorizare regulată – Fiindcă multe chisturi funcționale se rezolvă de la sine pe parcursul câtorva cicluri menstruale, medicul poate recomanda așteptarea pentru a vedea evoluția lor în timp. Pentru monitorizarea chistului se recomandă ecografii transvaginale regulate.

Tratament medicamentos  – Vă pot fi prescrise anticoncepționale pentru reglarea ciclului menstrual și prevenirea formării de noi chisturi ovariene. Pentru gestionarea simptomelor pot fi recomandate analgezice și antiinflamatoare.

Intervenție chirurgicală – Pentru chisturile de dimensiuni mici se folosește adesea operația laparoscopică, o intervenție minim invazivă, pentru a le elimina. Pentru chisturi mai mari sau dacă există suspiciuni de malignitate, poate fi necesară o abordare chirurgicală mai amplă. În cazurile severe poate fi necesară îndepărtarea ovarului afectat.

Gestionare afecțiunilor de bază – Persoanelor care suferă de endometrioză sau SOP le este recomandată gestionarea și tratarea acestora pentru adresarea cauzei formării chisturilor ovariene.

Chisturi ovariene – concluzii

În cazul în care aveți durere abdominală severă, febră, vomă și semne de șoc, precum respirație rapidă, transpirație excesivă, amețeală sau slăbiciune este crucial să vă adresați de urgență unui medic. Poate fi cazul de chist rupt sau torsiune ovariană, ambele fiind urgențe medicale.

Deși nu puteți întotdeauna să preveniți formarea chisturilor ovariene, consultațiile pelviene regulate și monitorizarea pot să detecteze timpuriu problemele. Pentru persoanele care au sindromul ovarelor polichistice și tulburări hormonale, este recomandată menținerea unui stil de viață sănătos cu o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate pentru reducerea riscului de formare a chisturilor.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.