Cercetatorii americani au reusit sa programeze, in laborator, celulele pielii umane sa produca insulina. Experimentul le da sperante persoanelor care sufera de diabet ca intr-o zi se vor putea descurca mai usor cu boala.
In pancreas, celulele numite beta-pancreatice produc insulina, hormonul care reduce nivelul zaharului in sange, imprastiind in corp celule care „aduna” glucoza din sange. In cazul persoanelor care sufera de diabet de tip 1, sistemul imunitar distruge aceste celule beta-pancreatice, lasand organismul aproape fara posibilitatea de a produce insulina.
Experiment
Pentru a imita mai bine abilitatea celulelor pancreasului de a regla nivelul de zahar din sange, cercetatorii au folosit celule de la bebelusi de sex masculin. Mai exact, celulele preputului care altfel ar fi fost aruncate dupa procedura de circumcizie. Oamenii de stiinta au „dat ceasul inapoi” pentru aceste celule, astfel incat ele sa semene cu celulele din endoderm, stratul de tesut (al unui fetus) din care cele mai multe organe interne, inclusiv pancreasul, se formeaza.
Studiul se afla intr-o faza incipienta, nefiind inca testat pe oameni. In plus, oamenii de stiinta au observat ca celulele obtinute nu sunt complet identice cu celulele beta-pancreatice. Mai exact, celule programate in laborator ar putea ajuta, candva, persoanele cu diabet de tip 2, dar nu si pe cele cu diabet zaharat de tip 1.
Elena Coroianu
Sursa: livescience.com