La Institutul Clinic Fundeni a fost inaugurat primul Centru din Romania Dedicat Pacientilor cu Boli Inflamatorii Intestinale (boala Crohn si rectocolita ulcerohemoragica). Centrul beneficiaza de infrastructura adecvata acestui scop si de resurse umane pe masura. Mai precis, de o echipa multidisciplinara (gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, farmacist, asistente specializate, dietetician) care are acces la tehnici de varf endoscopice, imagistice si chirurgicale.
In Romania, aproximativ 15.000 de pacienti sunt diagnosticati cu boala Crohn sau rectocolita ulcero-hemoragica, dintre care peste 2.500 sunt cuprinsi in Registrele Nationale IBD Prospect si EPIROM.
Diagnostic precoce, viata normala
In prezent, atat pacientii cu boli inflamatorii intestinale, cat si medicii acestora se confrunta cu provocari majore, precum inconsistenta in aplicarea protocoalelor de diagnostic si tratament, diagnosticul tardiv si referarea cu intarziere catre centrele specializate sau absenta facilitatilor destinate tratamentului complex al bolii.
Bolile inflamatorii intestinale (BII), dintre care fac parte boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica, sunt boli cronice gastrointestinale, manifestate prin diaree, pierderea de sange in scaun (rectoragii), dureri abdominale, incontinenta, scaune imperioase, pierdere in greutate, denutritie, anemie, oboseala. Desi aceste afectiuni au un impact major asupra vietii personale si profesionale, printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de tratament adecvat, acesti pacienti pot aspira la o viata normala.