Stiati ca un nivel optim de zinc in organism prezinta numeroase beneficii pentru sanatate? Printre acestea, se numara un sistem imunitar puternic, dar si o vindecare mai rapida a ranilor.
Unele studii au legat consumul alimentelor cu zinc de reducerea severitatii si duratei racelilor, de imbunatatirea functiei tiroidiene, de o coagulare mai eficienta a sangelui si chiar de un risc scazut al degenerescentei maculare.
Un studiu publicat in Journal of Biological Chemistry a descoperit ca zincul ar putea juca un rol foarte important in reglarea batailor inimii. Organismul uman are nevoie de 8 mg zinc in cazul femeilor adulte si de 11 mg in cazul barbatilor. Iata cateva dintre alimentele care pot oferi organismului cantitatea necesara de zinc.
Stridiile
O stridie de marime medie contine cam 5,3 mg zinc. De asemenea, stridiile sunt bogate in proteine, au un numar mic de calorii, contin vitamine si minerale, precum vitamina C, vitamina B12, fier, seleniu. Indiferent cum le serviti, stridiile sunt gustoase si sunt aliatele unui sistem imunitar sanatos. In plus, se zvoneste ca ar avea si efect afrodiziac.
Crabul si homarul
Sunt surse excelente de zinc. 100 g de carne de crab contin cam 6,5 mg zinc, in timp ce 100 g de carne de homar cam 3,4 mg zinc. Anumite tipuri de peste – somonul sau sardinele – furnizeaza si ele zinc organismului, insa intr-o cantitate mai mica. Fructele de mare incluse in dieta reprezinta un beneficiu pentru buna functionare a inimii.
Anumite tipuri de carne
Carnea de vita, de porc si pui contine proteine, dar si zinc. Pentru a beneficia de proprietatile nutritive, alegeti doar carnea slaba, fara grasime. 100 g de carne de pui inseamna aproximativ 6% din aportul zilnic de zinc de care aveti nevoie. Si pentru ca tot am vorbit despre carnea de pui, ei bine, si ouale contin zinc. Un ou mare contine aproximativ 0,6 mg zinc.
Naut, linte, fasole
Leguminoasele precum nautul, lintea si fasolea contin zinc, dar prezinta si alte beneficii pentru sanatate. 4 linguri de naut inseamna 0,6 mg zinc, aceeasi cantitate fiind valabila si in cazul lintei. Fasolea este un aliment ce contine fibre, proteine, dar si zinc, fiind saraca in grasimi. 4 linguri de fasole reprezinta echivalentul a 0,5 mg zinc. Puteti incerca tot felul de salate in care sa adaugati aceste leguminoase, mai ales ca sunt la mare cautare in ultimul timp.
Legumele
Legumele cu frunze verzi – spanacul, broccoli, varza si nu numai contin vitamine si minerale, printre care si zinc. Daca veti introduce aceste alimente in dieta zilnica, veti beneficia, asadar, si de aportul necesar de zinc. Incercati risotto cu ciuperci.
Nucile si semintele
Sunt inca o sursa excelenta de zinc. Adaugati in salate aproximativ 35 g de seminte de dovleac pentru 2,2 g zinc. Puteti incerca o mana de caju, nuci sau alune pe care sa le serviti alaturi de iaurt cu un aport scazut de grasimi. Nu ati incercat inca semintele de chia? O lingura de seminte de chia inseamna 0,5 mg zinc.
Ciocolata neagra
Ce surpriza dulce! Cu cat ciocolata este mai neagra… cu atat mai bine! Tipurile de ciocolata cu 60 sau 69% cacao contin cam 0,8 mg zinc/35 g, in timp ce tipurile cu 70-85% cacao au cam 0,9 mg zinc/35 g. Desi ciocolata neagra s-ar putea inscrie la favorite cand vine vorba despre aportul de zinc, ar trebui sa avem totusi grija cat consumam.
Cerealele integrale
Ofera o multitudine de beneficii pentru sanatate. Contin fibre, vitamine, minerale si… ati ghicit, zinc. Cerealele integrale ofera doze mari de zinc. Ovazul integral si orezul brun sunt surse importante de zinc, iar o felie de paine din faina integrala de grau contine 0,5 mg magneziu.
Laptele si produsele lactate
Pe langa faptul ca sunt surse importante de calciu, laptele si produsele lactate contin si zinc. O cana de lapte fara grasimi contine 1 mg zinc, in timp ce o cana de iaurt fara grasimi contine 2,2 mg. Incercati iaurt cu fulgi de ovaz si fructe proaspete si preparati-va tot felul de smoothie-uri pentru a incepe ziua cu dreptul.
Ruxandra Dumitrescu
Sursa: Everydayhealth.com