Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Cele mai intalnite afectiuni la nivel ocular: tratament

27 august 2020
Share
Cele mai intalnite afectiuni la nivel ocular: tratament

De-a lungul vietii, ne confruntam macar o data cu o afectiune la nivel ocular. Ochii ne permit sa exploram tot ceea ce ne inconjoara si reprezinta mecanismul prin care stimulii externi sunt pusi cap la cap in creier. Din acest motiv, mentinerea sanatatii ochilor este un aspect deosebit de important.

In continuare, gasiti cateva informatii despre afectiunile oftalmologice cu care ne confruntam cel mai des.

Glaucomul

Provoaca daune nervului optic si se agraveaza in timp. Din pacate, glaucomul nu prezinta initial simptome. In cele mai multe dintre cazuri, glaucomul este asociat cu o presiune intraoculara mare. Aceasta presiune crescuta afecteaza nervul optic si poate duce la pierderea vederii. Evolutia bolii poate fi incetinita cu ajutorul picaturilor de ochi. Odata ce afectiunea este depistata si se stabileste gradul de severitate, glaucomul poate fi tratat prin interventia cu laser.

Cataracta

Reprezinta opacifierea lentilei ochiului; lentila poarta denumirea de cristalin. Cataracta apare, in general, dupa varsta de 50 de ani, insa se poate dezvolta si la varste mai reduse. Printre cauzele cataractei se numara diabetul, administrarea unor medicamente, expunerea in exces la razele ultraviolete, traume la nivelul ochilor etc. Vestea buna este ca aceasta afectiune oculara poate fi complet vindecata prin intermediul interventiei chirurgicale: lentila ochiului este inlocuita cu un cristalin artificial.

Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara, una dintre cauzele principale ale pierderii vederii, presupune deteriorarea maculei. Printre factorii de risc se numara varsta, fumatul si istoricul familial. Foarte rar cauzeaza orbire totala. Tratamentele actuale pot incetini modul in care boala se dezvolta. Se poate apela la interventia cu laser, la terapia fotodinamica. De asemenea, se pot administra doze mari de antioxidanti si zinc care intarzie evolutia afectiunii.

Retinopatia diabeticasecundara1

Persoanele care sufera de diabet se confrunta adesea cu probleme la nivelul vaselor de sange. O complicatie a diabetului este retinopatia diabetica, ce afecteaza vasele de sange din spatele ochilor. Tratamentul presupune interventia chirurgicala cu laser. Retinopatia diabetica poate fi prevenita printr-un control strict al glucozei si printr-un stil de viata sanatos.

Conjunctivita bacteriana

Conjunctivita presupune roseata si inflamarea conjunctivei (membrana cu rol de protectie, subtire, neteda si transparenta). De obicei, este cauzata de infectii virale sau bacteriene, insa poate aparea si din cauza unor substante chimice care irita ochii, alergeni etc. Cele mai multe cazuri de conjunctivita infectioasa nu necesita tratament cu antibiotice. Conjunctivita bacteriana poate fi tratata cu picaturi sau unguente prescrise de medicul specialist. Pot aparea secretii la nivelul ochilor. Pentru a reduce raspandirea conjunctivitei, trebuie sa va spalati pe maini frecvent si sa nu folositi cosmetice sau prosoape la comun cu alte persoane.

Blefarita

Este o inflamatie a pleoapelor, atat inferioare, cat si superioare. Simptomele presupun aparitia senzatiei de arsura, mancarime, umflaturi, cruste la nivelul pleoapelor, vedere incetosata. Tratamentul implica igiena corecta, spalarea si curatarea frecvente cu apa. Cazurile severe de blefarita ar putea necesita administrarea de antibiotice.

Surse: Medicinenet.com; Huffingtonpost.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.