Noua variantă SARS-CoV-2 – BA.2.75 – a fost detectată în vara lui 2022 în mai multe țări, printre care Marea Britanie, SUA, Canada, India, Australia și Germania şi a fost catalogată drept o subvariantă Omicron. Și-a primit denumirea după constelația Centaurus chiar din mediul online, după ce mai mulți utilizatori Twitter au folosit apelativul cu referire la acest subiect.
Organizația Mondială a Sănătății a clasificat BA.2.75 ca o variantă de interes, însă fără să ridice mari semne de îngrijorare. Iar acest lucru înseamnă că este monitorizat, dar încă nu există dovezi că ar putea cauza noi probleme pe lângă cele deja cunoscute.
Primele cifre despre Centaurus
În prezent, numărul de infecții cu varianta BA.2.75 este la un procent relativ scăzut. În Marea Britanie – ce se află printre țările în care s-a semnalat Centaurus, cele mai multe infecții rămân cele date de subvariantele Omicron BA.4 și BA.5. Cu toate acestea, BA.2.75 devine din ce în ce mai comun în India – acolo unde a fost detectat pentru prima dată, în mai 2022. Există unele observații medicale care indică faptul că varianta BA.2.75 ar fi atins deja vârful în India. Însă cel mai Important fapt este că nu există rapoarte care să indice o creștere mare a numărului de spitalizări sau de decese care să aibă această ultimă variantă.
Cât de repede se răspândește Centaurus?
Deși există temeri că varianta Centaurus – BA.2.75 s-ar putea răspândi mai rapid decât celelate, nu există încă nicio dovadă clară în acest sens. Însă dacă varianta BA.2.75 are unele proprietăți de evaziune imună, ar putea provoca un alt val de infectări cu SARS-Co-V2, respective de îmbolnăviri cu COVID-19.
Pandemia COVID-19. Valuri, Variante și Vaccinuri
Vaccin împotriva Omicron
Producătorul Moderna revine cu o nouă generație de vaccin anti-COVID-19, ce ţinteşte atât varianta Omicron, cât şi tulpina originală Coronavirus. Iar acest tip de vaccin a fost aprobat de Marea Bitanie chiar la mijlocul lunii august 2022. Din primele informații, acesta ar putea fi administrat doar o dată pe an pentru utilizare la adulţi.
Dar Moderna nu este singurul producător de vaccinuri care își actualizează vaccinurile anti-COVID-19. În iunie 2022, Pfizer și BioNTech au testat două boostere anti-COVID-19 care ar viza varianta Omicron. Iar rezultatele preliminare au demonstrat un răspuns imunitar substanțial mai mare decât vaccinurile actuale cu COVID-19, potrivit companiilor.