Acest domeniu al oftalmologiei reprezinta o supraspecializare care ii permite medicului oftalmolog sa efectueze operatii de reabilitare functionala si estetica in jurul globului ocular, cum ar fi: tulburari de statica palpebrala (la nivelul pleoapei), inegalitati ale fantei palpebrale, extirparea afectiunilor tumorale benigne sau maligne care ridica probleme de reconstructie postexcizie si, nu in ultimul rand, operatiile de reconstructie in urma unor traumatisme.
Daca nu sunt realizate la timp si corect, oculoplastiile implica pentru pacient disconfort estetic si functional. Necunoasterea anumitor afectiuni ale pleoapelor, care necesita tratamente specifice, duce la complicatii uneori foarte grave. Multe afectiuni tumorale nu dor si, de aceea, interventia chirurgicala este tergiversata si de catre pacient.
In comparatie cu alte tari, in care acest segment este foarte dezvoltat, iar organizarea medicilor permite dezvoltarea si aprofundarea tehnicilor chirurgicale specializate, Romania reprezinta un segment deficitar in ceea ce priveste chirurgia oculoplastica, fiind aproape inexistent din cauza numarului foarte mic de specialisti acreditati sa efectueze astfel de interventii.
„Pacientii care sufera de afectiuni la nivelul pleoapelor si ale orbitei sunt trimisi ori la dermatologi, ori la chirurgii plasticieni, care insa au prea putina legatura cu oftalmologia. Din cauza lipsei de educatie medicala si, de multe ori a indrumarii gresite, pacientii nu stiu cui sa se adreseze si nu stiu nici ca se pot efectua astfel de operatii”, a declarat dr. Speranta Schmitzer, sef Departamentul de Chirurgie Oculopalpebrala plastica si Reconstructiva Spitalul de Urgente Oftalmologice Bucuresti, si primul medic din Romania care a obtinut din partea Ministerului Sanatatii competenta in ceea ce priveste operatiile plastice palpebrale.
Paula Rotaru