Prescolarii au un program poate chiar mai obositor decat al parintilor. Treziti la prima ora a diminetii, acestia strabat lungul drum spre scoala, iar dupa orele de curs, de multe ori, raman la after-school si ajung acasa abia seara, odata ce parintii lor se intorc de la serviciu. In acest sens, un nou studiu dezvaluie ca somnul de dupa-amiaza nu este o pierdere de timp.
Din contra, cercetatorii sustin ca acesta imbunatateste abilitatea copilului de a invata prin stimularea memoriei.
Rebecca Spencer, specialist in neurostiinte la Universitatea Massachusetts si, totodata, coordonatoarea acestui studiu (publicat in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences) explica faptul ca, in urma orelor educationale si a interactiunilor sociale, un prescolar acumuleaza numeroase informatii in zonele din creier care gestioneaza memoria de scurta durata. Astfel: „un pui de somn la amiaza permite transferarea acestei informatii din zona de stocare temporara in zona de stocare permanenta; mai exact, din hipocampus in zonele corticale ale creierului”, a explicat omul de stiinta. Practic, in acest fel putem spune ca cei mici proceseaza informatiile acumulate de-a lungul zilei.
Asadar, daca unora dintre dascali le-a trecut prin minte sa mareasca numarul orelor de curs in defavoarea orelor de somn, ar trebui sa renunte la aceasta idee. „Nu exista nicio dovada stiintifica in favoarea eliminarii orelor de somn, iar acum cercetarea noastra ofera dovezi stiintifice referitoare la importanta somnului pentru prescolari”, explica specialistul.
Cristina Ionescu
Sursa: HealthDay.com