Oamenii de stiinta au descoperit ca infectiile urinare apar atunci cand bacteriile se folosesc de „mini-tentaculele” anexe pentru a adera la mucoasa urinara. Aceste anexe − numite cili − se gasesc si pe E. coli, bacteriile care cauzeaza 90% dintre infectiile tractului urinar, inclusiv cistita.
Se estimeaza ca aproape jumatate dintre femei vor dezvolta o infectie a tractului urinar in timpul vietii. Cercetatorii Universitatii din Virginia au constatat ca, din cauza acestor cili, bacteriile sunt capabile sa reziste unui torent de urina, „echivalentul unui uragan imens”. Ca urmare, infectia este in masura sa se dezvolte.
In viitor ar putea fi dezvoltate tratamente eficiente contra infectiilor urinare
Studierea si intelegerea structurii acestor cili este esentiala pentru dezvoltarea unor tratamente eficiente impotriva infectiei urinare. Daca cilii nu se prind de mucoasa urinara, atunci bacteriile nu mai produc infectia pentru ca sunt eliminate din organism.
Datorita progreselor din domeniul microscopiei electronice, cercetatorii au putut obtine imagini la rezolutii foarte mari, care le-au permis sa investigheze si sa vizualizeze structura de celule individuale si biomolecule.
Elena Coroianu
Sursa: Dailymail.co.uk