Disfunctiile erectile reprezinta o problema destul de des intalnita la barbatii peste 50 de ani, insa acestea pot aparea si la varste mai tinere, din cauza stilului de viata si a altor factori. Disfunctiile sexuale sunt asociate cu anumite emotii negative, precum frustrarea, mania sau scaderea respectului de sine.
Aflati care sunt cele mai frecvente cauze ale disfunctiilor erectile.
Depresia
Creierul este una dintre principalele zone erogene ale corpului si reprezinta locul in care incepe excitarea. Depresia poate scadea dorinta sexuala si poate duce la aparitia disfunctiilor sexuale. Mai mult, ca un cerc vicios, medicamentele utilizate pentru tratarea depresiei pot scadea libidoul si pot face mai greu de obtinut o erectie sau pot intarzia aparitia orgasmului.
Alcoolul
Consumat in exces, alcoolul poate interactiona cu erectia si poate impiedica actul sexual. Insa, consumul moderat, un pahar-doua de vin, poate avea beneficii atat pentru viata sexuala, cat si pentru sanatatea inimii.
Anumite medicamente
Unele medicamente pot cauza disfunctii erectile, precum cele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a depresiei. Insa, nu este recomandat sa incetati administrarea acestora fara avizul medicului. Discutati cu acesta in legatura cu simptomele pe care le aveti si despre o eventuala inlocuire a acestor medicamente cu altele.
Stresul excesiv
Stresul la locul de munca sau acasa poate interfera cu erectia sau cu actul sexual in sine. Acesta afecteaza intreg organismul, inclusiv penisul. Este recomandat sa reduceti cat mai mult stresul, prin intermediul metodelor de relaxare, a exercitiilor fizice, a odihnei suficiente si a unei diete echilibrate si sanatoase.
Furia
Furia este un sentiment ce interfereaza cu viata sexuala, in cazul ambilor parteneri. Este recomandat sa discutati cu partenera sau sa cereti ajutor specializat pentru a va putea stapani astfel de emotii.
Anxietatea
De multe ori, multi barbati sunt ingrijorati in legatura cu performanta sexuala din dormitor. Mai mult, unele aspecte din viata de zi cu zi pot avea repercusiuni asupra vietii sexuale. Anxietatea poate duce la aparitia unui cerc vicios in dormitor, ce poate avea consecinte neplacute asupra vietii sexuale si a relatiei cu partenera.
Obezitatea
Kilogramele in plus pot avea consecinte negative asupra performantei sexuale, nu doar din punctul de vedere al imaginii. Barbatii obezi au un nivel mai scazut de testosteron, hormon important pentru aparitia dorintei sexuale si a erectiei. In plus, obezitatea este asociata cu aparitia hipertensiunii arteriale, ce reduce fluxul sangvin de la nivelul penisului.
Libido scazut si disfunctie erectila. Sa fie andropauza?
Scaderea libidoului
Nu este acelasi lucru cu disfunctia erectila. Acesta este asociata cu aceiasi factori ce impiedica aparitia erectiei si scaderea interesului pentru contactul sexual. Diminuarea respectului de sine, stresul, anxietatea si anumite medicamente pot scadea, de asemenea, libidoul.
Anumite afectiuni cronice
Anumite afectiuni cronice pot afecta nervii, muschii sau fluxul sangvin, elemente necesare unei erectii. Diabetul, hipertensiunea arteriala, ingustarea arterelor, traumatismele coloanei vertebrale si scleroza multipla sunt unele dintre afectiunile cronice care pot duce la aparitia disfunctiilor erectile. Mai mult, interventiile chirurgicale la nivelul prostatei sau al vezicii urinare pot afecta structurile nervoase si vasele de sange care mentin o erectie.