Revista care te menține sănătos

Nutriție

Cele mai sanatoase alimente pentru perioada postului

16 aprilie 2013
Share

Perioada postului dinaintea Pastelui este excelenta pentru detoxifierea organismului si pentru o cura de primavara cu vitaminele si mineralele prezente in diferite alimente, pe care le gasiti din belsug in orice piata sau supermarket. Aflati care sunt cele mai sanatoase alimente pe care le puteti include cu succes intr-un meniu de post!

Inainte de a va prezenta alimentele propriu-zise, este important sa mentionam ca legumele au cel mai mare continut de nutrienti atunci cand le mancati crude. Ca sa va asigurati ca beneficiati din plin de nutrientii din legume, incercati sa consumati alimente de diferite culori, proaspete sau gatite la abur – este una dintre cele mai bune metode de gatit, intrucat pastreaza proprietatile nutritive ale alimentelor. Va propunem sa descoperim impreuna alimentele nutritive si sanatoase pe care le puteti consuma in perioada postului!

 

Legumele si verdeturile aduc prospetimea in farfurie

Puteti consuma legumele intr-o varietate de forme: crude, in salate sau ca gustari – taiate rondele sau felii subtiri, calite intr-o lingura de ulei de masline extravirgin sau preparate la abur. Legumele congelate mentin proprietati nutritive asemanatoare cu cele proaspete, datorita procesului de congelare rapida imediat dupa recoltare, deci le puteti consuma cu incredere!

  • Pentru o portie sanatoasa de antioxidanti, mizati pe broccoli. Aceste legume pe care le puteti gasi pe tot parcursul anului, proaspete sau congelate, sunt bogate in beta-caroten, vitamina C si acid folic, nutrienti esentiali ce va stimuleaza imunitatea si va protejeaza de gripa, raceala si chiar de anumite tipuri de cancer, conform unor studii. Daca alegeti sa cumpati broccoli proaspat, asigurati-va ca are varfurile verzi – cu cat sunt mai verzi, cu atat contin mai multi nutrienti.
  • Una dintre legumele care are gust bun, usor dulce si plina de vitamine este morcovul, bogat in carotenoide, vitaminele A, C si fibre, fiind o adevarata „bomba” de antioxidanti. Datorita gustului dulce, il puteti prepara si sub forma de deserturi, precum prajituri sau tarte.
  • Prazul este un aliment preferat de multi romani in perioada postului si se regaseste in multe dintre retetele de post manastiresti. Pe langa faptul ca este un aliment accesibil pentru orice buzunar, prazul este gustos si contine fitonutrienti bogati in sulf, ce diminueaza colesterolul.
  • Pentru ca tot este primavara, includeti in meniul vostru zilnic cat mai multe verdeturi, fie sub forma de salate, fie in preparate gatite usor. Verdeturile de primavara sunt bogate in vitamine, cupru, calciu, magneziu, zinc, potasiu, fibre si acid folic. In pietele romanesti gasiti cu precadere salata verde, patrunjel, untisor, leurda, spanac, urzici, ceapa si usturoi verde.
  • Daca sunteti pasionat de gradinarit, puteti planta in mici vase diferite seminte din magazinele de specialitate – de floarea-soarelui, broccoli, grau etc. pentru a obtine vlastari, ce contin cu 200% mai multi nutrienti decat planta in sine.

 

Cereale si seminte care confera satietate

In combinatie cu legume, verdeturi si condimente, cerealele din comert se dovedesc a fi nu numai hranitoare, ci si bogate in vitamine, minerale si oligoelemente importante pentru sanatate. Experimentati in bucatarie retete delicioase pe baza de:

  • Orz: bogat in vitaminele A, B2, proteine, fibre, niacina, fier, mangan, zinc, magneziu, cupru, seleniu.
  • Orez integral: bogat in fibre, vitaminele B1, B6, zinc, magneziu, mangan, seleniu.
  • Quinoa: originare din Anzi (America de Sud), aceste bobite albicioase sunt delicioase in orice tip de mancare si confera senzatia de satietate pentru mult timp.
  • La micul dejun puteti bea un shake din banane cu seminte de in, excelente pentru digestie si cea mai buna sursa vegetala de Omega-3.

 

Raluca Baciu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.