
Chiropractica reprezintă o formă de medicină complementară care se concentrează mai ales pe ameliorarea și tratarea afecțiunilor musculoscheletice, cu precădere ale coloanei vertebrale. De-a lungul anilor, chiropracticienii au dezvoltat metode specifice de manipulare a articulațiilor și a țesuturilor moi din jur, pentru a îmbunătăți mobilitatea și a ameliora durerea resimțită. Chiar dacă există controverse în jurul acestei practici medicale alternative, multe studii și rapoarte de natură clinică susțin eficiența chiropracticii în contextul anumitor afecțiuni. Prin tehnici viabile, adaptate fiecărui pacient, chiropractica vizează, într-o primă instanță, ameliorarea durerilor.
Ce este chiropractica și care sunt principiile acesteia?
Chiropractica este o specialitate axată în special pe tratarea durerilor musculoscheletice, dar se poate extinde și asupra sistemului nervos și poate include și metode de prevenție a mai multor tipuri de afecțiuni. În centrul acestei practici se află manipularea coloanei vertebrale, cunoscută și sub denumirea de „ajustare chiropractică”. Principiul fundamental al chiropracticii este acela conform căruia alinierea corectă a coloanei vertebrale influențează starea generală de sănătate, reducând presiunea asupra nervilor (de unde și durerea resimțită constant) și permițând, astfel, organismului „să se autoregleze”. Principiile de bază în chiropractică includ:
- capacitatea naturală de autovindecare a corpului, chiropractica susținând că, prin procesul de optimizare a funcției sistemului nervos, corpul își poate redobândi de la sine sănătatea;
- interdependența dintre structură și funcție: alinierea necorespunzătoare a coloanei perturbă integritatea și funcționalitatea nervoasă și, implicit, sănătatea generală a organismului;
- tratamentul holistic, întrucât chiropractica își propune să trateze nu doar simptomele, ci și cauza de bază a acestora.
Dincolo de manipulările coloanei vertebrale, chiropractica include și exerciții specifice, sfaturi privitoare la postura corectă și schimbări ale stilului de viață, pentru a preveni riscul de recidivă a afecțiunilor.
La ce este benefică chiropractica și când se recomandă?
Chiropractica se folosește pentru a trata o gamă variată de afecțiuni musculoscheletice, însă și de natură neurologică. Cel mai frecvent, persoanele merg la chiropractică cu următoarele:
Dureri de spate
Durerile lombare cronice și acute sunt printre cele mai frecvente motive pentru care persoanele merg la chiropractică. Manipulările avizate și specifice reduc tensiunea musculară și, în funcție de cauză, pot chiar realinia componentele vertebrale.
Dureri cervicale
Ajustarea chiropractică este foarte eficientă și pentru persoanele cu rigiditate crescută la nivelul gâtului, dureri cervicale și așa-zisul „sindrom de postură” (cauzat de orele prelungite petrecute la birou, în fața laptopului).
Cefalee
Chiropractica poate fi foarte eficientă și în ameliorarea cefaleei de tip tensional și migrenelor, în special în cazul în care acestea sunt asociate cu tensiune musculară cervicală.
Afecțiuni articulare periferice
Deși chiropracticienii se bazează în special pe manipularea activă a coloanei vertebrale, dispun de manipulări specifice și tehnici avizate pentru a ameliora durerile de la nivelul șoldurilor sau genunchilor, umerilor.
Nevralgia
Prin realinierea componentelor articulare și a oaselor, chiropractica poate ameliora simptomele diferitelor tipuri de nevralgie, cum ar fi sciatalgia (sciatica). Sciatica, de exemplu, poate să aibă drept posibilă cauză compresia rădăcinilor nervilor sciatic la nivelul mușchiului piriform.
Chiropractica, pe de altă parte, este contraindicată în cazurile de fracturi osoase, tumori osoase, osteoporoză severă sau boli inflamatorii acute. Medicul specialist ar trebui să evalueze fiecare pacient înainte de a recomanda acest tip de terapie. Pe de altă parte, recomandat este ca înainte de o astfel de ședință, pacientul să solicite recomandările medicului specialist.
