Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Celulita, semnul unor afectiuni severe

1 decembrie 2007
Share

Firesc sau nu, controlul medical apare in agenda ocupata a omului de astazi doar in momentul in care isi face simtita prezenta durerea sau macar disconfortul la cote semnificative. Organismul are insa o paleta larga de semnale pe care le utilizeaza pentru a ne atentiona in legatura cu existenta unei probleme interne. Sa invatam sa le interpretam impreuna.

Sa luam de exemplu celulita care, spun specialistii, este mai mult decat o neplacere estetica. Ea poate fi semnul multor afectiuni interne, cum ar fi probleme circulatorii, hormonale, digestive sau care tin de stilul de viata al fiecaruia (sedentarismul, stresul, alimentatia etc.). Fie luate separat, fie grupate, aceste probleme duc la formarea de celulita. Un regim de viata stresant si poluarea aerului cu sulf sau azot cresc nivelul cortizonului in sange determinand astfel retentia hidrica.

Afectiuni digestive

Tulburarile biliare (de fiere) pot duce la un exces de celulita. In momentul in care bila are o activitate lenta sau prezinta pietre, aceasta nu mai secreta acizii biliari care asigura o digestie sanatoasa. Apare astfel constipatia, care este o alta cauza a celulitei.

Aparitia celulitei = probleme hormonale

Afectiunile hormonale pot sa apara fie in mod natural, ca o consecinta a chisturilor ovariene, hipotiroidiei, adenomului de hipofiza, sarcinii, fie determinate de o medicatie necorespunzatoare care poate sa dauneze echilibrului firesc al organismului, astfel:

Administrarea de pilule contraceptive fara a apela la sfatul medicului ginecolog sau al unuia de planning familial. Optarea pentru o varianta nepotrivita organismului poate duce la o crestere a nivelului de celulita, cauzata de retentia hidrica, si chiar la aparita unor vase de sange sparte la nivelul tegumentului. Abuzul in utilizarea pilulei de a doua zi este de asemenea un motiv in aparitia celulitei determinata de excesul brusc de hormoni. Sarcina face parte si ea din clasa dezechilibrelor hormonale, insa, de aceasta data, vorbim de un dezechilibru fiziologic. In acest caz, aparitia celulitei este data de o acumulare exagerata a apei in organism in timpul sarcinii. Avorturile repetate, ca intrerupere brutala a normalitatii fluxului de hormoni, pot duce si ele la aparitia celulitei.

 

Celulita si modalitatile ei de manifestare

In functie de modul de manifestare si de cauzele care au dus la formarea ei, celulita se prezinta sub mai multe tipuri. Avem astfel de-a face cu celulita flasca (moale), fibroasa, compacta sau mixta. Cea mai comuna este celulita mixta, cu aspect de fibroza dureroasa, dar si edematoasa intotdeauna aparand o stagnare de lichide la acest nivel.
O celulita edematoasa si fibroasa in acelasi timp este data de obicei de o circulatie periferica deficitara. Persoana respectiva are de obicei picioarele si mainile reci, cu vase de sange sparte.

La femei, celulita apare in general la nivelul coapselor, pe abdomen, fese, picioare chiar si pe gambe. Cand avem o celulita pana la nivelul gambelor, este posibil ca acea femeie sa prezinte o problema hormonala imbinata cu o problema circulatorie. La barbati, celulita se manifesta mai mult pe brate, pe abdomen si foarte rar la nivelul spatelui.

Alimentatia, poate cel mai important factor pentru aparitia celulitei

Trebuie sa mentionam ca alimentele bogate in conservanti, bauturile carbogazoase, mancarurile bogate in condimente, prajelile sau alimentele congelate sunt total daunatoare organismului uman. Pentru a evita aparitia celulitei, trebuie sa avem o alimentatie bogata in fructe si legume proaspete. In cazul in care pacientul are antecedente de genul ulcer sau gastrite, este de preferat sa se recurga la consumul de compoturi si supe cu multe legume. Carnea trebuie sa fie fiarta, la cuptor sau la gratar, trebuie evitat consumul de paine si dulciuri concentrate (ciocolata, prajituri etc.).

Cum ne tratam?

Metodele de tratament trebuie, in primul rand, sa se adreseze cauzei interne care a dus la producerea celulitei, ceea ce impune consultarea unui medic specialist.
De obicei, in momentul in care afectiunile dispar, se diminueaza si gradul de celulita, insa nu dispare total. Apare astfel momentul in care este recomandat sa se apeleze la o serie de tratamente specializate de tip cosmetic:
Electrostimularea – o metoda care ajuta la tonifierea muschilor si a pielii. Drenajele limfatice si venoase – imbunatatesc circulatia periferica si impiedica acumularea de apa si limfa in periferic.

Sfaturi pentru acasa, utile in tratamentul celulitei

Cremele din comert functioneaza mai ales daca sunt insotite de masaje energice. Atentie insa la calitatea acestor produse. Ca si abordari naturiste, putem apela la impachetarile cu ulei de masline si extract de rozmarin. Dusurile alternative (cald – rece) vor da si ele rezultate, realizand tonifierea tegumentului. Daca aveti circulatie periferica proasta, este strict interzis sa faceti dusuri fierbinti sau bai calde foarte lungi. Evitati sedentarismul! Practicati activitati fizice in mod frecvent, sub indrumarea unui specialist. Daca sportul este contraindicat, electrostimularea poate sa il inlocuiasca. Atentie insa! Consultati medicul pentru a va recomanda activitatea fizica potrivita starii dvs. de sanatate.

Celulita este o problema reala, insa poate fi tratata. Incepeti prin depistarea si tratarea cauzei interne si sustineti apoi rezultatele obtinute prin sport si un regim alimentar echilibrat.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirela Miertoiu
Medicina estetica nechirurgicala
Doctorand in Stiinte Medicale Dermatologice
Tel: 0722 214 856

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.