Bolile cu transmitere sexuala (BTS) reprezinta o adevarata problema pentru secolul nostru, deoarece din punct de vedere statistic nu se cunoaste cu exactitate incidenta lor la nivelul populatiei tarii noastre. Pacientii nu detin suficiente date de natura medicala astfel incat sa inteleaga adevaratele riscuri la care se expun si principalele semne si simptome ce caracterizeaza aceste patologii.
Doar detinand aceste date pot accesa serviciile medicale atunci cand constata aparitia primelor semne si simptome ale patologiilor rezultate din contactul cu oricare boala cu transmitere sexuala. In lipsa unei culturi medicale minime la nivel populational si a unei subfinantari a sectorului medical atribuit prevenirii transmiterii acestor patologii, putem concluziona ca aceasta problema practic este cu greu stapanita, gestionata de factorii administratiei ce manageriaza sanatatea romanilor.
Afectiuni de care trebuie sa ne ferim
HIV (Human Immunodeficiency Virus)
Cea mai de temut boala cu transmitere sexuala consta in contractarea virusului HIV (Human Immunodeficiency Virus), ce afecteaza sistemul imunitar al pacientului. In anumite stadii, genereaza imunodeficienta umana, fapt ce permite anumitor patologii sa devina manifeste pe acest fond imunitar slab si incapabil de a proteja organismul. Aceasta patologie este mare consumatoare de resurse medicale (costul tratamentului pana la sfarsitul vietii pacientului fiind colosal). In acelasi timp, afecteaza grav si aproape ireversibil calitatea vietii pacientilor.
HPV (Human Papilloma Virus)
Este un virus asimptomatic in cazul barbatilor, ce poate genera cancer de col uterin in cazul pacientelor. De mentionat ca in faza incipienta si in faza latenta este asimptomatic si in cazul femeilor, singura sansa in depistarea acestei patologii fiind efectuarea unor examene ginecologice anuale (testul Babes – Papanicolau).
10 sfaturi pentru o viata sexuala lipsita de riscuri
Candidoza si clamidioza
Candidoza, clamidioza, tricomonaza, de exemplu, sunt afectiuni mult mai usoare comparativ cu simptomatologia si manifestarea clinica a celor doua patologii enumerate anterior, ce pot fi contractate in timpul actului sexual. Daca mai adaugam si posibilitatea contractarii sifilisului in timpul contactelor sexuale neprotejate si lipsa unui partener stabil (sot, prieten), putem spune ca trebuie sa ne gandim mult si sa punem in balanta serios daca merita riscul sa avem contacte sexuale neprotejate cu diversi parteneri.
Candidoza este secundara contaminarii organelor genitale sau a cavitatii bucale cu o ciuperca denumita Candida albicans. Manifestarea clinica a acestei patologii este secundara contactului sexual neprotejat dintre un partener sanatos clinic si un partener purtator al acestei ciuperci, afectat de multiplicarea necontrolata a acesteia la nivelul tesuturilor ce tapeteaza mucoasa vaginala sau mucoasa bucala.
Diferenta dintre candidoza si clamidioza consta in faptul ca cea din urma este secundara unei infectari cu o bacterie ce se multiplica necontrolat la nivelul mucoasei ce tapeteaza aparatul genital feminin, si nu infectarii cu o ciuperca asa cum este cazul candidozei. Faptul ca aceasta infectare cu Chlamydia este generata de o bacterie implica o atitudine si un tratament diferite de cel al managementului candidozei.
Tricomonaza
Tricomonaza apare secundar unui contact cu un partener purtator al unui protozor eucariot, denumit Trichomonas vaginalis, ce paraziteaza aparatul genital. Clasa din care acest organism unicelular face parte cuprinde un numar enorm de astfel de protozoare, insa contactul si managementul defectuos al acestei patologii la ambii parteneri poate duce la infectii repetate cu acest parazit.
Sa nu uitam ca numai in timpul unui banal sarut se pot contracta virusuri sau bacterii ce pot afecta intreg organismul (de exemplu: hepatitele, bolile gastrointestinale etc.), ceea ce implica asumarea unei responsabilitati etice si morale atunci cand partenerii decid sa-si inceapa viata sexuala.