Celulita este una dintre importantele provocari estetice, tehnologice si medicale ale noilor timpuri. Unii vor spune ca alimentatia este singura raspunzatoare de aparitia ei, altii vor invinovati lipsa consumului de apa. Putini sunt insa cei care stiu ca termenul de celulita are mai multe sensuri.
Atunci cand vorbim de celulita, trebuie sa avem in vedere doua semnificatii: pe de-o parte celulita estetica sau comuna si, pe de alta parte, celulita medicala sau cea de natura infectioasa. Celulita estetica se refera la acel aspect neplacut al corpului, denumit in limbaj curent „coaja de portocala”. Are drept cauze atat obiceiurile alimentare, prezenta anumitor boli (dereglari hormonale), stresul, cat si ereditatea. Este momentul sa aflam la ce face referire celulita infectioasa.
Inflamatie dureroasa a pielii
Celulita infectioasa apare la nivelul pielii si se prezinta sub forma unei inflamatii dureroase a tegumentului. Infectia produce inrosirea pielii, tumefierea si o senzatie constanta de caldura in zona afectata. Aceste infectii pot fi provocate atat de bacterii aflate in mediul inconjurator, cat si de bacterii care traiesc in mod normal pe suprafata pielii. De obicei, acestea patrund in organism prin intermediul unor leziuni cutanate (taieturi, intepaturi de insecte, incizii chirurgicale).
Uneori, centrul de raspandire a infectiei este un abces sau un furuncul. Anumite afectiuni pot facilita recurenta celulitei infectioase: HIV/SIDA, diabet zaharat, elefantiazis, psoriazis. De asemenea, indivizii cu un sistem imunitar deficitar pot dezvolta mai usor boala. Copiii sunt afectati in mod frecvent de infectia provocata de Haemophilus influenzae, insa problemele pot fi prevenite prin efectuarea unui vaccin. De multe ori, celulita infectioasa apare la persoanele spitalizate. In astfel de cazuri tratamentul este foarte dificil. Persoanele cu circulatie periferica deficitara sunt mai predispuse.
Simptome ale celulitei infectioase deloc de ignorat
Simptomele nu trebuie ignorate. Cele mai afectate parti ale corpului sunt membrele inferioare. Primele semne de boala sunt inrosirea pielii si durere insotita de incalzirea excesiva a zonelor afectate, inflamarea si aparitia unor vezicule cu lichid. Simptomele nu sunt insa doar locale. Netratate la timp, ele se generalizeaza si provoaca febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, articulare, greata, tahicardie si scaderea tensiunii arteriale. Amanarea tratamentului va duce la inflamarea ganglionilor limfatici. Repetarea acestor episoade infectioase poate duce la permanenta inflamare a tesuturilor afectate.
Tratament cu antibiotice
Celulita infectioasa necesita tratament rapid cu antibiotice. In cazurile controlabile, antibioticele se administreaza pe cale orala. Daca infectia are o arie mare de acoperire si a ajuns in sange, este necesara administrarea de antibiotice pe cale intravenoasa. La fel se procedeaza daca pacientul sufera si de alte afectiuni care ingreuneaza vindecarea. Pentru calmarea durerilor si inflamatiilor se poate apela la analgezice si antiinflamatoare. Pe parcursul tratamentului este necesara imobilizarea membrului afectat. Nu intrerupeti tratamentul inainte de termenul indicat de medic. Incetarea prematura a acestuia poate duce la recidivarea infectiei. Medicatia are nevoie de prescriptia unui specialist. Acesta va recomanda efectuarea unor culturi cu antibiograma, pentru a vedea ce a declansat infectia si la ce tip de tratament este sensibila.
Cel mai bine preveniti celulita infectioasa!
Celulita infectioasa poate fi prevenita prin respectarea unor norme de protectie simple:
Locul de munca este de multe ori un mediu propice pentru producerea infectiilor. In conditiile in care va raniti, dezinfectati cu atentie locul si urmariti evolutia procesului de vindecare. Daca rana se inroseste, devenind dureroasa, consultati urgent un medic. Procedati la fel cu intepaturile de insecte sau cu muscaturile de animale. Anumite boli cronice pot facilita contactarea bacteriilor responsabile. Consultati medicii specialisti si tineti boala sub control pentru mai multa siguranta.