O echipa de cercetatori din cadrul Cleveland Clinic si Case Western University colaboreaza in prezent in cadrul unui trial clinic ce are drept scop tratarea efectelor sclerozei multiple prin folosirea de celule stem prelevate de la pacientii adulti.
Aceste celule stem mezenchimale sunt localizate in maduva osoasa si ar putea constitui adevarate resurse de vindecare, daca rezultatele a peste 150 de studii desfasurate in prezent in Statele Unite vor fi unele pozitive.
Cercetatorii analizeaza capacitatea acestor celule de a repara tesuturile afectate, dar si pentru a trata afectiuni grave, precum osteoartrita, diabetul sau emfizemul pulmonar.
In momentul de fata, terapia cu celule stem este folosita cu succes in tratamentul leucemiei, a limfomului si in boli ale sangelui.
Un pacient diagnosticat cu scleroza multipla, care a incercat de-a lungul timpului mai multe tratamente dureroase si cu efecte secundare neplacute, a acceptat provocarea de a i se injecta in corp o cultura cu propriile celule stem si a observat imediat schimbari, putandu-si misca mainile si picioarele, pana nu demult, imobilizate. De asemenea, au fost notate imbunatatiri de vedere, fara niciun alt efect secundar si fara ca scanarea RMN sa arate vreo leziune la nivelul creierului.
„Daca aceasta tehnica va functiona, intr-adevar va fi o descoperire spectaculoasa. Totusi, nu putem intelege mecanismul de functionare, stim doar ca celulele stem mezenchimale pot repara masa de mielina din tesuturi, insa nu stim exact care sunt toate moleculele si celulele implicate in proces”, a declarat Robert Miller, profesor in neurostiinte la Cleveland Clinic si unul dintre cercetatori.
Paula Rotaru
Sursa: www.cleveland.com