Chiropractica este inca o noutate la noi in tara, desi in tarile din Europa de Vest si in SUA este populara de cateva zeci de ani. Prin proceduri specifice de manipulare usoara a coloanei vertebrale, chiropracticienii redau mobilitatea, imbunatatesc anumite functii ale organismului si ajuta la ameliorarea durerilor provocate de functionarea incorecta a nervilor.
Creierul si maduva spinarii constituie sistemul nervos central care controleaza si coordoneaza toate functiile corpului. Sistemul nervos este ca o retea de comunicare ce duce mesajele de la creier catre diverse parti ale corpului, prin maduva spinarii, protejata de coloana vertebrala.
Cum functioneaza chiropractica?
Coloana are 24 de vertebre separate de cate un disc care absoarbe socurile. Pe langa rolul de protectie pe care il are, coloana vertebrala ne permite sa ne miscam, sa ne aplecam si sa ne indoim trunchiul liber, fara ca acest lucru sa ne afecteze nervii. Atunci cand coloana noastra nu se mai poate misca liber, vorbim de o subluxatie. Acest lucru se intampla cand doua sau mai multe vertebre nu se mai misca normal sau nu mai au o pozitie normala. Lucru ce duce la aparitia unei intreruperi in fluxul nervos si afecteaza comunicarea creierului cu restul corpului.
Chiropracticianul localizeaza si corecteaza subluxatiile vertebrale, redand mobilitatea zonei respective si restabilind nivelul optim al fluxului nervos care duce la reluarea comunicarii normale dintre creier si corp. Astfel, el actioneaza asupra cauzei problemei, nu doar asupra simptomelor.
Subluxatiile din diverse zone ale coloanei vertebrale si afectiunile specifice
O subluxatie poate exista fara durere. Tocmai de aceea, chiar daca nervii din zona primesc doar 50% din semnalele pe care ar trebui sa le primeasca in mod normal, este posibil ca noi sa nu simtim. Atunci cand ai o subluxatie, tesutul din zona degenereaza incet-incet. Acest proces se numeste degenerare spinala si este un fenomen care poate aparea si la varstnici, dar si la nou-nascuti.
Atunci cand semnalele trimise catre nervi sufera intreruperi, apar diverse simptome, prin care organismul iti da de inteles ca ceva este in neregula. Interferentele nervoase in zona cervicala, de exemplu, duc la migrene, la slabirea sistemului imunitar, probleme cu sinusurile, eczeme, tuse cronica, „febra fanului” (rinita alergica).
Cele din zona toracica duc la astm, probleme de functionalitate a inimii, bronsita, pneumonie, vezica biliara, probleme cu ficatul, indigestie, ulcer, gastrita, alergii, probleme cu rinichii, oboseala cronica. Cele din zona lombara duc la constipatie, probleme menstruale, dureri de spate, circulatie defectuoasa.
Cand avem nevoie de chiropractica?
Subluxatiile pot aparea in urma practicarii anumitor sporturi sau, pur si simplu, atunci cand facem o miscare nefireasca. Pot aparea la persoanele care stau foarte mult la computer, la femeile insarcinate, la cei care ridica greutati in mod necorespunzator, de la pozitii defectuoase in timpul somnului, de la accidente, cazaturi, dar si de la stres. Si bebelusii nascuti in mod natural, in special la cei in cazul carora s-a folosit forcepsul pot avea de-a face cu subluxatiile. De asemenea, persoanele cu probleme congenitale ale coloanei vertebrale, dar si cele care sufera de durere cronica in urma unor traumatisme, accidente etc.
Chiropractica in Romania
La noi in tara nu exista inca o facultate de chiropractica, deci nici prea multi chiropractori. Daca doriti sa va adresati unui astfel de specialist, puteti merge in Bucuresti la Intermedicas, unde dr. Lou Jacobs, chiropractor american certificat, poate lucra atat cu adultii, cat si cu nou-nascutii.