În ce constă o ședință de chiropractică?
O ședință de chiropractică începe cu o evaluare detaliată a pacientului, care include o posibilă anamneză, istoricul medical, urmată de aplicarea tehnicilor terapeutice specifice.
Evaluarea inițială
Chiropracticianul colectează informații privitoare la istoricul medical al pacientului: simptome, antecedente de traumatisme și alte afecțiuni asociate. Urmează o examinare fizică amănunțită, care include evaluarea posturii, testarea mobilității articulare și palparea zonelor tensionate. În funcție de caz, pot fi necesare investigații imagistice, cum ar fi radiografii sau RMN.
Manipularea propriu-zisă
Ședința propriu-zisă poate include următoarele:
- ajustări ale coloanei vertebrale: chiropracticianul aplică forțe controlate asupra vertebrelor, pentru a restabili alinierea corectă a acestora. Ajustările sunt rapide, bruște, uneori însoțite de un sunet specific (cavitare);
- tehnici de relaxare și detensionare a țesuturilor moi: masaj, presiune punctată, stretching;
- mobilizări articulare: mișcări lente și controlate care îmbunătățesc biomecanica articulară.
După cum s-a menționat, deși un chiropractician se axează mai ales pe coloana vertebrală și pe afecțiunile acesteia, poate interveni și asupra altor articulații (în special cele mari).
Cum vă pregătiți pentru ședința de chiropractică?
Pentru ca totul să decurgă în condiții cât mai optime și de siguranță maximă, înainte de a merge la un chiropractician se recomandă următoarele:
- consultul medicului curant, pentru a exclude eventualele contraindicații;
- purtarea articolelor vestimentare care să permită libertatea de mișcare a pacientului, pentru că unele tehnici presupun poziționarea corpului în diverse posturi. De asemenea, în funcție de articulația vizată, persoana în cauză ar putea fi nevoită să își dea jos hainele;
- este foarte important să se pună la dispoziția chiropracticianului întregul istoric medical și tratamente actuale, eventuale alergii. Dacă există investigații imagistice efectuate în trecut, este recomandat ca acestea să fie puse la dispoziția chiropracticianului;
- este importantă colaborarea între specialist și pacient. Persoana ar trebui să fie deschisă cu chiropracticianul, să-i pună orice întrebare ar avea și să îi comunice cazul în care o tehnică pe care o folosește provoacă durere insuportabilă. Într-adevăr, anumite tehnici pot fi relativ inconfortabile, dar durerea nu ar trebui să persiste.
De asemenea, așteptările ar trebui să fie realiste: efectele benefice ale chiropracticii ar putea să necesite mai multe ședințe, iar gradul de ameliorare a afecțiunii variază în funcție de severitatea acesteia.
Chiropractică – posibile riscuri
Chiropractica, deși în general este considerată sigură, nu este lipsită de riscuri, mai ales atunci când tehnicile sunt aplicate necorespunzător sau pacienții au contraindicații nediagnosticate. În general, chiar dacă destul de rar, ședințele de chiropractică se pot solda cu:
Reacții adverse comune
- dureri musculare sau articulare ușoare, resimțite temporar după ședință;
- oboseală, senzația de rigiditate musculară și articulară.
Riscuri mai serioase
- leziuni vasculare, întrucât manipulările agresive ale coloanei cervicale pot, în cazuri rare, să afecteze artera vertebrală, ceea ce crește riscul de accident vascular cerebral;
- leziuni ale coloanei vertebrale, mai ales în prezența herniilor de disc nediagnosticate sau a osteoporozei, existând un risc crescut de fracturi sau agravarea compresiei nervoase;
- manipulările inadecvate pot irita și mai mult nervii și agrava simptomele deja existente de nevralgie.
Pentru a reduce riscurile asociate, este esențial ca ședințele de chiropractică să fie efectuate de către un chiropractician calificat, cu experiență în domeniu.
Foto: shutterstock.com